Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας της 27-5-2024

Στις 27-5-2024 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας έχοντας μια σειρά θέματα που αφορούν μεμονωμένα αλλά και συλλογικά προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών του δήμου μας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε τέσσερις ερωτήσεις στις οποίες για μια φορά ακόμη δεν δόθηκαν ουσιαστικές απαντήσεις.

Η πρώτη ερώτηση έχει να κάνει με τον βιολογικό καθαρισμό και τα λύματα που προέρχονται από τις δημοτικές κοινότητες Πενταβρύσου, Ανατολικού και Περδίκκα. Η απάντηση που δόθηκε από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΕ κ. Τσεχελίδη είναι ότι το έργο εκτελείται. Τόσο οι κάτοικοι των παραπάνω δημοτικών κοινοτήτων όσο και εμείς γνωρίζουμε καλά ότι οι καθυστερήσεις είναι αδικαιολόγητα μεγάλες και τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν, με κινδύνους για την δημόσια υγεία. Σε κάθε περίπτωση θα παρακολουθούμε την πορεία του έργου και θα επανέλθουμε όποτε χρειαστεί.

Η δεύτερη ερώτηση έχει να κάνει με την ποιότητα του νερού και το δίκτυο ύδρευσης που αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος του από σωλήνες αμιάντου που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι.

Με τις απαντήσεις που δόθηκαν και πάλι από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΕ κ. Τσεχελίδη, επί της ουσίας επιβεβαιώθηκαν τόσο οι καταγγελίες και οι ανησυχίες των κατοίκων για την θολότητα του νερού, την δυσοσμία λόγω της υπερβολικής χρήσης χλωρίου, τα μικροσωματίδια που εντοπίζονται κατά καιρούς κλπ. Εντύπωση προκάλεσε η «σιγή ιχθύος» για το σοβαρότατο ζήτημα των σωλήνων αμιάντου. Ούτε λέξη δεν ψέλλισε κανένας από την δημοτική αρχή για τις καταγγελίες της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Χωρίς να θέλουμε να δημιουργήσουμε πανικό και άσχετα με την προσωπική γνώμη του καθενός για την επικινδυνότητα των αμιαντοσωλήνων, το δίκτυο είναι πεπαλαιωμένο, με τους γνωρίζοντες να κάνουν λόγο για πάνω από το 80% του δικτύου να αποτελείται από αμίαντο (όχι 40% όπως υποστηρίζει η δημοτική αρχή που δεν έχει κάνει επίσημη καταγραφή). Είναι ζήτημα υγείας του λαού και ήδη θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί.

Η τρίτη ερώτηση αφορά το δημοτικό παρκινγκ που βρίσκεται στη λαϊκή αγορά και την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεται, το γεγονός ότι τόσα χρόνια βρίσκεται εκτός λειτουργίας και αναξιοποίητο και επιπλέον η εγκατάλειψη του δημιουργεί προβλήματα στους παρακείμενους χώρους. Η πρόταση μας είναι να γίνουν οι επισκευές που χρειάζονται και να δοθεί για δωρεάν στάθμευση στους δημότες της Εορδαίας.

Η τέταρτη ερώτηση αφορά την επισκευή και συντήρηση του μνημείου εθνικής αντίστασης που βρίσκεται στο χώρο της λαϊκής αγοράς Πτολεμαΐδας. Το μνημείο βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, είναι κακοσυντηρημένο και χρειάζεται επισκευές. Καμία απάντηση δεν δόθηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Φουρκιώτη στην πρόταση να τοποθετηθεί τιμητική πλάκα με τα ονόματα των πεσόντων αγωνιστών.

Από τα θέματα ημερήσιας διάταξης ξεχωρίζουμε την έλευση της εταιρίας PROLACTA ΑΕ στον χώρο της ΑΕΒΑΛ και τις μεγάλες προσδοκίες που καλλιεργούνται από τη δημοτική αρχή για τη δημιουργία Βιομηχανικού Πάρκου, στην ουσία ενός επενδυτικού παράδεισου για τους επιχειρηματίες.

Η θέση που πήραμε στο ΔΣ απαντάει στο ερώτημα: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ;Πλουσιοπάροχα επιδοτούμενες επιχειρήσεις με λεφτά του λαού, με εργασιακές σχέσεις λάστιχο για τους χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους.Όπως άλλωστε ομολόγησαν και οι εκπρόσωποι της εταιρίας «η περιοχή μας προσφέρει μια δεξαμενή εργαζομένων». Από πού προέκυψε αυτή η δεξαμενή; Είναι και αυτή συνέπεια της απολιγνιτοποίησης και των ανέργων που πρόσθεσε στην περιοχή.

Με στρωμένο το έδαφος από την δημοτική αρχήσε πρώτη φάση μισθώθηκαν 43 στρέμματαενώ προβλέπεται επέκταση σε ακόμα 600 για άλλες επιχειρήσεις, με πόρους που στερούνται από τους δημότες και πηγαίνουν στην δημιουργία υποδομών προς όφελος των εταιριών που θα έρθουν να κάνουν δουλειές στα αποκαΐδια της απολιγνιτοποίησης.

Η στάση μας κατά την διαδικασία της ψηφοφορίας ήταν η αποχή όχι με θέση γενικά αντίθεσης κατά των επενδύσεων. Άλλωστε μέσα στο συγκεκριμένο κοινωνικο-οικονομικό πλαίσιο δεν λέμε ότι μπορούν να σταματήσουν οι επενδύσεις, όχι όμως με χρήματα του λαού. Πρέπει επίσης να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες των μικροεπαγγελματιών, των οικογενειακών επιχειρήσεων που απασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο στην περιοχή μας (τυροκομεία).

Οι 4 εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης θα συνεχίσουν να αναδεικνύουν τα καθημερινά προβλήματα του λαού, θα πιέζουμε για την επίλυση τους, αλλά και την ενημέρωση των πολιτών.

 

Πτολεμαΐδα 29-5-2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας