Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Attica Bank: Εδωσε στον Καλογρίτσα 127,6 εκατ. ευρώ δάνεια – Τα 77,6 εκατ. μετά το 2015 !

Με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 127,6 εκατ. ευρώ δανειοδότησε η τράπεζα Αττικής τον εργολάβο (και προσωρινό υπερθεματιστή τηλεοπτικής άδειας) Χρήστο Καλογρίτσα.
Σχεδόν τα 2/3 εξ αυτών ήτοι ποσό 77,6 εκατ. ευρώ ο κ. Καλογρίτσας τα πήρε μετά το 2015, οπότε και είχε αναλάβει την διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, το 2015 είχε πάρει 55 εκατ. ευρώ και στην αρχή του 2016 άλλα 22,6 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, οι ελεγκτές ανακάλυψαν και αιτήσεις του κ. Καλογρίτσα μέσα στο 2016 για επιπλέον δανεισμό ύψους 19 εκατ. ευρώ τα οποία δεν δόθηκαν.

Αυτό αποκαλύπτει το πόρισμα του ελέγχου που διενήργησε στην τράπεζα Αττικής, μικτό κλιμάκιο της Τραπέζης της Ελλάδος και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί Star και Alpha.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο επιχειρηματίας κ. Καλογρίτσας, στις 27 Ιουνίου 2016 πήρε από την τράπεζα 15 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό, αφού μεταβιβάστηκαν στις δύο εταιρείες του, από τον ίδιο, φέρεται να αξιοποιήθηκαν για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας.
Σύμφωνα με το πόρισμα για την Τράπεζα Αττικής, όπως μετάδωσαν ο ΑLPHΑ και το STAR, η χρηματοδότηση του Χρ. Καλογρίτσα πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερα προνομιακό καθεστώς, το οποίο συνιστά τουλάχιστον σοβαρή παρατυπία αν όχι παρανομία, τόσο για την τράπεζα όσο και για τον ίδιο το δανειολήπτη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το πόρισμα το οποίο αποστέλλεται στις δικαστικές αρχές, καταγράφει τα εξής ευρήματα:
  • Την περίοδο από το 2011 έως το 2014 ο Χρ. Καλογρίτσας και οι εταιρίες συμφερόντων του δανειοδοτήθηκαν συνολικά με περίπου 50 εκατ. ευρώ.
  • Το διάστημα από 2.1.2015 έως 31.12.2015 , ο κατασκευαστής πήρε από την τράπεζα Αττικής επιπλέον δάνεια περίπου 55 εκατ.
  • Το 2016 και συγκεκριμένα μέχρι και το τέλος του περασμένου Ιουνίου, ο κ. Καλογρίτσας δανειοδοτήθηκε με ακόμη 22,6 εκατ. από την τράπεζα Αττικής. Από αυτά τα 7,6 εκατ. είχαν δοθεί από τον Ιανουάριο μέχρι τα τέλη Ιουνίου ενώ στις 27 Ιουνίου δόθηκαν επιπλέον 15 εκατ. ευρώ σε δυο εταιρίες συμφερόντων του. Από τις συγκεκριμένες εταιρίες ο επιχειρηματίας φέρεται να «τραβάει» μεγάλο μέρος των 15 εκατ. και εικάζεται ότι είναι χρήματα που χρησιμοποίησε για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.
Επισημαίνεται ότι το πόρισμα της ΤτΕ και του SSM έχει εξετάσει τα δάνεια και την πορεία της Τράπεζας Αττικής μέχρι της 31 Δεκεμβρίου 2015. Με τα στοιχεία για τις δανειοδοτήσεις του 2016 εξελίσσεται αυτή τη στιγμή ειδικός έλεγχος από την επιθεώρηση των ελεγκτών της κεντρικής τράπεζας απ΄όπου προέκυψαν τα ευρήματα για τα 22,7 εκάτ ευρω που πήρε ο κ. Καλογρίτσας.
Ο έλεγχος της Τραπέζης της Ελλάδος για τη φετινή χρονιά και ειδικά για τα δάνεια των 22,6 εκατ. ευρώ που πήρε ο κατασκευαστής, φέρεται να εντοπίζει παράνομες και παράτυπες πρακτικές από την πλευρά των υπευθύνων της τράπεζας Αττικής αλλά και κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις από την πλευρά του επιχειρηματία σχετικά με το τελευταίο δάνειο των 15 εκατ. ευρώ.
Το πόρισμα επισημαίνει ότι οι εξασφαλίσεις των δανείων είναι ανεπαρκείς έως χαριστικές και βασίζονται κυρίως στην ανάληψη δημοσίων έργων.
Παράνομη φέρεται να θεωρείται από την ΤτΕ η επιστροφή κεφαλαίου από τις δυο εταιρίες που έδωσε την δυνατότητα στον κ. Καλογρίτσα να πάρει τα χρήματα και να να χρησιμοποιήσει – όπως εκτιμάται -για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.
Επίτροπος στην Attica Bank αν δεν βρεθεί λύση
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την σύνθεση του Δ.Σ. της τράπεζας Αττικής. Αύριο Τρίτη συνέρχεται εκτάκτως γενική συνέλευση. Αν δεν υπάρξει συμφωνία για την σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου με τις υποδείξεις της ΤτΕ, είναι πολύ πιθανόν το ενδεχόμενο να παυθεί η διοίκηση και να διοριστεί επίτροπος από την κεντρική τράπεζα.
Η Τράπεζα της Ελλάδος αντιδρά στην πρόταση του ΤΣΜΕΔΕ που θέλει να τοποθετηθεί ο Κ. Μακέδος στο Δ.Σ. της Attica Bank.
Ως γνωστόν, η ΤτΕ είχε αντιδράσει στον διορισμό του Γ. Σαπουντζόγλου, του Κ. Μακέδου και της Α. Πουσκούρη στο Δ.Σ. Η κα Πουσκούρη παραιτήθηκε από το Δ.Σ. στο οποίο όμως παρέμειναν οι κ.κ. Σαπουντζόγλου και Μακέδος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν το Δ.Σ. της τράπεζας επιμείνει στην παραμονή Μακέδου τότε ο Γ. Στουρνάρας φέρεται αποφασισμένος να τοποθετήσει Επίτροπο στην τράπεζα.
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της συνεδρίασης της Τρίτης, είναι το γεγονός ότι ο διοικητής της ΤτΕ ανέβαλε το προγραμματισμένο για αύριο ταξίδι του στην Φρανκφούρτη μέχρι να διεξαχθεί η συνεδρίαση του ΔΣ της Attica Bank.
Ομόφωνα CEO ο Θ. Πανταλάκης
Ωστόσο, το απόγευμα της Δευτέρας, το διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank εξέλεξε ομόφωνα τον κ. Θεόδωρο Πανταλάκη ως μέλος του Δ.Σ. και νέο διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας.
Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή της η τράπεζα αναφέρει:
Η Attica Bank ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, ύστερα από πρόταση της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης και Υποψηφιοτήτων, εξέλεξε ομόφωνα τον κ. Θεόδωρο Πανταλάκη ως μέλος του Δ.Σ.
Στη συνέχεια, ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο εξέλεξε τον κ. Πανταλάκη ως νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας.
Έτσι, κλείνει μία βασική εκκρεμότητα, σε σχέση με την εταιρική διακυβέρνηση της Τράπεζας, η οποία συμμορφώνεται πλήρως με τις υποδείξεις των Εποπτικών Αρχών, συνεχίζοντας την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της.
ΤΕΕ σε Στουρνάρα: Κάντε εξονυχιστικό έλεγχο στην Attica Bank
Σημειώνεται ότι, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός σε επιστολή του προς τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα ζητεί να ασκήσει το σύνολο των έλεγχων που προβλέπονται στην Τράπεζα Αττικής προκειμένου να σταματήσει να υπάρχει «κάθε σκιά στην επένδυση του ΤΣΜΕΔΕ».
Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:
«Σε συνέχεια των εξελίξεων των τελευταίων μηνών στην Τράπεζα Αττικής, των συνεχόμενων δημοσιευμάτων του τελευταίου διαστήματος, των παρεμβάσεων της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως προκύπτουν από τις εποπτικές της αρμοδιότητες και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σας απευθύνω την παρούσα επιστολή, έχοντας βαθιά συναίσθηση του καθήκοντος απέναντι στους χιλιάδες μηχανικούς που εμπιστεύτηκαν τα χρήματα τους μέσα από την επένδυση του ΤΣΜΕΔΕ στην Attica bank.
Σας καλώ να ασκήσετε το σύνολο των αρμοδιοτήτων σας και να προχωρήσετε σε κάθε έλεγχο των πεπραγμένων στην Τράπεζα που προβλέπεται από το νόμο και τους κανονισμούς. Μοναδικός στόχος όλων πρέπει να είναι η πλήρης διαφάνεια και η πάταξη κάθε φαινομένου που έβλαψε ή μπορεί να βλάψει τα συμφέροντα της Τράπεζας, των μετόχων και επομένως του Ταμείου μας και των μηχανικών.
Στο πλαίσιο αυτό σας καλώ επίσης να μας ενημερώσετε για οποιοδήποτε εύρημα των ερευνών αυτών ή όποιο άλλο ζήτημα προκύψει και αφορά τη συμμετοχή μέχρι σήμερα των εκπροσώπων του Ταμείου στη διοίκηση της Τράπεζας. Πέραν των άλλων, θα ήταν δέον να ενημερωθούμε για τυχόν παρεμβάσεις και ενέργειες μελών της διοίκησης που προέρχονται από το Ταμείο των Μηχανικών, οι οποίες δεν συνάδουν με την επαγγελματική δεοντολογία και την ορθή τραπεζική πρακτική. Αν τέτοια ευρήματα και συμπεριφορές δεν προκύψουν από τις έρευνές σας, σας παρακαλούμε να το κάνετε γνωστό, ώστε να μην υπάρχουν σκιές για τους εκπροσώπους του Ταμείου μας στη διοίκηση της Τράπεζας.
Αποκλειστικός μας σκοπός είναι να διασφαλίσουμε την επένδυση του Ταμείου των μηχανικών στην Τράπεζα Αττικής και την μακροπρόθεσμη απόδοσή της, καθώς αυτό αποτελεί απαράβατο όρο της συμμετοχής του ΤΣΜΕΔΕ στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας.
Θέλουμε να σταματήσει να υπάρχει κάθε είδους σκιά στην επένδυση του ΤΣΜΕΔΕ στην Attica bank και η Τράπεζα να προχωρήσει με υγιείς βάσεις σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά. Κοινός μας στόχος πρέπει να είναι η μέγιστη δυνατή διαφάνεια και ενημέρωση των μηχανικών, που στηρίζουν τόσα χρόνια την Τράπεζα με τα χρήματά τους».
iefimerida.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εχουν ο ΓΑΠ,ο Βενιζελος,η Φωφη μια οικογενειακή κατασκευαστική εταιρεία.
Επειδη θα γινουν βουλευτες και πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ την πουλούν σε έναν φίλο.
Το ΠΑΣΟΚ γινεται κυβέρνηση.
Και η παλια οικογενειακή επιχείρηση που δώσαμε στον φίλο αρχίζει να παίρνει δημοσια εργα ενω ειναι μικρη και δεν μπορει να ανταπεξέλθει οικονομικα.
Εμεις ομως εκει δίνουμε.
Ο φίλος λεει χρειάζομαι χρήματα και εσυ σαν κολλητός που εισαι λες φιλαρακι εγω ειμαι εδω παρε δάνεια απο την αγαπημένη μας τράπεζα.
Ετσι ο κολλητός μεχρι και καναλι αγοράζει παροτι δεν εχει τα λεφτά γιατι πολυ απλα ειμαστε φιλαράκια ρε και ο φίλος στα δύσκολα φαίνεται.
Βεβαια αν αυτο το κανουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι θα καιμε το Σύνταγμα.
Μια απλή πολιτική ανάλυση το πως βλεπει την διαπλοκή και την επιχειρηματικότητα η εθνοσωτηριος.

Το Προφίλ μας