Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Δεν θα επιστρέψει στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου ο χρυσοποίκιλτος επιτάφιος θρήνος του Γρηγορίου Κονταρή – Θα εκτίθεται στο Κειμηλιαρχείο της Μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης

από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης μετά από πρόσκληση του Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ.Παύλου παρέλαβε την τεχνική έκθεση συντήρησης του χρυσοποίκιλτου επιταφίου θρήνου του Αγίου Νικολάου. Θυμίζουμε ότι από το Δεκέμβριο χωρίς να ενημερωθεί η εποπτεύουσα αρχή το εκκλησιαστικό κειμήλιο του Μητροπολιτικού Ναού της Κοζάνης πήγε για συντήρηση
σε πιστοποιημένο εργαστήριο του Υπουργείου Πολιτισμού σε συντηρήτρια εξειδικευμένη σε υφάσματα.
Μάλιστα ελέγχθηκε και το πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής της εκκλησιαστικής επιτροπής του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στην Μητρόπολη. Σύμφωνα με πληροφορίες του prlogos το αντικείμενο μακροσκοπικά φαίνεται να ειναι το γνήσιο, αλλά δεν υπάρχει προηγούμενο συγκριτικό υλικό.Και αυτό γιατί η Εφορεία Αρχαιοτήτων δεν έχει σαφή εικόνα για τις χρυσές κλωστές του Επιταφίου θρήνου του Γρηγορίου Κονταρή είτε τους πολύτιμους λίθους του.
Η νόμιμη διαδικασία ήταν η αδειοδότηση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων,η οποία αν γνώριζε την ανάγκη συντήρησης του κειμηλίου, θα είχε προβεί και σε αναλυτική έκθεση. Κάτι που δεν έγινε ποτέ.
Και το πιο ενδιαφέρον είναι ο Επιτάφιος Θρήνος,ο παλαιότερος από τους υπάρχοντες στο ναό δεν έχει ακόμα επιστρέψει στον Άγιο Νικόλαο ούτε θα επιστρέψει. Αντιθέτως θα εκτίθεται στο Κειμηλιαρχείο της Μητρόπολης με άλλα μνημειώδη αντικείμενα. Η απόφαση αυτή πάρθηκε από τον Μητροπολίτη σε συνεννόηση με το ναό.
Η προστασία πάντως των κειμηλίων είναι ευθύνη κάθε ναού χωριστά που στην περίπτωση μας είναι και Μητροπολιτικός με την ανάγκη καταγραφής τους να είναι απαραίτητη όσο ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας