Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας σχετικά με την καταγγελία της ΝΟΔΕ Φλώρινας κατά του Υπουργείου Παιδείας για τα ζητήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Έχει αρκετό ενδιαφέρον να επικαλείται η παράταξη που οδήγησε στην φτώχεια τον ελληνικό λαό, που απορρύθμισε τον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης και γενικότερα υποχρηματοδότησε την Παιδεία στην χώρα μας, ότι με το σχέδιο συγχώνευσης των ανώτατων ιδρυμάτων της Δυτικής
Μακεδονίας γυρίζουμε στον μεσαίωνα.
Μας κουνούν το δάκτυλο και έχουν το θράσος να επικαλούνται κατάργηση αυτοδιοίκητου όταν επί δεκαετία διόριζαν Διοικούσες Επιτροπές, μετέφεραν Τμήματα, ενέκριναν έργα δίχως μελέτες, κτίρια δίχως ρυμοτομικά σε καταφύγια άγριας ζωής και άφηναν τα ιδρύματα να μαραζώσουν. Σήμερα λοιπόν, μας επεξηγούν τις πρακτικές τους, όλα αυτά που οραματίστηκαν και έπραξαν τα προηγούμενα χρόνια σε δύο φράσεις: Μήπως γιατί μια και το πρώτο κριτήριο για να καταργηθεί ένα πανεπιστήμιο είναι η αδυναμία του να αυτοδιοικηθεί θα το καταργήσετε ευκολότερα έτσι; Και ακούμε βερεσέ τα σχετικά πως η Προσωρινή Διοικούσα που θα συστήσετε έχει έναν χρόνο διάρκεια ζωής μόνο. Τραγικά αστεία η υπόδειξη του χρόνου έκδοσης Φ.Ε.Κ., από τους εκπροσώπους ενός πολιτικού συστήματος που έκανε 12 χρόνια για να δώσει αυτοδυναμία εκλογής πρυτανικών αρχών, αφού πρώτα είχε εκδώσει Φ.Ε.Κ. εν μία νυκτί για την μετακίνηση Τμήματος από την Φλώρινα στη Θεσσαλονίκη.
Επιχειρήματα μιας ιδεολογίας και πολιτικής που ήξερε πολύ καλά τι έκανε ώστε να καταστήσει τον χάρτη της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης βορά για τα κοράκια της ιδιωτικοποίησης μέσω της αναθεώρησης του Αρθ.16. Δυστυχώς δεν θυμόμαστε κανέναν από αυτούς να αντιδρά στα πλήγματα που δέχτηκε η Φλώρινα και η Δυτ. Μακεδονία (Αθηνά Ι,ΙΙ,ΙΙΙ...), πόσο μάλλον δε όταν αναρωτιούνται ευθαρσώς «Τι αφήσατε στην Φλώρινα;».  Σας το επιστρέφουμε αχρέωτο.
Από την άλλη, απορούμε που λείπει, από την τόσο εύγλωττη και μακροσκελή καταγγελία, η οποιαδήποτε αναφορά για την έγκριση του ρυμοτομικού της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας, το σχέδιο για την ίδρυση δύο νέων Τμημάτων στην Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας και ένα στην Σχολή Καλών Τεχνών, την σύσταση Γεωπονικής Σχολής, τους διορισμούς νέων μελών και ακαδημαϊκού προσωπικού, την υλοποίηση έργων ενεργειακής αναβάθμισης στην Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας, την έγκριση κονδυλίων για την στέγαση της Σχολής Καλών Τεχνών. Δεν γίνεται καμία αναφορά μάλλον, γιατί δεν τίθεται κανένα πλαίσιο σύγκρισης, με τα έργα και τις ημέρες των.
Εν τέλει, ρωτούμε ευθέως,  αφού εσείς δεν βλέπετε το αυτονόητο, που αφορά τις παραπάνω θεσμικές βελτιώσεις και το ότι εμείς δρομολογούμε την σύσταση νέων σχολών, τελικά ποια είναι η δική σας προσθήκη, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Φλώρινας, γιατί το μόνο που βλέπουμε είναι, ότι εσείς διώξατε σχολές και σήμερα περιορίζεστε σε μια στείρα κριτική.
Δεν έχει παρέλθει μια εξαετία από το σχέδιο Αθήνα και ο λαός της Φλώρινας και της Δυτ.Μακεδονίας έχει μνήμη και μπορεί να συγκρίνει και να κρίνει.
Ενημερώνουμε λοιπόν τους/τις συμπολίτες-ισσες μας πως όλα τα προαναφερόμενα που εντέχνως παρέλειψε η ΝΟΔΕ, αποτελούν προϊόν διαβούλευσης  του 1ουΠεριφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Δυτικής Μακεδονίας, της ακαδημαϊκής κοινότητας, των παραγωγικών φορέων της Περιφέρειας και του Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας και Θρησκευμάτων. Το ίδιο προϊόν διαβούλευσης θα αποτελεί και η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή με ειδικό σκοπό την συνένωση των Ιδρυμάτων της Δυτικής Μακεδονίας, την διατράνωση του νέου Ιδρύματος στον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης, που θα λαμβάνει υπόψιν την ακαδημαϊκή ιστορία και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου και θα αποτελείται με την αντίστοιχη περιφερειακή εκπροσώπηση, από την ακαδημαϊκή κοινότητα της Δυτικής Μακεδονίας.
Προτείνουμε εν τέλει στα τόσο ανήσυχα μέλη της ΝΟΔΕ Φλώρινας, να κάνουν πολύ, μα πολύ  υπομονή, γιατί οι πολίτες έχουν μνήμη, έχουν όραση και γνώση και δεν θα τους δώσουν την ευκαιρία, να ξαναδιαπράξουν την θηριωδία που επέβαλλε στην ανώτατη εκπαίδευση, ο πολιτικός χώρος τον οποίο εκπροσωπούν.
ΝΕ.ΣΥΡΙΖΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας