Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Όνειρο η μετεγκατάσταση για την Ακρινή – Μουδιασμένοι οι κάτοικοι για το μέλλον τους στο χωριό δίπλα στο ορυχείο της ΔΕΗ

Από το ΧΡΟΝΟ Κοζάνης
Σε ομηρία δηλώνουν οι κάτοικοι της Ακρινής Κοζάνης, αφού πέρασε σχεδόν ένας χρόνος από τότε που πήραν τελευταία φορά υποσχέσεις για μετεγκατάσταση, χωρίς να έχουν δει φως στο τούνελ έκτοτε.
Τότε ο τοπικός σύμβουλος Χαράλαμπος Πουτογλίδης είχε κάνει γνωστό προς πάσα κατεύθυνση ότι οι συγχωριανοί του είναι εγκλωβισμένοι, λόγω της επερχόμενης μετεγκατάστασης. Μέσα σε αυτό το διάστημα και χάρη και στις πιέσεις του συλλόγου ανέργων και του προέδρου της τοπικής κοινότητας Κώστα Πουτακίδη ανακινήθηκε το μείζον ζήτημα, προκειμένου να εκδοθεί το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος που δεν έχει δει ωστόσο ακόμα το φως της δημοσιότητας.
«Πριν ένα χρόνο πήραμε υποσχέσεις που χάνουν σήμερα τη σημασία τους κι εμείς χάνουμε τις ελπίδες μας» λέει ο κ. Πουτογλίδης, ενώ αναφέρει πως υπήρξε ενημέρωση από το υπουργείο ότι δεν
υπάρχουν τα χρήματα και «τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που περιμέναμε».
Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ παραπέμπει στο να γίνει απαλλοτρίωση και μετεγκατάσταση του οικισμού υπέρ του δημοσίου και με δαπάνες αποκλειστικά του δημοσίου, σύμφωνα με τον Κώδικα Αναγκαστικής Απαλλοτρίωσης των Ακινήτων 2882/2001.
Ως εκ τούτου, οι κάτοικοι της Ακρινής έχουν επισημάνει κατ’ επανάληψη ότι η μετεγκατάσταση βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα, αφού η χρηματοδότηση που υποτίθεται είχε λυθεί, τελικώς παραμένει ζητούμενο, γι’ αυτό ζήτησαν και την παρέμβαση της κυβέρνησης και των τοπικών φορέων.
Η Ακρινή είναι εδώ και 15 χρόνια εγκλωβισμένη στη μετεγκατάσταση. Όποιο έργο ζητούν οι κάτοικοι για να βελτιωθεί η καθημερινότητά τους δεν γίνεται, γιατί πάντα θα υπάρξει μια υπόσχεση ότι το χωριό θα «σηκωθεί». Το δίκτυο ύδρευσης είναι ακόμα με αμιαντοσωλήνες, παιδική χαρά δεν υπάρχει οργανωμένη και η ΔΕΗ έχει δεσμεύσει τον κάμπο των πέντε στρεμμάτων, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να έχουν χάσει την καλλιεργήσιμη γη τους.
«Ένα χρόνο μετά είμαστε όμηροι και δεσμευμένοι σε αυτή την κατάσταση, έχουμε μπει σε μια κατάσταση που τα αγροτεμάχια μας είναι κοινά και αδιαίρετα με την επιχείρηση» λέει ο κ. Πουτογλίδης που καταγγέλλει ασυδοσία στον τρόπο λειτουργίας.
Το δεύτερο πρόβλημα που θα προκύψει με την επέκταση του ορυχείου είναι η μετάθεση του μηχανήματος που θα είναι κατά κύριο λόγο στον κάμπο της Ακρινής.
«Εμείς τι θα κάνουμε σε αυτό τον οικισμό χωρίς καλλιεργήσιμη γη; Που θα δραστηριοποιηθούμε» αναρωτιέται ο Χαράλαμπος Πουτογλίδης, εκφράζοντας την αγωνία των νέων. Καλλιεργήσιμες εκτάσεις δεν θα υπάρχουν σε λίγο, ενώ πλέον και οι προσλήψεις στη ΔΕΗ γίνονται με το σταγονόμετρο.
Η μετεγκατάσταση είναι μονόδρομος και ήδη έπρεπε να είχε γίνει. Αυτό δηλώνει το χωριό που καθημερινά βιώνει την επιβάρυνση και αναμένει με αγωνία τις εξελίξεις.
Το θέμα συζητήθηκε και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο με τον δήμαρχο Κοζάνης Λ. Ιωαννίδη να κάνει λόγο για εμπαιγμό του Υπουργείου και της ΔΕΗ ΑΕ, στο θέμα της μετεγκατάστασης, καθώς όπως υπογράμμισε παρ’ ότι υπήρξαν δεσμεύσεις στο παρελθόν δεν φαίνεται να προχωρά τίποτα.
Για παρατεταμένη κοροϊδία έκανε λόγο και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Λάζαρος Μαλούτας,
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης θα πραγματοποιηθεί στην Ακρινή, προκειμένου να συζητηθεί με τους κατοίκους της περιοχής το θέμα.
Πρόκειται για μια κατάσταση παρατεταμένη που δοκιμάζει τις αντοχές όλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας