Η ενεργειακή κρίση δεν βρίσκεται πια προ των πυλών , αλλά εντός των πυλών .Η πράσινη μετάβαση άργησε να έρθει και βρίσκει ολόκληρη την Ευρώπη εξαρτημένη από το φυσικό αέριο με τους Ρώσους να κρατούν τις στρόφιγγες. Ακόμα και τώρα την ύστατη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση δεν αλλάζει πλεύση για τις λιγνιτικές μονάδες, που τώρα αντιμετωπίζονται ως εναλλακτικές-εφεδρικές.
Το ζητούμενο είναι μέχρι πότε όταν το 2022 αποσύρονται Μεγαλόπολη 3, Άγιος Δημήτριος 1-4 και το 2023 ο Άγιος Δημήτριος 5 , η Μελίτη 1 και Μεγαλόπολη 4.Τουλάχιστον αυτά ίσχυαν μέχρι πριν δυο μήνες με επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΝ.

Πέρα όμως από αυτό το δεδομένο και η Ρωσία αλλά και η Ουκρανία είναι μεγάλοι προμηθευτές τροφίμων .Από το 2014 έχει επιβληθεί ως γνωστόν εμπάργκο τροφίμων από τη Ρωσία στην Ε.Ε. και μαζί με τα υπόλοιπα τρόφιμα σταμάτησε και η εξαγωγή των ροδάκινων του Βελβεντού .Όταν η Ευρώπη πριν έστελνε 200.000 τόνους νωπό ροδάκινο στη Ρωσία που κατευθύνθηκαν σε άλλες αγορές.

Όλα αυτά έχουν δυναμώσει το γείτονά μας την Τουρκία που από το 2014 αύξησε τις εξαγωγές της στη Ρωσία. Αν τελικά η Τουρκία με τις κυρώσεις που επιβάλλονται δεν μπορεί πλέον να πάει στη Ρωσία θα διεισδύσει στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη. Τότε κανένα προϊόν δεν θα είναι πλέον ανταγωνιστικό απέναντι στα τουρκικά.

Εξαγωγές ροδάκινων Βελβεντού γίνονται επίσης και στην Ουκρανία , μάλιστα σε ποσοστό 50-60% από περιοχές της χώρας. Αυτοί θα αναγκαστούν να βρουν νέες αγορές με τις τιμές όπως συμβαίνει συνήθως να πέφτουν και πάλι .Με την Τουρκία να γίνεται εφιάλτης για πολλαπλούς λόγους και ολόκληρη την αρχιτεκτονική ασφάλεια της Ευρώπης να τίθεται σε αμφισβήτηση, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ιωάννα Παπαδημητρίου, prlogos.gr