Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Το Βελβεντό υποδέχτηκε το ιερό λείψανο του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Μέσα σε κλίμα κατάνυξης, με αισθήματα προσμονής, χαράς και συγκίνησης, ο λαός του Βελβεντού των δύο Ενοριών Αγίου Διονυσίου και Κοιμήσεως της Θεοτόκου και πολλών πιστών από τις γειτονικές τοπικές κοινότητες, από την Κοζάνη και τη Θεσσαλονίκη, υποδεχτήκαμε (30-7-2016) με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου και την ευγενή συγκατάθεση του Ηγουμένου της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Γέροντος Μαξίμου, το ιερό λείψανο του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω από το Μοναστήρι του Αγίου στον Όλυμπο.  

Το ιερό λείψανο του Αγίου παρέδωσαν στον π. Κωνσταντίνο οι πατέρες της Μονής και συνόδευσαν οδηγώντας το ΙΧ αυτοκίνητό του ο Νίκος Δ. Κουτσιούκης (φυσικός) και ο Ευθύμης Καραγκιώζης (μαθητής Γυμνασίου). 

Η πρώτη υποδοχή έγινε στη δυτική είσοδο του Βελβεντού από τον Ιππικό Σύλλογο Βελβεντού ‘’Ο Άγιος Γεώργιος’’ και από τον ΜΟΤΟΒΕ (τους δικυκλιστές) που προπορεύονταν του αυτοκινήτου με το ιερό λείψανο διαπερνώντας το Βελβεντό.  

Στο ύψος της παλιάς δεξαμενής Βελβεντού ανέμεναν την ιερή πομπή οι πατέρες, οι αρχές του τόπου, νέοι και νέες, άνδρες και γυναίκες και η μουσική μπάντα του Μορφωτικού Ομίλου Βελβεντού με τον μουσικοδιδάσκαλο Νίκο Χ. Χατζημανώλη, που παιάνιζαν μελωδικά και ρυθμικά στη διαδρομή της λιτάνευσης μέχρι τον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου.  

Στο Ναό (όπου ο Άγιος εισήλθε ως φιλοξενούμενος και ως οικοδεσπότης συνάμα) τελέστηκε Μέγας Εσπερινός με Αρτοκλασία και
κήρυξε για την αξιολογική θέση των ιερών λειψάνων των Αγίων στη ζωή των ορθόδοξων χριστιανών ο Ιεροκήρυκας και Ηγουμενεύων της Ιεράς Μονής του Αγίου Νεκταρίου Παλαιογρατσάνου Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Μύρου.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού οι πιστοί (άνδρες, γυναίκες, μαμάδες με τα μικρά παιδιά και τα βρέφη στην αγκαλιά τους) ασπάζονταν το ιερό λείψανο του Αγίου. Η ευλάβεια, ο σεβασμός και η τρυφερότητα των ορθόδοξων χριστιανών προς τα ιερά λείψανα των Αγίων (Μαρτύρων και Οσίων) είναι σύμφυτα με τη ζωή τους τόσο, που η θεολογία της Ενσάρκωσης του Λόγου, η θεολογία για τον αγιασμό της κτίσης στο σύνολό της και για το ανθρώπινο σώμα στο σύνολό του είναι η δογματική έκφραση αυτού του προσωπικού και συλλογικού βιώματος, που επαγγέλλεται και την καθολικότητα της σωτηρίας.

Ακολούθησε εορταστικό κέρασμα στο δροσερό και φωτεινό προαύλιο του ιερού ναού με την προσφορά και σπιτικών εδεσμάτων από τις γυναίκες.

Στο εορταστικό γεγονός συμμετείχαν οι πατέρες: Αρχιμ. Αυγουστίνος Μύρου, Πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας Αρχιερατικός Βελβεντού και Εφημέριος Αγίου Διονυσίου Βελβεντού, Πρεσβ. Αλέξανδρος Γεωργανάκης (Εφημέριος Λάβας νέας και παλαιάς), Πρεσβ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου (Εφημέριος Ίμερας και Αύρας), Πρεσβ. Νικόλαος Κανταρτζής (Εφημέριος Μεσιανής και Κουβουκλίων), Πρεσβ. Λάζαρος Βασδάκης (Εφημέριος Λευκάρων), Πρεσβ. Αθανάσιος Γεωργιάδης (Εφημέριος  Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βελβεντού). 

Έψαλαν στο αναλόγιο τους ύμνους του Εσπερινού ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Κοζάνης Αναστάσιος Καγκαράς με τη συνοδεία μαθητών του, ο Γεώργιος Καγκαράς (82 ετών), οι ψάλτες του Ναού μας Γιάννης Τζινίκος, Γιώργος Καραγιάννης, Δήμητρα Κίτση, Γιάννης Παπαγόρας, Βασιλης Καρανώτας, Γιώργος Πιτσιούγκας και ο Γιώργος Στεργιόπουλος.  

Από την Αυτοδιοίκηση προσήλθαν στην υποδοχή και στον Εσπερινό ο Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας Γιάννης Σόκουτης, ο Δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού Αθανάσιος Κοσματόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Θεόδωρος Κυριακίδης, οι δημοτικοί Σύμβουλοι Ζήνων Παπαδημητρίου και Μίλτος Ζορμπάς, ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Βελβεντού Δημήτρης Πιτσιάβας, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Αγίας Κυριακής Δημοσθένης Κακούλης.

Την τοπική εκπαίδευση εκπροσώπησαν ο υποδιευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Βελβεντού Λάμπρος Κουτσιούκης, δάσκαλοι, καθηγητές και νηπιαγωγοί. Το ΚΑΠΗ Βελβεντού εκπροσώπησε το μέλος του Δ.Σ. Μιχάλης Κουρνιώτης.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο και στον Ηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Μάξιμο.

Ο Ιερός Ναός συγχαίρει: τους κηπουρούς Αργύρη Στ. Τέτο, Λάμπρο Κοσμά, Γιάννη Δ. Ζανδέ, τις γυναίκες στην καθαριότητα του Ναού και στην ετοιμασία της τράπεζας (κέρασμα), τα παιδιά της μουσικής μπάντας του ΜΟΒ και το δάσκαλό τους Νίκο Χ. Χατζημανώλη, τους ιππείς του Ιππικού Συλλόγου Βελβεντού ‘’Ο Άγιος Γεώργιος’’, τους δικυκλιστές (μηχανόβιους, παπόβιους και ποδηλάτες), ΜΟΤΟΒΕ, τον Νίκο Δ. Κουτσιούκη (αυτοκίνητο μεταφοράς), τους Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους Γεώργιο Στεφάνου, Γιάννη Παπαγόρα, Δημήτριο Στεφάνου, Θεοδώρα Δελνιώτη.

Ο Ιερός Ναός παρέχει την ευλογία του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω αδιακρίτως προς πάσαν κατεύθυνση και στο καθένα ξεχωριστά μοναδικό ανθρώπινο πρόσωπο, με συγκατάβαση, με ειρηνικούς τρόπους και με την ελπίδα της απελευθερωτικής και ενοποιού (= ποιώ ενότητα) των προσώπων, τοπικών κοινωνιών, λαών και εθνών αγάπης εν Χριστώ.   

Το ιερό λείψανο θα παραμείνει στον ιερό ναό μέχρι την Κυριακή, 21-8-2016, απ’ όπου, μετά τη Θεία Λειτουργία θα αναχωρήσει και θα επιστραφεί στο Μοναστήρι του Αγίου στον Όλυμπο.

Μεγαλυνάριο:
Πάσης Πιερίας Καθηγητά, Βελβεντού Κοζάνης, εκουσίως συνοικιστά, ημών των αναξίων, πρεσβείαις Θεοτόκου, τας αμαρτίας λύσον, ω Διονύσιε. (Γ.Π.)

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
1-8-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας