Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν

Του Βασίλη Μαγκλάρα
Η δήλωση του κ. Τσίπρα στη Δ.Ε.Θ. για τους συνταξιούχους και το προσδοκώμενο τέλος τους, που θα απαλλάξει το Δημόσιο από το «βάρος» τους, δεν ήταν μόνο κυνική, ήταν ωμή παραδοχή της πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και των συνοδοιπόρων τους για την ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ.                                                                 
Ήταν-παρά την φαινομενική  αμηχανία του τόσο εύγλωττου ρήτορα-η άκαμπτη στάση ενός πρωθυπουργού να διαπραγματευτεί ακόμα και τον θάνατο, προκειμένου να υπηρετήσει τις μνημονιακές του υπογραφές και τα θέλω των δανειστών.   
                                                                                                              
 Κατά τα άλλα μας έβγαλε από τα μνημόνια. Μας ταξίδεψε συμβολικά στη Ιθάκη. Μας μοίρασε πομφόλυγες και το μόνο αγκάθι που χάλαγε την εικόνα του ήταν οι συνταξιούχοι. Οι συνταξιούχοι… Αυτό το τέλμα της οικονομίας μας… Αυτοί οι αχρείαστοι των εβδομήντα και άνω που επιμένουν-άκουσον-άκουσον, να ζουν. Και να πεις δεν τους περικόπηκαν οι συντάξεις-κανονικές και επικουρικές. Και να πεις δεν τους αυξήθηκε η συμμετοχή τους στα φάρμακα. Και να πεις ότι είχαν κάποια ιδιαίτερη υγειονομική περίθαλψη;                                  
Αυτοί εκεί. Τα στύλωσαν… - ΠΕΘΑΝΕΤΕ ΡΕ ΤΙ ΣΑΣ ΖΗΤΑΜΕ…                                                                            
Χωρίς να θέλω να τα συνδέσω, η δήλωση του κ. Τσίπρα μου θύμισε ένα ανατριχιαστικό δημοσίευμα του εξαιρετικού δημοσιογράφου Μιχάλη Μητσού, στην έγκριτη εφημερίδα Τα Νέα. Σας το παραθέτω:                                                                                                                               
«Η σύλληψη είναι απλή. Διαλέγεις μια ομάδα 500 Αμερικανών ηλικίας 72 ως 85 ετών, συγκεντρώνεις με την συναίνεσή τους πληροφορίες για την υγεία τους, αξιολογείς με επιστημονικό τρόπο το βιώσιμο ζωής τους και ποντάρεις στο πότε θα πεθάνουν. Όσο πιο γρήγορα αποχαιρετίσουν τα εγκόσμια τόσο πιο πολλά κερδίζεις. Όσο περισσότερο ζουν πέρα από την προβλεπόμενη ημερομηνία του θανάτου τους, αντίθετα, τόσο μεγαλύτερο είναι το κέρδος της τράπεζας. Με άλλα λόγια, το συμφέρον του επενδυτή είναι να τα τινάξει ο γέρος όσο το δυνατόν πιο σύντομα.                                                                                                                          
Κάπως έτσι γεννήθηκαν τα «ομόλογα του θανάτου», η τελευταία κατηγορία των λεγομένων τοξικών χρηματοπιστωτικών προϊόντων. Πίσω τους δεν βρίσκονται κάποιοι άθλιοι κερδοσκόποι ή κάποια σκοτεινά hedge funds, αλλά η έγκυρη και αξιοσέβαστη Deutsche Bank. Το προϊόν ονομάστηκε Kompass Life 3. Και η ανταπόκριση του κοινού είναι μεγάλη.   Σύμφωνα με το «Σπίγκελ», τα χρήματα που έχουν μέχρι στιγμής επενδυθεί από ιδιώτες στο προϊόν αυτό ξεπερνούν τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχει όμως πάντα κάποιος που προσπαθεί να χαλάσει τη δουλειά. Απαντώντας στην προσφυγή ενός επενδυτή που παραπονιόταν ότι δεν ήξερε πως ακριβώς λειτουργεί αυτό το σχήμα, ο μεσολαβητής της Ένωσης Γερμανικών Τραπεζών παραδέχθηκε ότι το συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό προϊόν «δεν συμβιβάζεται εύκολα με τις αξίες μας σε ό,τι  αφορά το απαραβίαστο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας». Κατόπιν αυτού, θα κληθεί να αποφασίσει η δικαιοσύνη για το κατά πόσον το ποντάρισμα στη διάρκεια ζωής ενός δείγματος ανθρώπων παραβιάζει τον ηθικό κώδικα της Γερμανίας. Κι αν η απόφαση είναι καταφατική, το προϊόν θα απαγορευτεί. Κρίμα, γιατί τόσοι άνθρωποι θα χάσουν τα λεφτά τους.                                                                                                         
 Για να σοβαρευτούμε: το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι η ανθρώπινη ζωή γίνεται μέρος της αγοράς σαν να είναι οποιοδήποτε άλλο εμπόρευμα. Ακόμη πιο ενοχλητικό είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση ο τζόγος αφορά την Τρίτη ηλικία, ανθρώπους δηλαδή που στις μέρες μας γίνονται θύματα όλο και μεγαλύτερων διακρίσεων. Όπως γράφει ο Στέφανο Ροντοτά στη «Ρεπούμπλικα», οι ηλικιωμένοι δεν αντιμετωπίζονται πλέον ως πρόσωπα, αλλά ως αναλώσιμα προϊόντα. Ανάμεσα στον κόσμο των ανθρώπων και τον κόσμο των πραγμάτων δεν υπάρχουν πλέον όρια, αλλά μια διεστραμμένη συνέχεια. Οι Γερμανοί θα έπρεπε ομολογουμένως να προσέχουν λίγο περισσότερο: πριν από λίγες μόνο δεκαετίες, οι Ναζί έθεταν τα «μη άτομα», και πρώτα απ΄όλα τους Εβραίους, στη διάθεση της πολιτικής και ιατρικής εξουσίας. Σήμερα, η εξουσία του κεφαλαίου θεωρεί ότι έχει αντίστοιχα δικαιώματα στη ζωή των ηλικιωμένων.                                                                                                       
Το 2004, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι ο σεβασμός της εθνικής αξιοπρέπειας συνιστά ένα όριο που δεν μπορεί να παραβιαστεί από την ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία. Με την οικονομική κρίση που γνωρίζουμε, βέβαια, εκείνη η απόφαση ισοδυναμεί πλέον με κουρελόχαρτο».                                                                                                           
Δεν θέλω να προσθέσω κάτι, απλά να επισημάνω ότι αυτή η γενιά των εβδομηντάρηδων και… Που αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός.  Είναι η γενιά που έκτισε την οικονομία της Νεώτερης Ελλάδας. Είναι η γενιά που ξεπέρασε τους Εθνικούς διχασμούς για μια καλύτερη Πατρίδα. Είναι η γενιά που ανέτρεψε καθεστώτα και χούντες για να ισχυροποιήσει τη Δημοκρατία μας. Είναι η γενιά που ανέδειξε τη Χώρα μας μέσα στις 42 πιο ανεπτυγμένες χώρες του Κόσμου.                                                                                                                                                      
Αν ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΟΤΑΝ ΓΕΡΑΣΟΥΝ… Αν για τον κ. Τσίπρα και τους κυβερνητικούς του εταίρους, το Σιτηρέσιο των απομάχων της ζωής, είναι το βαρίδιο της οικονομικής τους πολιτικής, τότε… Τότε ας δώσουν και την ημερομηνία λήξης στο ΠΡΟΙΟΝ που διαπραγματεύτηκαν.                                                                                                                                                           
Μαγκλάρας Βασίλης                                                                                                                                          magklarasvas@yahoo. gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας