Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

«Κόκκινος Νόχτος»: Άλλο ένα επιβλητικό γεωλογικό μνημείο στον ορεινό όγκο των Καμβουνίων! (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

«Κόκκινος Νόχτος» Λιβαδερού!
 Άλλο ένα επιβλητικό γεωλογικό μνημείο της φύσης στον ορεινό όγκο των Καμβουνίων! Όψη από αρχαιοελληνικές κολόνες και τείχη, αραβουργήματα και ανθρωπόμορφους γεωσχηματισμούς, σε κάθετο κοκκινόχρωμο γκρεμό ύψους περίπου 30 μέτρων που προκαλεί ίλιγγο! Γεωμορφές, «προϊόν» διάβρωσης του εδάφους με τα ιδιαίτερα συστατικά χαρακτηριστικά και τις κλιματολογικές συνθήκες γένεσης, που τις καθιστούν σχεδόν αναλλοίωτες στο πέρασμα των αιώνων και απαντώνται αποκλειστικά στα Καμβούνια (ανάλογα και συνέχεια των γεωμορφών των Μπουχαριών και των Νοχταριών, που βρίσκονται σε ευθεία απόσταση 7,5χλμ).
Βρίσκονται στα διοικητικά όρια της κοινότητας Λιβαδερού του Δήμου Σερβίων - Βελβεντού, σε απόσταση 8-9 χλμ νοτιοδυτικά του οικισμού, στο μέσο περίπου της νοητής γραμμής Λιβαδερού - Ελάτης. Από την Ελάτη ο «Κόκκινος Νόχτος» είναι ορατός σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια.
Η προσπέλαση στο μνημείο με αυτοκίνητο γίνεται με δυσκολία μέσω αγροτικών - δασικών δρόμων από το Λιβαδερό ή από παράκαμψη του δρόμου Λαζαράδων - Ελάτης (~4χλμ), ενώ για την προσέγγιση των επισκεπτών θα χρειαστεί να διανυθεί πεζή επιπλέον απόσταση 700-800 μ.
Το δύσβατο της περιοχής αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα στην ανάδειξη του μνημείου της φύσης, που από πριν πολλά χρόνια είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον, τον θαυμασμό και το δέος στους κατοίκους του Λιβαδερού.
ΥΓ. Να περιμένουμε κάποια καλύτερη εξέλιξη ανάδειξης σήμερα; Α μπα…
Γ.Μαστρ./mikrovalto.gr
Σημ.: Για τις λήψεις, ήταν Κυριακή 29.5.2016, με παρέα τον φίλο Φόρη Γκ. 



7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Γιώργο γεια σου.
Παρακολουθώ, εδώ και πολλά χρόνια , τη μεγάλη προσπάθεια που κάνεις να αναδείξεις όχι μόνο τα προβλήματα αλλά και τα ιδιαίτερα φυσικά διαθέσιμα, τα ιστορικά. πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα της ιδιαίτερης πατρίδας (Μικρόβαλτο) αλλά και όλης της περιοχής των Καμβουνίων.
Πολλές φορές με τις παρεμβάσεις σου «υποχρέωσες» του αρμόδιους να κινητοποιηθούν και να δώσουν λύσεις.
Για το θέμα των Μπουχαριών και των Νοχταριών έγραψες πολλές φορές και βοήθησες με τον τρόπο σου να γίνει η μεγάλη παρέμβαση στα Μπουχάρια Μικροβάλτου. Παρόλα αυτά !!!
Μια επένδυση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που προορίζονταν να αναδείξει ένα αξιόλογο γεωλογικό φαινόμενο είναι σε πλήρη εγκατάλειψη. Πριν το έργο λειτουργήσει έχει πάθει πολλές ζημιές και θα απαιτηθούν χιλιάδες ευρώ να αποκατασταθούν.
Το ζήτημα επομένως και το λέω με αφορμή τον υπαινιγμό που κάνεις για την αξιοποίηση και άλλων γεωλογικών φαινομένων προς το Λιβαδερό, δεν είναι να αποφασίσει κάποιος να διαθέσει χρήματα αλλά αυτά να πιάσουν τόπο να αξιοποιηθούν. Μπορεί να πεις ότι τόσα και τόσα έργα έγιναν σ’ όλη την Ελλάδα χωρίς να αποδώσουν τίποτα τώρα όμως όλα αυτά, εκτός των άλλων, τα πληρώνουμε.
Δεν κάνω υποδείξεις αλλά καταθέτω μια άποψη, περισσότερο ανησυχία.
Σήμερα το βασικό και επιβαλλόμενο, χωρίς άλλη χρονοτριβή, είναι να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο περίπτερο - οίκημα και στον περιβάλλοντα χώρο υποδοχής των επισκεπτών. Με κάποιο τρόπο το περίπτερο πρέπει να λειτουργεί κάποιες ώρες για να εξυπηρετεί τους επισκέπτες. Χωρίς μια ελάχιστη παροχή υπηρεσιών (τουαλέτες, νερό κ.λ.π. ) δεν μπορεί ο χώρος να γίνει επισκέψιμος.
Η δική μου άποψη είναι ότι ακόμα και το καλύτερο οικόπεδο να διαθέτει κάποιος με την καλύτερη θέα πρώτα φτιάχνει το σπίτι και τον κήπο και έπειτα καλεί επισκέπτες.
Γνωρίζεις σίγουρα ότι κατέθεσα ερώτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο για το τι θα κάνουμε σαν Δήμος με το συγκεκριμένο πρόβλημα. Απάντηση δεν πήρα και ούτε γνωρίζω κάποια σχετική πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής.
Πιστεύω ότι τα Μπουχάρια είναι ένα σοβαρό διαθέσιμο της περιοχής που η αξιοποίηση του αξίζει την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και γενικότερα του Δήμου.
Λαζαριώτης Νίκος
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Σερβίων - Βελβεντού

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Λαζαργιώτη αυτές οι ανησυχίες σας μόνο ανησυχίες δεν είναι και το λέτε ο ίδιος πως Δεν κάνετε υποδείξεις αλλά καταθέτετε μια άποψη? Τις ίδιες ανησυχίες είχατε και τον Δεκέμβριο του 2003 στο φύλλο 164 όταν γράφατε στην εφημερίδα Σερβιώτικα Νέα τις τότε ανησυχίες σας για την ανάπλαση την πόλης των Σερβίων συγκεκριμένα: 4) Ελεύθεροι χώροι και πράσινο. Οι ελεύθεροι χώροι στο πυκνοκατοικημένο κομμάτι της πόλης είναι ελάχιστοι. Η στάθμευση των αυτοκινήτων επιτρέπετε παντού και όλες τις ώρες. Πολλές φορές έχουνε πρόβλημα να φτάσουνε στο πρακτορείο ακόμη και τα λεωφορεία του Κτελ. Η κεντρική πλατεία και οι γύρο δρόμοι αφέθηκαν στην τύχη τους χωρίς καμία παρέμβαση και είναι ένας απέραντος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, μοναδικό φαινόμενο στις ημέρες μας. Εάν υπήρχε τρόπος θα στάθμευαν αυτοκίνητα και μέσα στην πλατεία. Όπως αντιλαμβανόμαστε άλλα είναι τα κίνητρά σας όσον αφορά τα ευρωπαϊκά κονδύλια ΕΣΠΑ και LEADER και όχι η πραγματική τους αξιοποίηση. Στα Σέρβια το μόνο που δημιούργησε η ανάπλαση από αυτά που λέγατε είναι μια μεγάλη ασφυκτική κυκλοφοριακή κατάσταση η οποία καθημερινά εξελίσσετε σε θρίλερ ταινίας τρόμου όταν τα λεωφορεία των επισκεπτών δεν μπορούνε να ανέβουνε στα Κάστρα, όταν ο πελάτης δεν μπορεί ούτε τσιγάρα να αγοράσει, όταν το Lidl αύξησε τον τζίρο του κατά 60%. Όταν οι κάδοι απορριμμάτων κοσμούνε τα αναπλασμένα πάρκα. Όταν όταν όταν …… το πράσινο αντικατέστησε το τσιμέντο. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Ανώνυμος είπε...

Τρομερό επιχείρημα αυτό με το Λίντλ. Είναι αλήθεια οτι πριν ηταν καλυτερα. Έλειπαν μΟνο οι σταβλοι

Ανώνυμος είπε...

Mpravo sas mas ferate ton politismo emis den xerame xerane oi tsepes sas

Ανώνυμος είπε...

Ο 5.11 με τα λεγόμενα του απλα έδειξε γιατί τα σερβια έφτασαν να είναι ανυπόστατη πολη. Γνωρίζω δεκάδες καιλαριωτες που έχουν επισκεφτεί το Βελβεντό και ουτε εναν που να είχε ποτε την διάθεση η την περιέργεια να επισκεφτεί τα σερβια.

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΗ ΠΟΛΗ;ΞΕΡΕΙΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ;

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Νίκο ευχαριστώ για το γενικότερο περιεχόμενο της παρέμβασής σου.
Πάντως, μεγάλωσα πια και δεν τρέφω αυταπάτες...

Γιώργος Μαστρ.

Το Προφίλ μας