Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Φ.Γεννηματά: Κόμματα και ηγεσίες γεννιούνται στην κοινωνία όχι σε κλειστά δείπνα

Συνέντευξη Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στην Καθημερινή και τον δημοσιογράφο Βασίλη Νέδο:
 
1. Σε ένα ολοένα και πιο πολωμένο πολιτικό σκηνικό, ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο;
Αυτή η καρικατούρα του δικομματισμού και της τεχνητής πόλωσης τελειώνει.
Εμείς θα σπάσουμε το αδιέξοδο δίπολο του αριστερού λαϊκίστικου κρατισμού του ΣΥΡΙΖΑ και του «μεταρρυθμιστικού» νέο – λαϊκισμού της ΝΔ από την άλλη.

Ο ελληνικός λαός στις επόμενες εκλογές θα αξιολογήσει και θα κρίνει ποια πολιτική δύναμη είναι χρήσιμη. Τα ψεύτικα τα λόγια δεν μπορούν να πείσουν πια.
Πλέον οι πολίτες έχουν ολοκληρωμένη άποψη για όλους μας.

Πληρώνουν κάθε μέρα ακριβά το τίμημα της πόλωσης και του διχασμού που με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ συντηρούνται.
Πιο σκληρά μαρτύρια, με πιο σκληρά μνημόνια.
Για να βγούμε από το αδιέξοδο της κρίσης πρέπει να ενώσουμε ξανά τη διχασμένη Ελλάδα, να στηρίξουμε τις παραγωγικές της δυνάμεις με ένα σχέδιο δημιουργικής συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, του κράτους με την αγορά προς όφελος της κοινωνίας.
Εμείς έχουμε το «λογισμικό», έχουμε την εμπειρία, έχουμε την αξιοπιστία να τρέξουμε αυτό το project και οι πολίτες το ξέρουν.

2. Μεγάλο μέρος του κόσμου της Κεντροαριστεράς πρακτικά φαίνεται ότι στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ σε δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Θεωρείτε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να τους προσελκύσει ξανά;
Είμαι από τους πολιτικούς που δεν θεωρώ τους πολίτες που στήριξαν ή στηρίζουν την παράταξη μας, ιδιοκτησία μας.
Η σχέση πολιτικού – πολίτη χτίζεται και κρίνεται καθημερινά.
Εμείς όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια πάθαμε και μάθαμε.
Μάθαμε ότι ο μοναδικός τρόπος να ξανασυναντηθούμε με τον κόσμο της παράταξης είναι να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη του.
Να νιώσει ότι μπορούμε ξανά μαζί να εκφράσουμε το σύγχρονο αίτημα για ΑΛΛΑΓΗ.
Να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε μαζί τις μεγάλες αλλαγές και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που θα σηματοδοτήσουν το πέρασμα της Ελλάδας σε μια νέα εποχή, που θα αφήνει πίσω της την κρίση και όσα την προκάλεσαν. Εμείς είμαστε με το κοινωνικό κράτος για τη στήριξη των αδύναμων και όχι με τα συσσίτια. Είμαστε για την προκοπή της μεσαίας τάξης και όχι με τη φτωχοποίηση της. Είμαστε κόντρα στη δήθεν αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό το δρόμο βαδίζουμε. Μέρα με τη μέρα διαμορφώνουμε μια νέα ισχυρή πολιτική κοινωνική συμμαχία από προοδευτικούς πολίτες.
Κερδίζουμε ξανά τον κόσμο μας αλλά και νέους ψηφοφόρους στη βάση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης και ειλικρίνεια και αφήνουμε στην άκρη τους καιροσκόπους που αναζητούν διαρκώς νέο πολιτικό στασίδι στην εκάστοτε εξουσία.

3. Η καταψήφιση της απλής αναλογικής ήταν μια επιλογή που υπαγορεύθηκε από τις ενδοκομματικές ισορροπίες του ΠΑΣΟΚ ή μια πολιτική επιλογή; Αρκετοί θεωρούν ότι αυτή η κίνηση απομάκρυνε το ΠΑΣΟΚ από μια πιθανή προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ και το έφερε πιο κοντά στη ΝΔ.
Έχουμε την δική μας αυτόνομη στρατηγική. Οι επιλογές και οι αποφάσεις μας δεν έτερο – προσδιορίζονται. Ας το πάρουν επιτέλους απόφαση στο ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ , δεν είμαστε, ούτε θα γίνουμε του χεριού τους.
Στο θέμα του εκλογικού νόμου κάναμε μια πολιτική επιλογή –υπέρβαση, που έθετε τις προϋποθέσεις για ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα , με διασφάλιση της κυβερνησιμότητας και τη διαμόρφωση ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων.
Για τον κ.Τσίπρα όμως, η απλή αναλογική ήταν μια μάχη πολιτικών και επικοινωνιακών εντυπώσεων και όχι ουσίας. Αρνήθηκε το διάλογο και τη συνεννόηση για άλλη μια φορά.
Από την άλλη πλευρά ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε κάθε συζήτηση ελπίζοντας ότι θα γίνει ο επόμενος Πρωθυπουργός με το μπόνους των 50 εδρών.
«Τα παιδία… παίζει», ευκαιρίες για στοιχειώδη λογική και συνεννόηση χάνονται.
Δεν είναι η στάση μας στον εκλογικό νόμο που μας απομάκρυνε από το ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει άλλο δρόμο, μακριά από τις αρχές και τις αξίες της Κεντροαριστεράς. Η Κυβέρνηση αυτή είναι ένα συγκυριακό πολιτικό ατύχημα που αγωνιζόμαστε να μην αποβεί μοιραίο για τη χώρα.
Με αριστερή επίφαση υλοποιεί τις πιο ακραίες , σκληρές δεξιές πολιτικές και το φλερτ με τη δεξιά καλά κρατεί.
Όσο αφορά τη ΝΔ η ιδεολογική, πολιτική και προγραμματική απόσταση είναι δεδομένη.
Η δικός μας πολιτικός προορισμός είναι να είμαστε η σοβαρή και αξιόπιστη πολιτική και προγραμματική εναλλακτική πρόταση στις συντηρητικές και κατ’ όνομα μεταρρυθμιστικές επιλογές που δεν δίνουν λύσεις στη χώρα και ταλαιπωρούν την κοινωνία .
Εμείς δεν θα σταματήσουμε να λέμε προς πάσα κατεύθυνση πως αν αγαπάμε την Ελλάδα δεν έχουμε πολλά περιθώρια ακόμη για πολιτικά παιγνίδια.

4. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να αποτινάξει το στίγμα του παλαιού κατεστημένου που το ακολουθεί παρά την συρρίκνωση των ποσοστών του;
Να τελειώνουμε με τα στερεότυπα που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της κρίσης και όχι μόνο. Να τελειώνουμε με τα δήθεν και τους κάθε λογής δήθεν. Το ΠΑΣΟΚ έχει υποστεί κατασυκοφάντηση από «φίλους» και εχθρούς. Μας απασχολεί στο βαθμό που λειτουργεί ανασταλτικά στο να μας ακούσει η κοινωνία. Η συνολική προσφορά του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυση του μέχρι τώρα, παρά τα λάθη και τα προβλήματα είναι θετική. Σήμερα έχοντας κάνει σκληρή αυτοκριτική, πρωτοφανή για τα Ελληνικά πολιτικά δεδομένα , και τεράστια ανανέωση σε επίπεδο στελεχών, διεκδικούμε ξανά το χώρο μας. Παλεύουμε για την αναγέννηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Είναι ενδιαφέρον και χαρακτηριστικό ότι εμβληματικά συστημικά πρώην κορυφαία και επί χρόνια κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καθαγιάζονται και προβάλλονται ως νέα και πολλά υποσχόμενα πρόσωπα με μόνη προϋπόθεση να ξορκίζουν και να δαιμονοποιούν το πολιτικό χώρο που τους ανέδειξε. Τέλος δεν ζηλεύω καθόλου το αντισυστημικό που ισχυρίζεται ότι εκφράζει και εκπροσωπεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η ιδεοληψία, ο κρατισμός, ο τυχοδιωκτισμός και η ανικανότητα δεν χτυπάνε κανένα «σύστημα». Χτυπάνε τη χώρα και τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Το αντισυστημικό δεν έχει καμιά σχέση με την ασυνέπεια και τα ψέματα.

5. Θα προχωρήσει η υπόθεση ενοποίησης της Κεντροαριστεράς; Ποιος είναι για εσάς ο ιδανικός και, παράλληλα, ρεαλιστικός τρόπος για να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες;
Ναι είμαι αισιόδοξη παρά το γεγονός ότι έχω επίγνωση των δυσκολιών του εγχειρήματος. Δεν ζούμε σε μια φυσιολογική πολιτική περίοδο. Ούτε χτίζουμε μια παράταξη με εξασφαλισμένο εκ των προτέρων πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτόν το ουσιαστικό αυτόνομο παρεμβατικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις διεκδικούμε να ξανακερδίσουμε , παρόλα τα χτυπήματα από δεξιά και αριστερά. Είναι μια προσπάθεια που δεν έχει να μοιράσει ρόλους αλλά ευθύνες. Δεν αφορά τις φιλοδοξίες των λίγων αλλά τα όνειρα των πολλών.
Να ενώσουμε ξανά τις διάσπαρτες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και να δώσουμε το μήνυμα στην κοινωνία ότι η λεηλασία του χώρου τελείωσε. Ότι από εδώ και πέρα η παράταξη μόνο θα κερδίζει και δεν θα χάνει. Και μαζί της και η Ελλάδα.
Αυτό είναι το μήνυμα και είναι τόσο δυνατό και αναγκαίο για τη χώρα και την παράταξη που οι προοδευτικοί πολίτες το έχουν κάνει δική τους υπόθεση.
Εμείς πρέπει άμεσα να λάβουμε τις τελικές αποφάσεις μαζί με όλους όσους θα συμμετάσχουν τελικά στην ολοκλήρωση του εγχειρήματος για τα επόμενα βήματα.
Άμεσα πρέπει να γίνει παρουσίαση, συζήτηση του πορίσματος θέσεων της επιτροπής διαλόγου μέσα από μια ανοιχτή διαδικασία στην κοινωνία και του φορείς της και θα ακολουθήσει εκλογή του επικεφαλής από ανοιχτή, δημοκρατική διαδικασία που θα συμμετάσχουν όλοι οι προοδευτικοί πολίτες που θα συγκροτήσουν και την βάση του νέου σχήματος.
Ο εκλεγμένος επικεφαλής και ένα αναλογικής σύνθεσης συντονιστικό πολιτικό όργανο, θα οδηγήσει το νέο σχήμα σε ένα συνέδριο την ερχόμενη άνοιξη.
Το συνέδριο με δεδομένη σε πρώτη φάση την αυτονομία των κομμάτων , θα αποφασίσει για την οργάνωση ,την λειτουργία του και θα εκλέξει τα συλλογικά του όργανα του νέου σχήματος.

6. Θα βρείτε τρόπο συνεργασίας με τον κ. Θεοδωράκη ή τα δύο κόμματα θα συνεχίσουν να ακολουθούν παράλληλες πορείες; Θα συναντηθείτε τέλος Αυγούστου;
Με την πρωτοβουλία που πήρα εκεί στοχεύω στην συνεννόηση, τη συνεργασία και την συμπόρευση.
Το ίδιο δηλώνει και ο κ. Θεοδωράκης.
Παράλληλες πορείες δεν οδηγούν στον στόχο που έχουμε θέσει, δεν υπάρχουν περιθώρια για τέτοιες επιλογές. Σε αρκετές δε περιπτώσεις οι παράλληλοι δρόμοι είναι μοναχικοί και αδιέξοδοι.
Ούτε υπάρχει κανένα περιθώριο για καθυστερήσεις, «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει» λέει το γνωμικό. Τέλος Αυγούστου γίνονται οι τελικές συζητήσεις και συνεννοήσεις χωρίς κανένα περιθώριο αναβολών και καθυστερήσεων.

7. Τελικά ο κ. Παπανδρέου θα προσέλθει στον εξελισσόμενο διάλογο; Άλλες δυνάμεις;
Για εμάς είναι καθαρό. Όσοι θέλουν και μπορούν προχωράμε μαζί. Χωρίς αποκλεισμούς, επετηρίδες και προαπαιτούμενα. Με τελικό κριτή τη βάση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Για όλους και για όλα.
Είναι ώρα ευθύνης και αποφάσεων.

8. Παράλληλα με την πρωτοβουλία για την ενοποίηση των κομμάτων του χώρου δημοσιοποιούνται κινήσεις για αυτοδιάλυση των υφιστάμενων κομμάτων και δημιουργία νέου φορέα με επικεφαλής κοινής αποδοχής. Μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο;
Η μεγάλη Κεντροαριστερά ή θα είναι η Κεντροαριστερά των Πολιτών ή δεν έχει λόγο ύπαρξης.
Ούτε η χώρα έχει ανάγκη, ούτε οι προοδευτικοί πολίτες αναζητούν μια κεντροαριστερά που θα κατασκευαστεί στο δοκιμαστικό σωλήνα οποιασδήποτε ελίτ.
Για αυτό και παρόμοια εγχειρήματα δεν έχουν καμία τύχη.
Τα κόμματα και οι ηγεσίες γεννιούνται στη μήτρα της κοινωνίας όχι σε παρασυναγωγές και κλειστά δείπνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας