Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Γ. Κασαπίδης: Υπό την αιγίδα του Συνδέσμου γραμμάτων & τεχνών η προσπάθεια κατοχύρωσης της τοπικής αρχιτεκτονικής

Τη συγκρότηση δύο (2) ομάδων εργασίας εθελοντών για τη συγκέντρωση του απαραίτητου υλικού για την κατοχύρωση της τοπικής αρχιτεκτονικής ως παραδοσιακής σε οικισμούς που πληρούν τις προϋποθέσεις, αποφάσισαν σε συγκέντρωση που πραγματοποίησαν τα άτομα που ξεκίνησαν πριν από τρία (3) χρόνια την πρωτοβουλία αυτή.Οι ομάδες αποτελούνται κυρίως από αρχιτέκτονες του Νομού αλλά και άλλες ειδικότητες συναφείς ή και λάτρεις της αρχιτεκτονικής.Η απόφαση ελήφθη μετά και τις κατευθύνσεις που έδωσε για το σκοπό αυτό ο επίκουρος καθηγητής της αρχιτεκτονικής του Διμοκρίτειου Πανεπιστημίου κ. Ν. Λιανός, ο οποίος συμμετείχε στην καθοριστική για το μέλλον της πρωτοβουλίας συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Λαογραφικό μουσείο Κοζάνης.Τα μέλη των ομάδων με τις οδηγίες του Παν/μίου αλλά και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, θα ξεκινήσουν την αποτύπωση και καταγραφή των στοιχείων από τους οικισμούς της Αγί.Σωτήρας και Διλόφου της Κοινότητας Πενταλόφου και στη συνέχεια θα επεκταθούν σε άλλους οικισμούς που διαθέτουν τα απαραίτητα γνωρίσματα.Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Ν. Κοζάνης κ. Αγγέλη το όλο εγχείρημα αναλαμβάνει να το υποστηρίξει ο σύνδεσμος, κυρίως ως προς τη φιλοξενία του υλικού και των απαραίτητων εργασιών γραφείου που πρέπει να γίνουν και θα είναι η βάση των εξορμήσεων και των ενεργειών μέχρι την ολοκλήρωση της προσπάθειας.
Ο βουλευτής του Νομού Γ. Κασαπίδης, στον οποίο ανήκει η ιδέα της πρωτοβουλίας, παρουσίασε τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την επέκταση της προσπάθειας και τη συνεργασία με φορείς σ' ολόκληρη τη Δυτ. Μακεδονία (Πρέσπες, Πιέρια, Κορέστια) αλλά και της Ηπείρου και της Αλβανίας.Ο κ. Λιανός πρότεινε τη διενέργεια και καθιέρωση διεθνούς σεμιναρίου θεωρίας και πράξης για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική στο Ν. Κοζάνης υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου και αποφασίστηκε να υλοποιηθεί την περίοδο του καλοκαιριού του 2010 στην Κοιν. Πενταλόφου. Τα μέλη των ομάδων εργασίας συμφώνησαν να ξεκινήσουν τις εξορμήσεις τους άμεσα και η συμμετοχή σ' αυτές είναι εθελοντική και ανοικτή σε όσους ενδιαφέρονται και αγαπούν το αντικείμενο.Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία του συνδέσμου στον κ. Αγγέλη.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΚΑΠΟΤΕ ΠΡΙΝ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΩΣ ΤΗ ΣΑΛΟΝΙΚΗ. ΕΙΧΕ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΝΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ. ΤΗΝ ΕΙΔΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ? ΤΗΝ ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΙ ΜΕΙΣ! ΜΕΤΑ ΕΒΑΛΕ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ. ΜΕΤΑ ΤΑ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ. ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ. ΓΙΩΡΓΟ ΕΙΣΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ, ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΟ ΓΟΥΕΣΤ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΜΕΡΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ. ΑΝΤΕ ΣΟΒΑΡΕΨΟΥ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ. ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑΣ ΝΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙΣ. ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΗΣΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΠΡΟΧΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕΣ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.

Ανώνυμος είπε...

Απο ποιον κινδυνεύει η παραδοσιακή αρχιτεκτονική και θέλει προστασία απο διαφόρους τύπους;

Το Προφίλ μας