Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Έρχονται 40 προσφυγόπουλα στη Μαθητική Εστία Πενταλόφου – -Προκηρύσσονται 39 προσλήψεις

του Χρήστου Βήττα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ 
ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
-Προκηρύσσονται άμεσα 39 προσλήψεις για τη λειτουργία της δομής και τη φροντίδα των φιλοξενουμένων Σε μια εποχή που η προσφυγική κρίση οξύνεται και στην Ελλάδα αναζητούνται δομές φιλοξενίας προσφύγων, όλα δείχνουν ότι λύθηκαν τα γραφειοκρατικά προβλήματα και άνοιξε ο δρόμος για την άμεση υποδοχή προσφυγόπουλων στη Μαθητική Εστία Πενταλόφου.

 Σύμφωνα με πληροφορίες του «e-ptolemeos» από την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων του Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης και του Ταμείου
Εσωτερικής Ασφάλειας και Άλλων Πόρων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, εγκρίθηκε το ποσό των 62 ευρώ ημερησίως κατ’ άτομο για τη φιλοξενία προσφυγόπουλων στη Δομή Φιλοξενίας Ανηλίκων στον Οικισμό Πενταλόφου. Έπειτα από την εξέλιξη αυτή η εκτίμηση της δημοτικής Αρχής Βοΐου και του κοινοτάρχη Πενταλόφου είναι ότι σε 2 – 3 μήνες, 40 κατατρεγμένα από τους πολέμους προσφυγόπουλα θα βρουν την θαλπωρή και τη στοργή που τόσο έχουν ανάγκη στη Μαθητική Εστία της φιλόξενης ορεινής κοινότητας. Η παραπάνω δράση υπάγεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης.

Η ένταξη στο πρόγραμμα και η έγκριση της επιχορήγησης είχε αίσιο τέλος, μετά την συστηματική δουλειά που έγινε στο δήμο Βοΐου και την υποβολή ολοκληρωμένης τεχνικής πρότασης που υπέβαλε, ενώ δεν πρέπει να παραλείψουμε τις άοκνες προσπάθειες του κοινοτάρχη Πενταλόφου Κωνσταντίνου Χονδροκώστα, οι ενέργειες του οποίου χρόνια τώρα κινούνται ακριβώς στην κατεύθυνση, να φιλοξενηθούν προσφυγόπουλα στο ιστορικό οικοτροφείο της Μαθητικής Εστίας, υποδηλώνοντας τα φιλόξενα αισθήματα των κατοίκων του Πενταλόφου.

Σύμφωνα με τον Κ. Χονδροκώστα θα φιλοξενηθούν 40 κορίτσια ηλικίας 14 – 17 ετών. «Από τις αρμόδιες κρατικές δομές μας είπαν ότι τα προσφυγόπουλα που θα φιλοξενηθούν πρέπει να είναι του ιδίου φύλλου. Μας έδωσαν το δικαίωμα να επιλέξουμε εμείς το φύλο και αποφασίσαμε να φιλοξενήσουμε κορίτσια», δήλωσε στον «Π» ο κοινοτάρχης Πενταλόφου.

Στον φάκελο που κατήρτισε ο δήμος Βοΐου, συμπεριλαμβάνεται και η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για «έγκριση προσωπικού που θα συμμετέχει στη δομή φιλοξενίας ανηλίκων στον οικισμό Πενταλόφου», η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», προκειμένου να στηρίξει τη φιλοξενία των προσφυγόπουλων. Η αντιδήμαρχος Οικονομικών Διοίκησης και Προγραμματισμού, Φωτεινή Ζιάρα, υπογράμμισε ότι «ζητήσαμε την πρόσληψη προσωπικού 39 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων. Επικοινωνήσαμε με τον ΑΣΕΠ και μας ζήτησαν να στείλουμε άμεσα την προκήρυξη των θέσεων, την οποία θα στείλουμε αύριο κι’ όλας.

Κατά τις συνήθεις διαδικασίες απαιτούνται τουλάχιστον τρεις μήνες για την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τις προσλήψεις, αλλά εκτιμούμε ότι σε συνεννόηση με τον ΑΣΕΠ θα τρέξουμε τις διαδικασίες, ώστε σε έναν μήνα να έχουν γίνει οι προσλήψεις». Στη μεγάλη σημασία που έχουν οι 39 προσλήψεις για τη δομή του Πενταλόφου, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της κοινότητας, λέγοντας ότι «όλες αυτές οι προσλήψεις με τις απαιτούμενες ειδικότητες θα δώσουν μία πολύ μεγάλη ανάσα στον Πεντάλοφο και ευρύτερα στο ξεχασμένο Βόιο, καθώς θα βρουν δουλειά άνθρωποι της περιοχής μας». Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Θεοφύλακτο, λέγοντας ότι «είναι αυτός που ασχολήθηκε όσο κανείς άλλος με το ευαίσθητο αυτό θέμα και βεβαίως βρήκε το πρόγραμμα, με το οποίο θα έρθουν τα 40 προσφυγόπουλα στον Πεντάλοφο».

Να σημειωθεί ότι στη Μαθητική Εστία Πενταλόφου φιλοξενούνται εδώ και χρόνια Αλβανόπουλα που φοιτούν στο Γυμνάσιο, ο αριθμός των οποίων φέτος ανέρχεται σε δεκαπέντε. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2016 ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παπάς είχε επισκεφτεί τον Πεντάλοφο – ανακηρύχτηκε μάλιστα και σε επίτιμος δημότης – και είχε υποσχεθεί ότι θα παρέμβει προσωπικά, ώστε να λυθούν τα ζητήματα και νε βρεθεί τρόπος για να έρθουν προσφυγόπουλα για φιλοξενία στον Πεντάλοφο. Στα δυόμιση αυτά χρόνια κύλησε πολύ νερό …στο μύλο των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, αλλά έστω και αργά το θέμα φαίνεται να έχει αίσιο τέλος.

Πηγή: e-ptolemeos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας