Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ siatistanews.gr

Πλήθος κόσμου έδωσε το παρόν στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο δικτυακός τόπος www.siatistanews.gr, την Κυριακή 21 Αυγούστου 2016 στο ιστορικό Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας με θέμα: “οι  Σιατιστινοί γράφουν για τη Σιάτιστα”, στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου Βοΐου.
Στην εκδήλωση οι ομιλήτριες κ. Αικατερίνη Ζωγράφου και Καλλιόπη Μπόντα-Ντουμανάκη παρουσίασαν Σιατιστινούς που δημοσίευσαν εργασίες για τη Σιάτιστα σε εφημερίδες, περιοδικά, ημερολόγια και αυτοτελείς εκδόσεις. Σιατιστινούς είτε γνωστούς καταξιωμένους στον επιστημονικό χώρο είτε συμπολίτες μας εκτός της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, έγκυρους όμως και αξιόπιστους ερευνητές, ή ακόμα ανθρώπους της διπλανής πόρτας, που το μεράκι τους για την πατρίδα το κατέγραψαν και το έδωσαν κύρια σε Σιατιστινούς εκδότες εφημερίδων ή περιοδικών και δημοσιεύτηκε.
Το αρχαιότερο των δημοσιευμάτων ήταν του Αθανασίου Αργυριάδη στην εφημερίδα Η ΑΜΑΛΘΕΙΑ της Σμύρνης στις 30 Απριλίου 1855.
Εντυπωσίασε η περιγραφή της Σιάτιστας από τον Χρίστο Καπνουκάγια στο δημοσίευμά του
στο Ημερολόγιο του 1925 του Νίκου Σφενδόνη ΜΙΑ ΣΚΙΑΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΗΣ και η ηθογραφία του Γιάννη Ταχογιάννη ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΟΛΙΑΝΤΑ στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της 25ης/12/1933.
Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με την μοναδική εφημερίδα που εκδίδεται από Σιατιστινούς στη Σιάτιστα, την εφημερίδα της οποίας η κυκλοφορία απλώνεται σε όλο τον κόσμο, όπου Σιατιστινός, σ’ Ανατολή και Δύση, την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου ΜΑΡΚΙΔΕΣ ΠΟΥΛΙΟΥ.
Γιατί, όπως δήλωσαν οι ομιλήτριες, είναι χρήσιμο όλοι μαζί να ξαναδούμε κάποια από τα φύλλα της στην οθόνη και να θυμηθούμε πρόσωπα και καταστάσεις και ύστερα με γνώση να αξιολογήσουμε τη σημασία της παρουσίας της ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ στον πολιτισμό της Σιάτιστας και των Σιατιστινών για περισσότερα από 30 χρόνια και γιατί η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ έγινε:
Λαογραφίας θησαύρισμα, συγχρόνου ιστορίας ανάγνωσμα, σατίρας της κοινωνικής ευγενές ανάθημα και εργασιών επιστημονικών πρωτοτύπων παράρτημα, όπως θα έλεγε ο γλωσσοτέχνης καθηγητής Χρίστος Καπνουκάγιας.
Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε ο Αντιδήμαρχος Βοΐου Λάζαρος Γκερεχτές, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σιάτιστας Στέργιος Δίκος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Γεώργιος Μαγιάγκας και πλήθος κόσμου.
Η επιμέλεια του ήχου ήταν του Γιώργου Καλογιάννη.
Η εκδήλωση ήταν συνδιοργάνωση του Δήμου Βοΐου, του Τοπικού Συμβουλίου Σιάτιστας και του δικτυακού τόπου siatistanews.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας