Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Οι εξάγγελοι της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ και η απουσία πολιτικής ηθικής

Διαμοιρασμό ευθύνης στο θέμα του ΕΝΦΙΑ, επιχειρεί η κυβέρνηση, για να αποτινάξει από τους ώμους της το άχθος και το άγος του μέτρου.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολ. Γεροβασίλη δήλωσε χθες ότι τον ΕΝΦΙΑ τον ψήφισαν 221 βουλευτές: ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, ΑΝΕΛ. Ξεπερνάει σιωπηρώς φυσικά το γεγονός ότι τα κόμματα αυτά, πλην των κυβερνητικών, δεν ψήφισαν ΕΝΦΙΑ. Ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, για να κρατηθεί η χώρα στο ευρώ, να μη ζήσουμε φρικιαστικές καταστάσεις ξαφνικής χρεοκοπίας, που θα έστελναν πρωτίστως  τον πρωθυπουργό και τους επιφανείς υπουργούς «στο Γουδί» (χρησιμοποιούμε την ιστορική φράση που έχει γίνει κλισέ, κάπως απλοποιητικά, για να υπενθυμίσουμε το βήμα πριν το κενό στο οποίο είχε βρεθεί η χώρα και σώθηκε από την καταφατική στάση της αντιπολίτευσης).     
Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, το θέμα δεν είναι αυτό καθ εαυτό το ποσό πληρωμής, ούτε η στήλη - στα χέρια του γράφοντος - έχει την  άποψη πως «δημεύονται τα σπίτια» ή ότι πληρώνουν οι ιδιοκτήτες «ενοίκιο στο κράτος για τα σπίτια τους». Στις περισσότερες χώρες της γης ένας κάποιος παρόμοιος φόρος υπάρχει, και φυσικά η αρχική
φορολογία απόκτησης, παντού εκτός της Ελλάδας, γίνεται επί των υπαρκτών  τιμών της αγοράς και όχι επί των «αντικειμενικών».
Η ατομική ηθική της πολιτικής
Το πρόβλημα πρωτίστως  άπτεται  της  ατομικής ηθικής της πολιτικής.  Αυτές τις μέρες στα social media παρελαύνουν όλοι οι αστέρες του κυβερνητικού επιτελείου να δηλώνουν με αρειμάνια αποφασιστικότητα, ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί. Θα ήταν μάλιστα και ο πρώτος νόμος που θα καταργείτο το 2015!
Παρελαύνει επίσης και το πρωτοσέλιδο της Αυγής στο οποίο, δίκην κουτοπόνηρου  φοροτεχνικού, έδινε μαθήματα «πως δεν θα πληρώσετε ΕΝΦΙΑ»! Θα ήταν «θεία δίκη» κάποιοι να το έχουν κρατήσει στο αρχείο τους και με βάση τις οδηγίες της Αυγής να αποφύγουν να πληρώσουν τον αριστερό ΕΝΦΙΑ!
Και όμως ουδείς εξ αυτών των επαγγελόντων την κατάργηση, χθες που αναρτήθηκαν τα χαράτσια, βγήκε να ζητήσει συγνώμη από τους πολίτες. Ψελλίζουν μόνο ότι στις λαϊκές γειτονιές το ποσό του ΕΝΦΙΑ θα είναι μικρότερο του περσινού (κάτι και επί Σαμαρά  θα γινόταν) , και καθησυχάζουν έτσι την τρωθείσα αξιοπιστία και αξιοπρέπειά τους!   
Πέραν του θέματος ΕΝΦΙΑ, το οποίο για την στήλη είναι θέμα πολιτικής ηθικής των κυβερνώντων (η πολιτική ηθική είναι άσχετη με την ηθική στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος για την οποία επαίρεται ο ΣΥΡΙΖΑ): Στην πραγματική οικονομία απλώνεται η καταχνιά της κυβερνητικής αποτυχίας. Με βάση την ΕΛΣΤΑΤ η ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του έτους ήταν 0,9% (1% το πρώτο), και ελπίζεται να αγγίξει το 0,3 στο τέλος του έτους. Την ίδια στιγμή οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, που υποτίθεται ότι θα ήταν το συγκριτικό πλεονέκτημα μιας χώρας με μεγάλη εσωτερική υποτίμηση και συμπίεση εργασιακού  κόστους,  βούλιαξαν κατά 11,4%.
Σύμφωνα με τους εξαγωγείς, η μεγάλη κάμψη είναι αποτέλεσμα της εξάντλησης των ελληνικών επιχειρήσεων ύστερα από την πολυετή ύφεση και τα capital controls. Οι επιχειρήσεις αδυνατούν να υλοποιήσουν επιθετικές στρατηγικές προώθησης των ελληνικών προϊόντων λόγω της έλλειψης ρευστότητας. Όσο για τα ληξιπρόθεσμα, αισίως έφτασαν στα 90 δισ.!
Ανησυχούν για το αριστερό «πρόσημο»
Σε αυτό το δυσοίωνο τοπίο, η κυβέρνηση συνέχισε να ακκίζεται για τις εντυπώσεις, αδιαφορώντας για την ουσία. Χθες ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος δήλωσε στο Bloomberg ότι υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει «μικρή» καθυστέρηση στην καταβολή της επόμενης  δόσης. Αναφέρεται στη δόση των 2,8 δισ., την οποία η πεινασμένη αγορά αναμένει ως μάννα εξ ουρανού, αλλά για να εκταμιευθεί θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί τα προαπαιτούμενα, που εν μέσω διακοπών και «αντίστασης», δεν υλοποιήθηκαν. Αυτό γράφει και το πρακτορείο: «η χώρα αντιμετωπίζει  συνεχιζόμενες προειδοποιήσεις  από τους πιστωτές για οπισθοδρόμηση στα προαπαιτούμενα που αποτελούν βασική προϋπόθεση για την,παροχή βοήθειας».
Τα προβλήματα είναι μπροστά μας. Το πρόβλημα των πλεονασμάτων μετά το ’18 δεν έχει επιλυθεί,  στο θέμα το χρέους υπήρξε μια κατ αρχήν ευχή διευθέτησης από τον Μοσκοβισί. Περιμένει, όπως έχουμε γράψει, η κυβέρνηση κάποιες φραστικές διατυπώσεις προς το τέλος του έτους, ώστε να τις πουλήσει επικοινωνιακά  ως ιστορική επιτυχία απαγκίστρωσης της χώρας από τη φθορά.   
Παρ' όλη αυτή την διαπιστωμένη κυβερνητική αναντιστοιχία, αδιαφορία και ανικανότητα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα και το ίδιο το κόμμα, περί άλλων τυρβάζουν. Αν είναι δυσαρεστημένοι για την κυβερνητική πολιτική, είναι για το γεγονός ότι αυτή είναι «Δεξιά» και όχι για το καταφάνερο ότι είναι «Αδέξια». Το τελευταίο ουδόλως τους απασχολεί, στο μέτρο που δεν έχει «προοδευτικό πρόσημο» και δεν τους επιτρέπει να νιώθουν «αριστεροί»!
Γ. Σιδέρης-liberal.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μια βοήθεια, δεν ξέρω καλά αγγλικά, τι σημαίνει: "Greece Cracks Down on ‘Triangle of Corruption’ in TV";

Το Προφίλ μας