Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη αναζωπύρωση της πανδημίας πανελλαδικά αλλά και στην περιοχή μας. Τα πρόσφατα στοιχεία της πανδημίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά καθώς μόνο μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβριο, οι θάνατοι ασθενών με covid-19 έφτασαν τους 526 και πάνω από 65.000 τα κρούσματα.
Η πίεση στο σύστημα υγείας γιγαντώνεται σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα ενώ οι εμβολιασμοί παραμένουν εξαιρετικά αργοί. Χαρακτηριστικά μέσα σε δύο μήνες στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης οι εμβολιασμού αυξήθηκαν μόλις κατά περίπου4% φτάνοντας συνολικά στο 53,7% να έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό στο σύνολο του πληθυσμού.
Τα κρούσματα είναι παντού αυξημένα, κυρίως στους μεγάλους δήμους ενώ μεγάλο ποσοστό των μολύνσεων αφορά τους ανήλικους είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο δεκαπενθήμερο το 24,7% των κρουσμάτων στη Δυτική Μακεδονία αφορούσε μαθητές δηλαδή ένα στα τέσσερα κρούσματα, από την έναρξη του σχολικού έτους περίπου 1.000 μαθητές μολύνθηκαν.
Όλα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική διαχείρισης μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη το τέταρτο κύμα θα είναι πιο φονικό από το πρώτο και δεύτερο μαζί. Τα δήθεν νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι τα ίδια που έχουν δοκιμαστεί εδώ και καιρό και έχουν οδηγήσει στη σημερινή τραγική κατάσταση των καθημερινών ρεκόρ σε αριθμό κρουσμάτων. Το μόνο που αλλάζει είναι η δοσολογία στα μέτρα ανάλογα τη φάση έξαρσης και ύφεσης της πανδημίας τα οποία συνδέονται με τη γνωστή καραμέλα της ατομικής ευθύνης και από τη μετακύληση του κόστους για την πρόληψη στο λαό και τους εργαζόμενους.
Το πώς φτάσαμε για άλλη μια φορά μέχρι εδώ «φωνάζει» αφού κανένα μέτρο για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και κανένα μέτρο για την οργάνωση σοβαρής και ουσιαστικής ενημερωτικής εκστρατείας και ενός εμβολιαστικού προγράμματος στηριγμένο στο δημόσιο σύστημα υγείας με όλα τα διαθέσιμα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια που θα περιλαμβάνει αναλυτική και εξαντλητική ενημέρωση, προληπτικό έλεγχο αλλά και ιατρική παρακολούθηση των εμβολιασμένων, κανένα μέτρο για την επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας που εξακολουθούν να θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενοι τα κενά του δημοσίου και τις προκλητικές συμβάσεις που έχει υπογράψει η κυβέρνηση και βαφτίζει επίταξη, δεν πάρθηκε. Παραμένει ανύπαρκτη η ιχνηλάτηση και η επιστημονική επιδημιολογική παρατήρηση.
Το «Νέο ΕΣΥ», θα φέρει όπως ήδη έχει εξαγγελθεί νέο κύμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων νοσοκομείων και κλινικών επιδεινώνοντας την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία στο Μποδοσάκιο Νοσοκομείο έχει διαμορφωθεί η εξής κατάσταση:
1) Οι λιγοστές προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού που έγιναν, αφορούν επικουρικούς που οι συμβάσεις τους λήγουν τον Μάρτη του 2022, ενώ στην καθαριότητα συμβασιούχος με ΣΟΧ λήγουν τέλος του χρόνου που είναι αμφίβολο αν θα ανανεωθούν καθώς προωθείται η εργολαβοποίηση ειδικά στου τομείς καθαριότητας και φύλαξης, ενώ οι προσλήψεις ιατρικού προσωπικού καταλήγουν κατά κανόνα άγονες. Σε καμία περίπτωση οι όποιες προσλήψεις έχουν γίνει ως τώρα δεν καλύπτου τα κενά που υπάρχουν.
2) Οι προσωρινές μετακινήσεις μέχρι τέλους του χρόνου ειδικευόμενων ιατρών από τα κέντρα υγείας για στελέχωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών μπορεί να μπάλωσε προσωρινά το πρόβλημα λειτουργίας του ΤΕΠ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν το έλυσε, ενώ δημιούργησε επιπλέον κενά στην ΠΦΥ.
3) Υπάρχουν μέρες που δεν εφημερεύει αναισθησιολόγος για όλο το νοσοκομείο, ούτε για τα επείγοντα περιστατικά (τροχαία, ανακοπές κ.α.), ούτε για επείγοντα χειρουργεία, ούτε για διακομιδές, αλλά ούτε για επείγουσες διασωληνώσεις στα τμήματα π.χ. κλινικές covid-19. Είναι αξιοσημείωτη η αυτοθυσία γιατρών που εργάζονται εκτός εφημερίας.
4) Η παθολογική κλινική του Μποδοσάκειου έχει δεχτεί δυσανάλογο βάρος από αυτό που της αναλογεί. Τα περιστατικά covid που δέχτηκε στο 2ο κύμα της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει π διευθυντής της κλινικής, ξεπέρασαν τον αριθμό που δέχτηκε το Σωτηρία, το Λαϊκό, έχοντας το τριπλάσιο ή και περισσότερο προσωπικό. οι ιατροί της κλινικής είχαν αναδείξει τις ελλείψεις σε προσωπικό ,ε αναφορά τους, την οποία έφερε το ΚΚΕ στην Βουλή.
5) Εδώ και μήνες τα εξωτερικά ιατρού της παθολογικής παραμένουν κλειστά και σε συνδυασμό με την διάλυση της ΠΦΥ οι ασθενείς καταφεύγουν σε ιδιώτες.
6) Το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό δουλεύει στα όριά του καθώς ισχύει η αναστολή των αδειών. Πάνω από 30 είναι οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής λόγο του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Υπάρχουν δυσκολίες στη συγκρότηση του προγράμματος εργασίας σε τμήματα με πολλές αναστ0ολέςοπως για παράδειγμα στην Καρδιολογική.
7) Ήδη εργασίες καθαριότητας και φύλαξης έχουν αναλάβει εργολάβοι που αναπληρώνουν το προσωπικό που βρέθηκε σε αναστολή λόγω μη εμβολιασμού.
Το δημόσιο σύστημα υγεία , λοιπόν, δεν κοντεύει τώρα στα όρια του, όπως το παρουσιάζει η κυβέρνηση, αλλά τα έχει ξεπεράσει προ πολλού, με ευθύνη δική της και όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων. Η πολιτική της υποχρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης, της ιδιωτικοποίησης, που κλιμακώνεται και μέσα στην πανδημία, ευθύνεται για τις τεράστιες ελλείψεις.
Η πιο απάνθρωπη έκφραση αυτής της πολιτικής είναι το κατάντημα της διαλογής ασθενών. Η αναπληρώτρια υπουργός υγείας δήλωσε: «Αν αυξηθούν κι άλλο τα κρούσματα οι νοσηλευτές και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, θα πρέπει σε λίγο να διαλέξουμε αν θα νοσηλευθεί ασθενής με κορονοϊό ή με εγκεφαλικό.
Τα σχολεία είναι ανοχύρωτα μπροστά στην πανδημία, αφού η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο πρόληψης. Αντί να προβεί σε αραίωση των μαθητών σε 15 ανά τάξη, όπως ζητούν μαθητές, εκπαιδευτικού και γονείς αντίθετα αύξησε εν μέσω πανδημίας τον αριθμό των μαθητών σε 25-30.
Στο Δήμο Εορδαίας και ιδιαίτερα στην Πτολεμαΐδα τα μισά και πλέον νηπιαγωγεία στεγάζονται σε ισόγεια πολυκατοικιών, με αίθουσες «κλουβιά» και εκεί στοιβάζονται 25-26 νήπια. Επιπλέον λείπουν οι αύλειοι χώροι και δεν αερίζονται επαρκώς. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο 2ο ΕΠΑΛ.
Τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι αδύνατον να εφαρμόζονται, γιατί δεν επαρκούν οι καθαρίστριες. Συγκεκριμένα χρειάζονται 100 καθαρίστριες και είναι 83, εκ των οποίων οι 27 μόνιμες (εκ των οποίων οι 6 σε αναρρωτική άδεια), 10 πλήρους απασχόλησης και 52 με 4ωρες συβάσεις.
Η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών σε μαθητές και εκπαιδευτικούς δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει τα σχολεία αν είναι εστίες υπερμετάδοσης. Μέσα σε έναν μήνα νόσησαν 25.000 μαθητές , το ¼ όσων νόσησαν συνολικά.
Αρνείται να κάνει προσλήψεις εκπαιδευτικών και να εφαρμόσει το αίτημα για περισσότερους ελέγχους στα σχολεία του ΕΟΔΥ, ούτως ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα της διάδοσης σε κάθε σχολείο και περιοχή.
Η κατάσταση επιδεινώνεται και από τα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων. Μοναδικό μέτρο που πάρθηκε είναι τα self-test και το κλείσιμο τμήματος μόνο αν αρρωστήσει το 50+1% των μαθητών.
Η ένταση της πανδημίας και γενικότερα τα προβλήματα υγείας του λαού επιβάλλουν και το Δημοτικό Συμβούλιο, μαζί με εργατικά σωματεία και το λαό, να αξιώσουν από την κυβέρνηση να μπουν σε προτεραιότητα:
§ Η άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με μαζικές προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, με μόνιμη και σταθερή δουλειά.
§ Την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολιαστικού προγράμματος.
§ Να υπάρχει γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη ανάγκες λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας.
§ Επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων με το προσωπικό τους.
Ερωτάσθε:
· Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η δημοτική αρχή ώστε να επιλυθούν τα παραπάνω προβλήματα;
· Με δεδομένο ότι ο Δήμος συμμετέχει στην διοικούσα επιτροπή των τομέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία εκτός των άλλων εισηγείται για την κάλυψη των κενών.
· Είναι στις προθέσεις σας να συγκαλέσετε δημοτικό συμβούλιο με τα παραπάνω θέματα;
Για την Λαϊκή Συσπείρωση
Χόλμπα Αντωνία, Δημοτική Σύμβουλος
Σιδηρόπουλος Δημήτριος, Σύμβουλος Τοπικής Κοινότητας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου