Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Βιολογικά σφουγγάρια φυτικής προέλευσης στο Μικρόβαλτο!

Γνωρίζετε ότι υπάρχουν σφουγγάρια φυτικής προέλευσης που μπορούμε να καλλιεργήσουμε στον κήπο μας; Η απάντηση είναι ναι, και το διαπιστώσαμε στο κτήμα του Τάκη I. Τζιώνα στο Μικρόβαλτο (φωτο).
Οι διαδικτυακές πληροφορίες που αντλήσαμε, μας επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για το μονοετές ποώδες αναρριχώμενο φυτό Λούφα (Luffa), ένα είδος κολοκυθιάς που οι καρποί της σε πλήρη ωρίμανση αποδίδουν ένα σπογγώδες υλικό, το οποίο με μικρή διαδικασία γίνεται ένα εξαιρετικό οικολογικό σφουγγάρι για το μπάνιο ή για το πλύσιμο των κατσαρολικών και σε κάποιες περιπτώσεις να χρησιμοποιηθεί σαν ένα πολύ καλό φίλτρο. 
Τα ανεπτυγμένα, ώριμα ή σχεδόν ώριμα τα κόβουμε, τα αποξηραίνουμε και ξεφλουδίζουμε τον φλοιό για να πάρουμε το σφουγγάρι. Αν θέλετε τα σφουγγάρια σας να είναι μαλακά για πιο ευαίσθητες επιδερμίδες, θα συγκομίσετε τον καρπό όταν είναι ακόμα πράσινος και θα περιμένετε να ξεραθεί για να γίνει πιο εύκολο το ξεφλούδισμα. Στο μικρό στάδιο του καρπού, γίνονται πολύ καλά μαγειρεμένα και τηγανιτά.
Το μήκος των καρπών, σύμφωνα με τις αναφορές του διαδικτύου, κυμαίνεται από 15 μέχρι 50 εκατοστά (πάντως, ο καρπός που μετρήσαμε στον κήπο του Τ.Τζ. ήταν μήκους 53 εκατοστών!).
Γ.Μ./mikrovalto.gr

(πληροφορίες από texnologosgeoponos.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας