Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

Ομιλία Π. Βρυζίδου στο ν/σ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την «Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ,

κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

→ οι λαϊκές αγορές είναι ένας θεσμός που για περισσότερο από ενενήντα χρόνια λειτουργεί στη χώρα μας,  δημιουργήθηκε σε μια δύσκολη συγκυρία

για να βοηθήσει τους ευάλωτους πολίτες και να μπορέσει να διασφαλίσει φτηνά και ποιοτικά προϊόντα στους Έλληνες.

Καθώς περνάνε τα χρόνια ολοένα και περισσότερο ενισχύεται αυτός ο θεσμός, γιατί απεδείχθη ότι είναι αξιόπιστος και τον έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.

Τον έχει ανάγκη γιατί οι πολίτες μπορούν να βρουν ποιοτικά και φθηνά προϊόντα. Παράλληλα οι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να πουλήσουν τα προϊόντα τους χωρίς μεσάζοντες, σε πολύ καλές τιμές, να έχουν επαρκές όφελος και παράλληλα να έχουν δουλειά πολλοί επαγγελματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται επί σειρά ετών και συντηρούν τις οικογένειές τους.

Όμως στο πέρασμα των χρόνων υπάρχουν αλλαγές.

Υπάρχει η ανάγκη του εκσυγχρονισμού.

Δημιουργούνται κατά καιρούς προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν και παράλληλα ό,τι θετικό υπάρχει, πρέπει να διασφαλιστεί με κανόνες.

Όλα αυτά οφείλει να τα πράξει το αρμόδιο Υπουργείο, γι’ αυτό και φέρνει αυτό το σχέδιο νόμου προς ψήφιση, για να προχωρήσουμε προς αυτούς τους άξονες και σ’ αυτούς τους κανόνες.

Άκουσα κριτική από τους συναδέλφους της Αντιπολίτευσης και θα προτιμούσα στα επιχειρήματα τα οποία ετέθησαν ένα προς ένα ενάντια σε άρθρα του προς ψήφιση νομοσχεδίου, να μας πουν τι ακριβώς έγινε στην πρόσφατη διακυβέρνηση για πέντε σχεδόν χρόνια, έτσι ώστε να ωφεληθούν οι καταναλωτές, οι παραγωγοί για τους οποίους υπήρχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το να μην υπάρξουν μεσάζοντες, ένας νόμος, ένα μέτρο, κάτι που να ωφέλησε τους πολίτες με τους οποίους είμαστε σε συνεχή επαφή και με τους παραγωγούς για να δούμε πώς ωφελήθηκαν.

Εμείς, όμως, έχουμε να πούμε τι ακριβώς κάναμε και προς ποια κατεύθυνση έγιναν. Διότι από την ημέρα που το νομοσχέδιο μπήκε στη διαβούλευση μέχρι σήμερα έγιναν αλλαγές.

Δυστυχώς, συνάδελφοι τοποθετούνται λες και έχει έρθει το νομοσχέδιο για διαβούλευση.

Τουλάχιστον αυτά τα οποία ενσωματώθηκαν μετά από τις εισηγήσεις των ενδιαφερομένων θα έπρεπε να μην αναφερθούν, αλλά να επαινεθούν σαν ενσωμάτωση σωστών κατευθύνσεων.

 Ασκήθηκε κριτική για το ότι πιθανότατα εταιρείες μεγάλες να μπουν στη λαϊκή. Διευκρινίστηκε πολλαπλώς ότι αφορά τους συνεταιρισμούς, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τους γυναικείους συνεταιρισμούς. Είναι ένα μέτρο το οποίο ωφελεί τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Δεν μπορεί να μιλάμε ότι στηρίζουμε την ισότητα, τη γυναίκα, την ανεργία και όταν έρχεται ένα μέτρο, αντί να το επαινούμε, να κατηγορούμε υποτιθέμενα φαντάσματα εταιρειών που θα μπουν και θα πάρουν τις θέσεις των επαγγελματιών και των παραγωγών.

 Στη συνέχεια θέλω να αναφερθώ στους υπάρχοντες παραγωγούς που δουλεύουν μέσα στις λαϊκές, που έχουν άδειες.

Αυτοί, λοιπόν, συνεχίζουν να τις έχουν και έχουν και τις θέσεις τους.

Παράλληλα αυτοί οι οποίοι έχουν άδειες, αλλά δεν έχουν θέσεις πριν την προκήρυξη θα μπορούν να πάρουν και θέση.

Κάθε άδεια θα έχει τη θέση της και μάλιστα θα μπορεί να την έχει και εκεί που επί χρόνια ατύπως λειτουργούσε και τον ήξεραν οι πελάτες του και ο κόσμος. Αυτό δεν είναι ένα ευνοϊκό μέτρο προς τους παραγωγούς, στους ανθρώπους που χρόνια ολόκληρα λειτουργούν μέσα στις λαϊκές;

Είναι ένα πολύ σωστό μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να το επαινέσουμε.

Η προκήρυξη των θέσεων έχει ορισμένες προδιαγραφές. Ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα και ορισμένα κριτήρια στην ισοβάθμηση.

 Επίσης έγινε πολλή κουβέντα για τα πτυχία, πολύ λάθος προς αυτήν την κατεύθυνση. Και πάλι το εξήγησε ο Υπουργός, αλλά δεν θέλουμε να το καταλάβουμε, γιατί βολεύει να παραπλανούμε τους πολίτες ότι δήθεν ζητάμε τα πτυχία και τα διδακτορικά της ιατρικής και του πολυτεχνείου και να πάρουμε έναν πάγκο στη λαϊκή.

Τι ζητάει; Απλώς σχετικό πτυχίο, όπως της αγροδιατροφής. Δεν είναι καλό ένας ο οποίος φροντίζει τους πολίτες με σωστά προϊόντα να έχει σπουδάσει και κάτι σχετικό; Δεν θα αναβαθμίσει την παροχή των υπηρεσιών; Νομίζω ότι και αυτό δεν είναι κάτι που έπρεπε να σχολιαστεί, ίσα-ίσα για σεβασμό προς τα παιδιά τα οποία θέλουν να ασχοληθούν με αυτόν τον τομέα και έχουν αποκτήσει και κάποιες γνώσεις θα πρέπει να τα ενθαρρύνουμε και όχι να μιλάμε με αυτόν τον τρόπο και να τα κάνουμε να νιώθουν και μειονεκτικά έναντι αυτής της πορείας.

 Επίσης γίνεται κουβέντα για το θέμα των κυρώσεων σ’ αυτούς που δεν θα κόψουν τις αποδείξεις.

Καταρχήν η φοροδιαφυγή είναι κάτι το οποίο έχει μπει σε κανόνες σε όλους τους τομείς. Άλλωστε αυτό ίσχυε και στους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη αναλυτικά έχουν αναφερθεί. Το ότι γίνεται με τρεις συνεχόμενους ελέγχους, αν δεν βρεθούν αποδείξεις, να επιβληθούν κυρώσεις, εάν αυτό είναι το εμπόδιο για να μπορέσουμε να έχουμε τους παραγωγούς στις λαϊκές ή τους επαγγελματίες, νομίζω ότι είναι εντελώς υποκριτικό.

 Και τέλος θέλω να αναφερθώ σε κάτι που επίσης έγινε πολύ κουβέντα, στο ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να γίνουν επαγγελματίες. Μα είναι για συγκεκριμένες περιπτώσεις εθελοντικά, κυρίως στην Αττική που υπάρχει μικρός κλήρος, που μπορεί να είναι μέχρι είκοσι στρέμματα και αν και εφόσον και οι ίδιοι το επιθυμούν. Δεν συμπεριλαμβάνει όλες τις άλλες κατηγορίες. Επίσης θα πρέπει στον ΟΣΔΕ να δηλώσουν τα προϊόντα τα οποία θα πάνε στις λαϊκές αγορές και μάλιστα σ’ αυτά θα πρέπει να πουλήσουν το 50%.

→ Νομίζω ότι όλη αυτή η διαδικασία η οποία γίνεται, είναι προς μια σωστή κατεύθυνση και θέλει να προστατεύσει τον παραγωγό, θέλει να προστατεύσει τον επαγγελματία, θέλει να δώσει νέες ευκαιρίες στους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν στη λαϊκή και παράλληλα θέλει να προστατεύσει τον καταναλωτή σε μια δύσκολη χρονική περίοδο, έτσι ώστε να μπορεί να συνεχίζει να βρίσκει φτηνά και ποιοτικά προϊόντα στον χώρο της λαϊκής.

 Όσον αφορά την ηλεκτρονική πλατφόρμα (e-Καταναλωτής), που επίσης σχολιάστηκε παραπληροφορώντας τον κόσμο, θα υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο.

Θα υπάρξει η ανάλογη ενημέρωση. Οι παραγωγοί όλοι έχουν τους λογιστές τους και βέβαια μέσα από μια πορεία, η οποία θα οδηγεί σε συγκεκριμένα μέτρα και σε συγκεκριμένους κανόνες, θα μπορέσει να γίνει και αυτό. Με ποιο στόχο;

Όχι, όπως είπε προηγούμενη ομιλήτρια, για να δει κάποιος εάν στη μια πόλη εκατό χιλιόμετρα είναι πιο φτηνός ο μαϊντανός. Αυτά διακωμωδούν μια σωστή κίνηση η οποία έχει να κάνει με την ενημέρωση του πολίτη μέσα από το κινητό του για το ποιες τιμές κυμαίνονται στη λαϊκή αγορά.

Και μάλιστα η ηλεκτρονική μεθοδολογία έχει περάσει σε όλες τις υπηρεσίες, έχει περάσει στην καθημερινότητά μας και εξυπηρετεί τον πολίτη.

→ Καλό είναι αυτά τα βήματα που γίνονται στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τα οποία αξιοποιήσαμε -και κάναμε πολλά βήματα- να τα επαινούμε, να τα ενισχύουμε και να τα ενσωματώνουμε και σε άλλες δράσεις και όχι να τα διακωμωδούμε, γιατί έτσι μια σύγχρονη Ελλάδα δεν πάει μπροστά, αλλά δυστυχώς οδηγείται πίσω.

Σας ευχαριστώ.

02/11/2021

Παρασκευή Βρυζίδου

Βουλευτής Ν. Κοζάνης_Νέα Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας