Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος της Μαρτυρικής Κοινότητας Πύργων

80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Πύργων, Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Εορδαίας, στις 23-24 Απριλίου1944, συμπληρώθηκαν φέτος και η Μαρτυρική Κοινότητα Πύργων σάς καλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις μνήμης των 331 αθώων θυμάτων του ολοκαυτώματος των Πύργων, που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 02 Ιουνίου 2024.

 

Οι εκδηλώσεις μνήμης ξεκινούν από το απόγευμα Σάββατο, παραμονή του μνημοσύνου, με παρουσίαση θεατρικής παράστασης, προβολή ντοκιμαντέρ και πορεία Ειρήνης.  

 

Αναλυτικά το Πρόγραμμα εκδηλώσεων μνήμης:

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 01/06/2024. ΕΝΑΡΞΗ 7 μ.μ.

1) Θεατρική παράσταση (ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ). Πρωταγωνιστούν τα παιδιά της Κοινότητας Πύργων, υπό την επιμέλεια και καθοδήγηση της δασκάλας του δημοτικού σχολείου κ. Περσεφώνης Νικολούση.

2) Ντοκιμαντέρ: Μαρτυρικά χωριά-Τόποι Μαρτυρίου, του δημοσιογράφου και συντοπίτη μας Νίκου Ασλανίδη.

3) Πορεία Ειρήνης περιμετρικά των οδών της κεντρικής πλατείας των Πύργων, αφιερωμένη στην μνήμη των 331 αθώων θυμάτων, με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων. Επικεφαλής της πορείας, με αναμμένους στα χέρια πυρσούς, τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου Πύργων.

Στο τέλος της πορείας και μπροστά στο Κοινοτικό κατάστημα σε κοινό τραπέζι, θα προσφερθούν, στη μνήμη των θυμάτων, διάφορα εδέσματα που θα έχουν ετοιμάσει γυναίκες της Κοινότητας.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 02/06/2024

7:30 π.μ. Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Πύργων.

10:45 π.μ. Μετάβαση στο χώρο του νέου Μνημείου, όπου ο Δήμαρχος Εορδαίας κ. Παναγιώτης Πλακεντάς θα προχωρήσει στα αποκαλυπτήρια ψηφιδωτού με απεικόνιση ενός από τους τόπους μαρτυρίου.

11:00 π.μ. Μετάβαση στο χώρο του Μνημείου των Πεσόντων.

11:15 π.μ. Έπαρση Σημαίας - Επιμνημόσυνη Δέηση.

11:20 π.μ. Το ιστορικό της ημέρας από τον Διδάκτορα του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαλκίδη Θεοφάνη.

11:35 π.μ. Προσκλητήριο Πεσόντων.

11:45 π.μ. Κατάθεση στεφάνων.

12:00 π.μ. Ενός λεπτού σιγή.

12:01 π.μ. Εθνικός Ύμνος.

Θα ακολουθήσει δεξίωση στο: Το Πέρασμα Καφέ Μπαρ Restro.

ΚΡΑΤΑΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΑΣ ΜΝΗΜΗ.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΕΠΙΜΟΝΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΟΛΑ ΟΣΑ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΑΣ ΟΦΕΙΛΕΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας