Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Εκλογικό Αδιέξοδο στο Δήμο Σερβίων-Βελβεντού;

Σύμφωνα με πληροφορίες προς εκλογικό αδιέξοδο οδηγείται η κατανομή των εδρών στο Δήμο Σερβίων-Βελβεντού. 
Όπως ορίζεται από το πρόγραμμα Καλλικράτης, οι έδρες στο νέο Δήμο Σερβίων-Βελβεντού κατανέμονται ως εξής:
Σέρβια (παλιός Δήμος): έδρες 15
Βελβεντό (παλιός Δήμος): έδρες 6
Καμβούνια (παλιός Δήμος): έδρες 3
Λιβαδερό (παλιά Κοινότητα): έδρες 3
στο σύνολο έδρες 27.


Με βάση το εκλογικό μέτρο που προκύπτει από τις διατάξεις του Καλλικράτη, το Δημοτικό Συμβούλιο του νέου Δήμου Σερβίων-Βελβεντού καλείται να λειτουργήσει με 21 έδρες από τις οποίες οι 11 θα ανήκουν στην αντιπολίτευση και οι 10 στη συμπολίτευση (!).
Συγκεκριμένα η κατανομή των εδρών  ανά περιφέρεια, και με προϋπόθεση εκλογής του συνδυασμού του κ. Κωνσταντόπουλου την επόμενη Κυριακή, διαμορφώνεται ως εξής:
Σχόλιο ai-vreS: Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η τελική κατανομή των εδρών, λόγω της μη ύπαρξης υποψηφίων από την εκλογική περιφέρεια Βελβεντού, θα γίνει με βάση τις 21 έδρες. Σε κάθε περίπτωση, ο πλειοψηφών συνδυασμός καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών του Δήμου. Στην περίπτωση των 21 εδρών πρόκειται για 13 έδρες.
Να διευκρινήσουμε ότι η εικόνα θα ξεκαθαρίσει την επόμενη Κυριακή με το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών.

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

orea pragmata....belbento dinato aneksartito

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

χάιντε ρε χάιντε...

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΝΑ ΗΣΥΧΑΣΟΥΜΕ.

Ανώνυμος είπε...

Θα πριμοδοτηθεί με τις ΕΠΙ πλέον ΕΔΡΕΣ (6) ,
αυτές του παλιού Δήμου ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ , ο Συνδυασμός
που θα επικρατήσει την επόμενη Κυριακή.
Ενας από αυτούς θα ΟΡΙΣΘΕΙ ,ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
του ΒΕΛΒΕΝΔΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

Αφήστε τα νομικά τερτίπια η μεγάλη νίκη ήρθε επιτέλους για το Δήμο μας.Ο κόσμος δεν τρώει κουτόχορτο.....Μία μικρή τρύπα του νόμου είναι όλα τα άλλα είναι για λαική κατανάλωση.

Ανώνυμος είπε...

Αντιγραφή από σχολιο στο blog του Εκλογομάγειρα...

Αν υπάρχει πρόβλημα απόλυτης πλειοψηφίας ακόμη και όλες οι έδρες της β΄κατανομής πηγαίνουν στο νικητή συνδυασμό. (Ν. υπ. αριθμ. 3582 άρθρο 33).

Ερώτηση:
Ποιός "λογιστής" έκανε τον αρχικό υπολογισμό;

Ανώνυμος είπε...

Η ΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ. Ο ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΠΡΟΟΔΟ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΙΞΗ. ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.

ΔΗΜΟΤΗΣ ΚΑΜΒΟΥΝΙΩΝ

Ανώνυμος είπε...

Εκλογομάγειρα,
η περίπτωση που αναφέρεις δεν ισχύει για το αδιέξοδο που δημιουργείται εδώ. Στο άρθρο 33 αναφέρεται ρητά οτι οι έδρες πάνε στον πρώτο συνδυασμό στην περίπτωση που μετά την Α κατανομή δεν μπορεί να συμπληρώσει τα 3/5 εξαιτίας λίγων εδρών που πήρε. Αν δηλαδή υποθέσουμε οτι όλα ήταν κανονικά (με υποψήφιους και στο Βελβεντό) και κατέβαιναν 14 συνδυασμοί. Αν ο κάθε συνδυασμός έπερνε από 8-9% και έπιανε το εκλογικό μέτρο για μία έδρα στην Α κατανομή τότε θα ίσχυε αυτό το άρθρο για την Β κατανομή. Αν μάλιστα δείς σε άλλο σημείο του νόμου ΞΕΚΑΘΑΡΑ λέει ότι όπου κάποιος συνδυασμός πέρνει έδρα και δεν έχει υποψήφιο, η έδρα μένει κενή και λιγοστεύουν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, τότε θα καταλάβεις οτι το πρόβλημα έχει να κάνει με τον ίδιο το νόμο που δεν προέβλεψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Απόλυτη προχειρότητα δηλαδή και στα νομικά ζητήματα που προκύπτουν από την Καλλικρατική μεταρρύθμηση. θα έχουμε φυσικά διάφορες νομικές αναγνώσεις απο δώ και πέρα αλλά άλλο πράγμα αυτό που είναι και άλλο αυτό που ενδεχομένως θα θελήσουν κάποιοι να το μετατρέψουν.
Ν.Χ.

Ανώνυμος είπε...

Ερώτηση για το ai vres

Που το λέει αυτό ο Καλλικράτης για κατανομή με βάση τις 21 έδρες; Αυτό αν γίνει θα είναι νομικό πραξυκόπημα. Απλά δεν προβλέπει τίποτα για τέτοιες περιπτώσεις.

Ανώνυμος είπε...

ekaitias toy velventoy yparxei ayth h anakatosoyra.pali eksaitias toys ginontai ayta.as to exei ypopsin toy o neos dhmarxos kai na mhn xaideyei tis epitropes toys!

Καλλικράτης είπε...

Για να μην λέτε ότι σας κατέβει η κατανομή των εδρών θα έχει ως εξής:

Κωνσταντόπουλος Δήμαρχος με 13 έδρες
(Σέρβια 9, Καμβούνια 2, Λιβαδερό 2)

Μακρυγιάννης 4 έδρες
(Σέρβια 3, Καμβούνια 1)

Παπαδόπουλος 3 έδρες
(Σέρβια 2, Λιβαδερό 1)

Τσίγκα 1 έδρα στα Σέρβια

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ:

Επανάληψη της ψηφοφορίας
Εάν κανένας συνδυασµός δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθµού των έγκυρων ψηφοδελτίων (δηλ. 50%+1 ψήφο), η ψηφοφορία επαναλαµβάνεται την επόµενη Κυριακή ανάµεσα µόνο στους υποψήφιους δηµάρχους των δύο συνδυασµών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.

Κατά την επαναληπτική ψηφοφορία δεν εκλέγονται δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά μόνο ο δήμαρχος. Συνεπώς, δεν υπάρχει σταυροδοσία.

Επιτυχών θεωρείται ο υποψήφιος δήµαρχος και ο συνδυασµός του που συγκέντρωσε στην επαναληπτική ψηφοφορία την απόλυτη πλειοψηφία ολόκληρου του αριθµού των έγκυρων ψηφοδελτίων (δηλ. 50%+1 ψήφο).

Εάν στην επαναληπτική ψηφοφορία οι δύο συνδυασµοί ισοψηφήσουν, το αρµόδιο Πρωτοδικείο διενεργεί κλήρωση για την ανάδειξη του επιτυχόντος συνδυασµού.
Στην περίπτωση της επαναληπτικής ψηφοφορίας, οι έδρες του δημοτικού συμβουλίου κατανέμονται μεταξύ των συνδυασμών που συμμετέχουν στις εκλογές σε δύο φάσεις που ονομάζονται κατανομές και έχουν ως ακολούθως:

α. Η πρώτη (Α) κατανομή διανέμει αναλογικά τις μισές έδρες του δημοτικού συμβουλίου. Σε περίπτωση κλάσματος, τότε αυτό στρογγυλοποιείται στην αμέσως μεγαλύτερη μονάδα.

β. Η δεύτερη (Β) κατανομή διανέμει τις υπόλοιπες έδρες του δημοτικού συμβουλίου.

Επομένως, με βάση τον αριθμό των εδρών των δημοτικών συμβουλίων οι έδρες που αναλογούν σε κάθε μία από τις δύο αυτές κατανομές έχουν ως εξής:

Συνολικός αριθμός εδρών Δημοτικού Συμβουλίου Έδρες Α’ Κατανομής Έδρες Β’ Κατανομής
21 11 10
27 14 13


i. Για την αναλογική κατανομή των εδρών της Α’ κατανομής του δημοτικού συμβουλίου πρέπει, κατ’ αρχάς, να υπολογιστεί το εκλογικό μέτρο (ε.μ.)

Το εκλογικό μέτρο δίνεται από τον ακόλουθο τύπο:

ε.μ. = σεψ +1 (παραλειπομένου του δεκαδικού μέρους)
ν
όπου:
σεψ= σύνολο εγκύρων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών που συμμετείχαν στην αρχική ψηφοφορία
ν= ο αριθμός των εδρών της Α’ κατανομής

Επομένως, το εκλογικό μέτρο διαμορφώνεται σύμφωνα με τον τύπο που εμφανίζεται στον πίνακα που ακολουθεί, παραλειπομένου του δεκαδικού μέρους του αριθμού που προκύπτει:


Συνολικός αριθμός εδρών Δημοτικού Συμβουλίου Έδρες Α’ Κατανομής Εκλογικό μέτρο
(παραλειπομένου του κλάσματος στο τελικό αποτέλεσμα)
21 11 σεψ πρώτης Κυριακής +1
11
27 14 σεψ πρώτης Κυριακής +1
14

ii. Ο αριθμός των εγκύρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού της αρχικής ψηφοφορίας διαιρείται στη συνέχεια με το εκλογικό μέτρο και κάθε συνδυασμός καταλαμβάνει τόσες έδρες όσες το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης.

• Εάν οι έδρες που καταλαµβάνουν οι συνδυασµοί µε την προηγούµενη διαδικασία είναι λιγότερες από τις προς διάθεση της Α΄ κατανοµής, οι έδρες που αποµένουν διανέµονται ανά µία µεταξύ των επιλαχόντων συνδυασµών, ανάλογα µε τα αχρησιµοποίητα υπόλοιπά τους.
• Εάν συνδυασµοί έχουν ίσο αριθµό αχρησιµοποίητων υπολοίπων, διενεργείται κλήρωση.
• Εάν και µετά τη διανοµή εδρών µε βάση τα αχρησιµοποίητα υπόλοιπα παραµένουν αδιάθετες έδρες, κατανέµονται ανά µία κατά σειρά, ανάλογα µε το συνολικό αριθµό των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε επιλαχόντος συνδυασµού.

iii. Για τη διάθεση των εδρών της Β΄ κατανοµής υπολογίζεται, αρχικά, πόσες από τις έδρες αυτές πρέπει να προσκυρωθούν στον επιτυχόντα συνδυασµό, ώστε να συγκεντρώσει συνολικά, συνυπολογιζοµένων και των εδρών που κατανεµήθηκαν σε αυτόν από την Α΄ κατανοµή, τα τρία πέµπτα (3/5) του συνόλου των εδρών.
Οι έδρες της Β΄ κατανοµής που αποµένουν προς διάθεση µετά την παραχώρηση των εδρών στον επιτυχόντα συνδυασµό διατίθενται στον άλλο συνδυασµό που έλαβε µέρος στην επαναληπτική ψηφοφορία.

Στην περίπτωση όπου λόγω του µικρού αριθµού εδρών που τους έχουν κατανεµηθεί από την Α΄ κατανοµή, ο επιτυχών συνδυασµός δεν µπορεί να συµπληρώσει τον αριθµό των τριών πέµπτων (3/5) του συνόλου των εδρών, προσκυρώνονται σε αυτόν όλες οι έδρες της Β΄ κατανοµής και δεν γίνεται καµία µεταβολή στη διάθεση των εδρών της Α΄ κατανοµής ανάµεσα στους υπόλοιπους συνδυασµούς.

ΑΚΠΠ(Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών πέρα από το Ποτάμι) είπε...

Φίλοι μας ΜΗΝ στεναχωριέστε κα κουράζεστε
με υπολογισμούς
ΕΝΑ είναι δεδομένο ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Γιατί ΕΜΕΙΣ παραμένουμε ΣΤΑΘΕΡΟΙ και:

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΒΑΣΙΛΗ
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΒΑΣΙΛΗ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΒΑΣΙΛΗ

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΓΥΡΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ 2 ΥΠΟΨΥΦΙΩΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Τ. Κ. είπε...

"Είμαι Δεύτερος στους ψήφους, αλλά πρώτος στην καρδιά σας"

Ανώνυμος είπε...

pros 7.42
fisika k anatrepete to apotelesma an skeytis oti apo te 470 akira psifodeltia ta 400 peripou eine apo to sindiasmo tou makrigianni amesos to pososto mionete 4% , alla den stamata ekei mono to thema oi ypoxreoseis pou eixe o kathe psifoforos pros tous ypopsifious exoun figei apo ti mesi k me to nomo tou kalikrati exoun mini apexo pola dinata onomata opote den tha anxothoun giato an tha bgei dimarxos o makrigiannis h o kostantopoulos. ara k oi dyo xekinan apo to miden . tora pleon as krinoume poios pragmatika ponai gia ton topo tou , k poios eine aytos pou gnorizei k mporei na kanei tapanta giayton ton topo. kali epitixeia sto diskolo paixnidi tis politikis.............!!!

Ανώνυμος είπε...

τελικα τι θα γινει με τις εδρες του βελβεντου???
και πως παει η κατανομη εδρων συνολικα??μπορει καποιος να μου εξηγησει,γτ ειναι λιγο μπερδεμα!!
ευχαριστω!

Ανώνυμος είπε...

Η όποια εξήγηση δεν μπορεί να γίνει τώρα, αλλά τη Δευτέρα και μετά.

Ανώνυμος είπε...

Α ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ 6,ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ 4, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 3, ΤΣΙΓΚΑ 1
ΣΤΗ Β ΚΑΤΑΝΟΜΗ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΑΛΛΕΣ 10 ΕΔΡΕΣ ΚΑΙ Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΛΕΣ 3 ΕΔΡΕΣ

Ανώνυμος είπε...

Η ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ 10, ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ 7, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 3, ΚΑΙ ΤΣΙΓΚΑ 1. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΦΑΟΥ 6 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 34. ΤΟ ΑΡΘΡΟ 33 ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΑΝΑ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ. ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΠΑΜΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 34 ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΕΜΟΥΜΕ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΚΥΠΤΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΟΙ 6 ΕΔΡΕΣ ΤΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΟΥΝ ΟΥΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ (ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ)ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ, ΘΑ ΧΥΘΕΙ ΠΟΛΥ ΜΕΛΑΝΙ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ. ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ.

Το Προφίλ μας