Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Το ΠΑΜΕ για το νοσοκομείο Κοζάνης

Συναδέλφισσα- συνάδελφε
Σε καλούμε στη συμπόρευση και ενίσχυση του αγώνα ενάντια στην πολιτική που καταστρέφει τη ζωή μας, τα όνειρά των νέων , των παιδιών μας.
H κυβερνητική προπαγάνδα είναι αρκετά ευρηματική στην προσπάθειά της να καλλιεργεί προσδοκίες ότι η πολιτική της πιάνει τόπο . Προσπαθεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας των εργαζομένων και να παρουσιαστεί ότι μάχεται υπέρ των εργαζομένων στη δημόσια υγεία και των ασθενών.
Πώς να μην χαρακτηρίσεις προκλητικούς τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης και της  3ης ΥΠΕ για τις προσλήψεις σε ιατρικό προσωπικό, οι οποίες αφορούν 27 θέσεις μονίμων ειδικών γιατρών  για τα πέντε νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας (7 για το ΓΝ Kοζάνης ) και άλλες συνολικά 42 θέσεις επικουρικών γιατρών, τριετούς διάρκειας; Γιατί πρόκειται για σταγόνα σε ωκεανό. Το αποδεικνύουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς.
Την ίδια στιγμή, η καθημερινή κάλυψη των κλινικών παραμένει ανεπαρκής. Με αιχμή το θέμα της λειτουργίας του ΤΕΠ, της παθολογικής κλινικής και της χειρουργικής κλινικής που καλύπτονται από 2 μόνιμους ειδικούς παθολόγους , 3 μόνιμους ειδικούς χειρουργικής ειδικότητας, από τους γενικούς γιατρούς που αποσπώνται από τα κέντρα υγείας αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τη λειτουργία τους , τους αγροτικούς γιατρούς και περιστασιακά ιδιώτες γιατρούς με δελτίο παροχής υπηρεσιών ,  αναδεικνύεται ότι όχι μόνο δεν έχει βρεθεί κάποια λύση , αλλά ότι η κατάσταση καθημερινά χειροτερεύει και ότι οι αναμενόμενοι διορισμοί θα είναι ένα ακόμη μπάλωμα σε αυτή την κατάσταση.   
Να σημειώσουμε βέβαια ότι αντίστοιχες ελλείψεις υπάρχουν και στα υπόλοιπα τμήματα και κλινικές του νοσοκομείου. Για παράδειγμα ενώ από τη μια αναγνωρίζεται από όλους και «διαφημίζεται» από διάφορους φορείς η αξία της αιμοδοσίας, από την άλλη το τμήμα της αιμοδοσίας δεν έχει ούτε το ελάχιστο προσωπικό ακόμη και για τις αναγκαίες εξορμήσεις αιμοδοσίας. Στο τμήμα του τεχνητού νεφρού ο ένας ειδικευμένος γιατρός έχει την ευθύνη πέρα από τα επείγοντα περιστατικά και την ευθύνη των χρόνια νεφροπαθών ασθενών.
Οι ελλείψεις είναι αντίστοιχες και σε όλα τα νοσοκομεία τις Δυτικής Μακεδονίας. Για παράδειγμα τις ημέρες που δεν εφημερεύει η παιδιατρική κλινική του ΓΝ Πτολεμαϊδας , το νοσοκομείο της Κοζάνης δέχεται ασθενείς ακόμη κι από τη Φλώρινα. Ενώ η περιπλάνηση των ασθενών για ειδικότητες όπως ΩΡΛ, ουρολογική, οφθαλμιατρική και άλλες μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Δε γίνεται λοιπόν να θεωρείται πολυτέλεια η άμεση επαρκής κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό τόσο σε γιατρούς όσο και στο υπόλοιπο προσωπικό, σε όλα τμήματα του νοσοκομείου και να θεωρούμε ότι «είμαστε και τυχεροί» αν διοριστεί έστω κι ένας γιατρός ή ένας νοσηλευτής.
Παράλληλα στο ΕΚΑΒ που πριν λίγους μήνες εγκαινίαζαν τα νέα ασθενοφόρα, δε γίνεται λόγος από την πλειοψηφία για τις ελλείψεις σε προσωπικό, τη στιγμή μάλιστα που εδώ και δυο χρόνια έχουν μεταφερθεί οι οδηγοί του νοσοκομείου στο EKAB δημιουργώντας επιπρόσθετο πρόβλημα στη μεταφορά ασθενών με χρόνια προβλήματα , αλλά και στα κέντρα υγείας. Αναδείχθηκαν επίσης και οι άθλιες συνθήκες εργασίας στο χώρο του EKAB.
Πρόκειται για κοροϊδία. Η κατάσταση όχι μόνο παραμένει ίδια, αλλά χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Η λογική ότι η κατάσταση είναι δύσκολη , ότι η κυβέρνηση έστω με αυτές τις προσλήψεις κάνει ό,τι μπορεί , ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή δεν πρέπει να περάσει. Προσπαθούν να αντιστρέψουν το κλίμα και να πείσουν ότι φταίει ο ανασφάλιστος, φταίει ο άνεργος, φταίει αυτός που δεν ψάχνει για δουλειά κλπ.
Ιδιαίτερα τώρα που αναμένεται η σύναψη ατομικών συμβάσεων έργου με τις καθαρίστριες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εμφανίζεται ότι μάχεται υπερ των πιο βαθειά εκμεταλλευομένων εργαζομένων στη δημόσια υγεία την ίδια ώρα που σκάβει πιο βαθειά το λάκκο τους. Το γεγονός ότι μεμονωμένοι επιχειρηματίες-εργολάβοι, που για χρόνια θησαύριζαν, θίγονται από τις ατομικές συμβάσεις έργου που συνάπτουν οι διοικήσεις νοσοκομείων με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, τη σίτιση, τη φύλαξη δεν σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι ευνοούνται. Δε σημαίνει ότι θα λιγοστέψει η δυστυχία τους. Με τις ατομικές συμβάσεις έργου, η κυβέρνηση μειώνει το "εργατικό κόστος", καταργεί εργατικά δικαιώματα που αυτήν τη στιγμή αναγνωρίζονται στον ιδιωτικό τομέα, όπως 13ος και 14ος μισθός, επίδομα άδειας, άδεια εγκυμοσύνης, ενώ ταυτόχρονα υποχρεώνουν τις διοικήσεις να προσλάβουν τον ίδιο ελάχιστο αριθμό εργαζομένων. Η κυβέρνηση πετυχαίνει με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Από τη μια επεκτείνει παραπέρα τις ελαστικές μορφές απασχόλησης στα νοσοκομεία (φθηνό εργατικό δυναμικό με κουτσουρεμένα δικαιώματα) και από την άλλη δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός αφού θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι αυτοί από έσοδα του νοσοκομείου. Οι πολιτικές της «ευελιξίας» και της «κινητικότητας», που εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, επιταχύνθηκαν με την καπιταλιστική οικονομική κρίση, για να προσφέρουν πάμφθηνη εργατική δύναμη για να ανακάμψουν τα κέρδη του κεφαλαίου. .
Ας αναλογιστούμε, ποιον βοηθάει πραγματικά  η κυβέρνηση και οι υπουργοί της όταν συνολικά το επίπεδο διαβίωσης όλων των εργαζομένων χειροτερεύει; Η κυβέρνηση καλεί τα λαϊκά στρώματα να πληρώσουν φόρους, ΕΝΦΙΑ κλπ, ενώ μέσα στον Οκτώβρη αναμένεται η ψήφιση νέων μέτρων που αφορούν τα εργασιακά, συνδικαλιστικό νόμο, ταυτόχρονα η κυβέρνηση και η διοίκηση της 3ης ΥΠΕ καλούν τους  εργαζόμενους στα νοσοκομεία να είναι ευχαριστημένοι με την κατάσταση , να κάνουν υπομονή.
Απέναντι σ’ αυτήν την πραγματικότητα, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία να κάνουν πέρα τις αντιλήψεις και πρακτικές της πλειοψηφίας των συνδικαλιστικών ηγεσιών στην ΠΟΕΔΗΝ και στο πρωτοβάθμιο σωματείο, που παρουσιάζουν σαν αιτία της αντιλαϊκής πολιτικής τα μνημόνια, το κουαρτέτο, την αναξιόπιστη κυβέρνηση. Να συσπειρωθούν με το ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, και σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα να αντιτάξουν τη μαζική, οργανωμένη πάλη τους, διεκδικώντας δουλειά με δικαιώματα, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου των τελευταίων χρόνων, κάλυψη των απωλειών σε εισόδημα και κοινωνικές παροχές, ένταξη στα ΒΑΕ, άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια, την ανεργία, τη μίζερη ζωή!
Αγώνας –Ρήξη-Ανατροπή, για δωρεάν πρόνοια-υγεία, αποκλειστικά δημόσια και λαϊκή!!
ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας