Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021

Εντοπισμός νεκρής αρκούδας & εμφάνιση αρκούδας με το μικρό της σε περιαστική περιοχή του Δήμου Κοζάνης

Νεκρή αρκούδα εντοπίστηκε το βράδυ της π. Τετάρτης 28-07-2021 από άνδρες της Τροχαίας Κοζάνης οι οποίοι ενημέρωσαν τηλεφωνικά για το περιστατικό, το Δασαρχείο Κοζάνης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

Άμεσα κλιμάκιο του Δασαρχείου Κοζάνης μετέβη στο συγκεκριμένο σημείο προκειμένου να διενεργήσει αυτοψία.

Στο σημείο έσπευσαν επίσης κλιμάκιο της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης της Εγνατίας Οδού, πλήρωμα της Τροχαίας Κοζάνης για τη διασφάλιση της ασφαλούς κυκλοφορίας των οχημάτων καθώς και μέλη των Ομάδων Άμεσης Επέμβασης των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων «Αρκτούρος» και «Καλλιστώ».

Σύμφωνα με την επιτόπια αυτοψία, διαπιστώθηκε η ύπαρξη νεκρής νεαρής αρσενικής αρκούδας επί της Εγνατίας Οδού και συγκεκριμένα στο 184,5ο χλμ., η οποία έφερε μεγάλο τραύμα στη δεξιά πλευρά του σώματός της, το οποίο προφανώς προκλήθηκε από σύγκρουση με διερχόμενο όχημα.

Κατόπιν υποδείξεων του Δασαρχείου Κοζάνης, ο Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της Εγνατίας Οδού, ανέλαβε τη διαχείριση του νεκρού ζώου.

 

Οι δασικές υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, τέθηκαν για άλλη μια φορά σε ετοιμότητα και άμεση κινητοποίηση, μετά την πληροφορία για εμφάνιση αρκούδας με το αρκουδάκι της, στην περιαστική περιοχή Αϊ-Λιάς-Νιάημερος-Αηλιόστρατα της Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης.

Συγκεκριμένα, μετά την ανάρτηση σε τοπικό site για εμφάνιση αρκούδας μαζί με το μικρό της τα ξημερώματα του Σαββάτου 31-07-2021 στο δρόμο προς τον Προφήτη Ηλία κοντά στο αμαξοστάσιο του Δήμου Κοζάνης, κλιμάκιο της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης του Δασαρχείου Κοζάνης επισκέφτηκε την περιοχή προκειμένου να ερευνήσει το περιστατικό.

Υπενθυμίζουμε ότι στην συγκεκριμένη περιοχή όπου δραστηριοποιούνται μελισσοκόμοι, είχε καταγραφεί και πέρυσι εμφάνιση αρκούδας με το μικρό της.

Για την καλύτερη επιτήρηση της περιοχής αποφασίστηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, να πραγματοποιούνται καθημερινά σε 24ωρη βάση περιπολίες στον ευρύτερο χώρο από κλιμάκια του Δασαρχείου Κοζάνης.

 

Παρακαλούνται οι κάτοικοι της πόλης Κοζάνης να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους στη συγκεκριμένη περιοχή και σε περίπτωση που αντιληφθούν εμφάνιση αρκούδας να ενημερώσουν αμέσως το Δασαρχείο Κοζάνης καλώντας στον αριθμό : 24610-95505 από τις 07:00 π.μ. έως τις 22:00 μ.μ. ή την Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας λόγω της εποχικής δραστηριότητας των άγριων ζώων ιδιαιτέρως αρκούδας πλησίον κατοικημένων περιοχών/οικισμών και στα πλαίσια εφαρμογής του πρωτοκόλλου αντιμετώπισης περιστατικών προσέγγισης-αλληλεπίδρασης αρκούδας και ανθρώπου, υπενθυμίζει και συστήνει τη λήψη μέτρων προστασίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων που δημιουργούνται από την προσέγγιση άγριων ζώων-αρκούδας και την ορθή διαχείριση του φαινομένου.

Για την πληρέστερη ενημέρωση και ασφάλεια των πολιτών, ακολουθούν οδηγίες και μέτρα προφύλαξης σε περιπτώσεις προσέγγισης αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές.

 

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ

·         Έγκαιρη συλλογή καρποφόρων δέντρων και αποφυγή συγκέντρωσης δεύτερης διαλογής καρπών εντός ορίων των καλλιεργειών ή παράνομα σε δασικές εκτάσεις.

·         Συλλογή απορριμμάτων από εξωτερικούς χώρους, πλατείες, αυλές σπιτιών καθώς και ότι άλλο μπορεί να αποτελεί τροφική πηγή για την αρκούδα.

·         Αποφυγή ρίψης απορριμμάτων έξω από τους κάδους ή κατά τις νυχτερινές ώρες στις περιοχές που έχει παρατηρηθεί κίνηση ή αποτελούν βιότοπο της αρκούδας, ώστε οι κάδοι να είναι καθαροί τη νύχτα.

·         Επισκευή περιφράξεων ή τοποθέτηση ηλεκτροφόρας περίφραξης όπου είναι δυνατόν, για την προστασία του γεωργικού και κτηνοτροφικού κεφαλαίου.

·         Επαρκής φωτισμός περιμετρικά των οικοπέδων, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων κλπ.

·         Καθαρισμός οικοπέδων, καλλιεργειών ή άλλων εγκαταστάσεων από πυκνή βλάστηση καθώς και καθαρισμός υπολειμμάτων από περυσινή σοδειά που μπορεί να υπάρχουν σε χωράφια.

·         Ιδιαίτερη προσοχή συστήνεται στους κατόχους των οικόσιτων ζώων και τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι θα πρέπει να ασφαλίζουν κατά τις νυχτερινές ώρες τα ζώα τους και να μην αφήνουν εκτεθειμένα νεκρά ζώα.

·         Φύλαξη κοπαδιών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων από ποιμενικούς σκύλους.

·         Αποφυγή ρίψης οικιακών απορριμμάτων σε σκουπιδότοπους και διατήρησης αυτών κοντά σε κατοικημένες περιοχές/οικισμούς.

 

·         Σε περίπτωση συνάντησης ανθρώπου-αρκούδας :

·         Δεν τρέχουμε

·         Μένουμε ακίνητοι

·         Δεν κινούμαστε απειλητικά προς το ζώο με διάφορα αντικείμενα όπως πέτρες, κλαδιά κλπ.

·         Οπισθοχωρούμε σταδιακά αφήνοντας χώρο διαφυγής για την αρκούδα

·         Φροντίζουμε να κάνουμε συνεχώς θόρυβο εφόσον βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας