Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Aνακοίνωση Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων για την κινητοποίηση μας

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους που ξεπέρασαν ψεύτικα διλήμματα, πιέσεις, ρουσφέτια, την ηττοπάθεια και την μοιρολατρία και βγήκαν στους δρόμους. Όλους όσοι συμμετείχαν στα μπλόκα και σε άλλες πολύμορφες κινητοποιήσεις σε όλη την χώρα υπό την πίεση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων που δημιούργησαν όλες οι κυβερνήσεις με τις πολιτικές τους,  δίνοντας δίκαιο, αξιοπρεπή και περήφανο αγώνα για την επιβίωση τους.

            Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες φορείς και σωματεία, όλο τον λαό, που στήριξε πολύπλευρα τον αγώνα μας, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο των αιτημάτων μας. Δίνοντας δύναμη και προοπτική στον αγώνα μας συμμετέχοντας στις πολύμορφες δράσεις και με επισκέψεις στα μπλόκα.

            Ο αγώνας μας έδειξε ότι δεν παλεύουμε, μόνο για μας. Τα αιτήματά μας αφορούν όλο το λαό: Η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα που ζητάμε, δεν είναι μόνο για τα χωράφια μας και τους στάβλους μας, αλλά και για τα σπίτια και τα μαγαζιά. Το ίδιο ισχύει και για τις τιμές στα καύσιμα. Επίσης, όταν ζητάμε επιδότηση των αγροεφοδίων για να πέσει το κόστος παραγωγής, αυτό μπορεί να εξασφαλίσει και τρόφιμα που θα είναι πιο φτηνά για το λαό.

            Με τα μπλόκα μας αναγκάσαμε την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα συνεχιστεί η μείωση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα για το διάστημα Απριλίου-Οκτωβρίου 2022. Εκδόθηκαν νέα μειωμένα τιμολόγια λογαριασμών από την ΔΕΗ για την περίοδο Αυγούστου-Δεκεμβρίου 2021. Δόθηκαν επιπλέον χρήματα για την στήριξη των κτηνοτρόφων. Όμως τα βασικά μας αιτήματα δεν ικανοποιήθηκαν, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες για την συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας και την επιβίωση μας.

            Βιώσαμε την απαξίωση του πρωτογενή τομέα ενώ μας χαρακτηρίζουν προεκλογικά ως ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και πυλώνα ανάπτυξης. Πρώτα ήρθε ο χαρακτηρισμός μας ως επαγγελματίες διαδηλωτές και αργόσχολους που κάνουμε κινητοποιήσεις όταν δεν έχουμε δουλειά από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Στην συνάντηση δηλώθηκε ότι συμβάλλουμε λίγο στο ΑΕΠ της χώρας και ότι μας δίνουν δυσανάλογα μεγάλη στήριξη σε βάρος άλλων κοινωνικών ομάδων.

            Με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης στις «ευπαθείς κοινωνικές ομάδες» των εφοπλιστών, επιχειρηματιών, και των ιδιοκτητών των πανελλαδικών καναλιών προτείνουμε στην κυβέρνηση να τους δώσει τα επιπλέον 10 εκατομμύρια ευρώ που πρότεινε σε μας για το πετρέλαιο.

            Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ για εχθρική στάση έναντι εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων, όπως εκφράστηκε και με τον αστυνομικό αυταρχισμό στο χώρο τον μπλόκων και με τις συκοφαντικές επιθέσεις στον αγώνα μας και με τον εμπαιγμό των προσχηματικών προσκλήσεων σε "διάλογο" και με την προκλητική άρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα μας.

Καταγγέλλουμε, επίσης, τα πανελλαδικά ΜΜΕ που έστησαν «πέπλο σιωπής» για τις κινητοποιήσεις μας, προκειμένου να αποκρύψουν τα δίκαια αιτήματά μας και να στηρίξουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Υπονομευτικό ρόλο έπαιξαν και όσοι «αγροτοσυνδικαλιστές» με ρόλο Δούρειου Ίππου συναντήθηκαν με το υπουργείο στην διάρκεια των μπλόκων μας, ουσιαστικά παίζοντας το παιχνίδι της κυβέρνησης καπηλευόμενοι τον αγώνα των αγροτών που ήταν στον δρόμο.

Ο αγώνας αφορά στην ίδια την επιβίωσή μας, στο δικαίωμά μας να παράγουμε και να ζούμε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας. Η τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής καλύπτει τον οποιοδήποτε τζίρο ή την οποιαδήποτε τιμή πήραμε στα προϊόντα. Μ’ αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την αγροτική απασχόληση.

Τα πράγματα βαδίζουν προς το χειρότερο και εξαιτίας του πολέμου που μαίνεται για δεύτερη φορά τα τελευταία 25 χρόνια σε ευρωπαϊκό έδαφος, χωρίς να ευθύνονται οι λαοί για αυτόν. Θα πληρώσουμε και εμείς αλλά και ολόκληρος ο ελληνικός λαός ένα νέο μεγάλο οικονομικό τίμημα με την ακρίβεια, την αύξηση της τιμής των καυσίμων, την ενεργειακή φτώχεια, τους εξοπλισμούς και τα οικονομικά μέτρα (πχ εμπάργκο στα προϊόντα που παράγουμε).

            Γυρίζουμε στα χωριά μας, οργανωμένα και συντονισμένα σε όλη τη χώρα, όπως ξεκινήσαμε. Φεύγουμε καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για την αδιαλλαξία της και προειδοποιώντας την ότι θα μας βρίσκει συνεχώς μπροστά της. Φεύγουμε με το κεφάλι ψηλά, περήφανοι για τον αγώνα μας, ο οποίος συνεχίζεται με διάφορες μορφές.

            Η απόφαση των μπλόκων και της αγωνιζόμενης αγροτιάς είναι για συνέχιση του αγώνα.

Ένας αγώνας για την επιβίωση που επί χρόνια δίνουμε, όχι μόνο στα μπλόκα, αλλά με κάθε μορφή πάλης. Ένας αγώνας σκληρός και μακροχρόνιος που με το δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων, των Ομοσπονδιών και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και τη μεγαλύτερη συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων, είναι σίγουρο πως θα έχει θετικά αποτελέσματα.

Πρέπει να συνειδητοποιηθεί από όλους τους συναδέλφους ότι τα προβλήματα δεν λύνονται ούτε ασκείται πίεση στην εκάστοτε κυβέρνηση με αδιέξοδες καταγγελίες και οργή στα καφενεία, πίσω το από τα πληκτρολόγια και από τον καναπέ.

Προτείνουμε προς όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους ως επόμενο βήμα κλιμάκωσης και διεκδίκησης την διοργάνωση μεγάλου αγροτικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες.

 

Συνεχίζουμε – θα νικήσουμε!

25 Φεβρουαρίου 2022 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας