Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

103 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου (5 Φεβρουαρίου 1919 - 23 Ιουνίου 1996)

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1919. Η μητέρα του ήταν μια καλλιεργημένη αλλά συναισθηματικά ανασφαλής γυναίκα, ο πατέρας του ένας έντονα πολιτικοποιημένος δικηγόρος.

Γενέτειρά του η Χίος, όπου ο πατέρας του Γεώργιος Παπανδρέου υπηρετούσε ως γενικός διοικητής Νήσων Αιγαίου Πελάγους, τα οποία είχαν περιέλθει πρόσφατα στην Ελλάδα απ’ την καταρρέουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Δηλωμένος αντιμοναρχικός, ο Γεώργιος Παπανδρέου ήταν ανερχόμενο στέλεχος της βενιζελικής παράταξης, ενώ δύο χρόνια μετά τη γέννηση του Ανδρέα θα καταδικαζόταν σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών για ένα άρθρο που είχε δημοσιεύσει εναντίον του βασιλιά. Ήταν η πρώτη απ’ τις πολυάριθμες διώξεις που θα υφίστατο ο πατέρας του στη διάρκεια της μακράς και ταραχώδους πολιτικής του σταδιοδρομίας.

Η μητέρα του Ανδρέα Σοφία, ελληνοπολωνικής καταγωγής, ήταν κόρη του Ζίγκμουντ Μινέικο, ενός Πολωνού γεννημένου στη Λιθουανία. Ο Μινέικο έχαιρε εκτίμησης μεταξύ των Ελλήνων για τη στήριξή του στον εθνικό αγώνα του Βενιζέλου και πήρε την ελληνική υπηκοότητα.

Ο Γεώργιος Παπανδρέου ήταν γιος ιερέα, του Ανδρέα Σταυρόπουλου, απ’ το Καλέντζι της Αχαΐας. Λόγω του ότι προσφωνούσαν τον πατέρα τους «πάτερ Ανδρέα», ο Γεώργιος και ο αδελφός του άλλαξαν το επίθετό τους σε Παπανδρέου από Σταυρόπουλος το 1910.

Video Aφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας