Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Σωκράτης Μπρουσιόβας: Εισήγηση - Πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σερβίων - Βελβεντού για την αξιοποίηση του κενού στρατοπέδου - μετατροπή του σε πάρκο

ΕΙΣΗΓΗΣΗ-ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΒΙΩΝ-ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ


 
του Δημοτικού Συμβούλου Σωκράτη Μπρουσιόβα

Σέρβια 19/03/2018
κε Πρόεδρε, συνάδελφοι

Στη χρονική οικονομική περίοδο που διανύουμε, όλοι μας αναγνωρίζουμε τη δυσκολία για ουσιαστικές παρεμβάσεις και αξιοποίηση, των απεριόριστων κατά τ’ άλλα, δυνατοτήτων της περιοχής μας προς όφελος της ποιότητας ζωής όλων μας.
Παρ’ όλ’ αυτά υπάρχουν περιθώρια και περιπτώσεις που μπορούμε, χωρίς να επιβαρυνθούμε (ιδιαίτερα) οικονομικά, να αποδώσουμε οφέλη στους δημότες μας και μια ωραία εικόνα στον Δήμο μας.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και το παλιό στρατόπεδο στα Σέρβια. Ένας χώρος που παλαιότερα απέδιδε στην κοινωνία μας και που τώρα έχει καταντήσει εστία μόλυνσης.

Γι’ αυτή την κατάσταση δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών, τόσο σαν Δήμος, όσο και σα δημότες και κάτοικοι.
Η δημιουργία άτυπου μηχανοστασίου και η παράνομη -έτσι κι αλλιώς- χρήση των εγκαταστάσεων από τα συνεργεία του Δήμου, καθώς και η καταστροφή της περιμετρικής περίφραξης, τα κομμένα πεύκα και η συνεχιζόμενη κλοπή των σκελετών και των λαμαρίνων από τα παλιά κτίρια (ΤΟΛ), βαρύνει όλους μας.

Αυτή η κατάσταση δεν πρέπει και δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσουμε να κλείνουμε τα μάτια και να αποστρέφουμε το βλέμμα μας, όχι μόνο γιατί ΠΡΕΠΕΙ, αλλά ακόμη περισσότερο, γιατί είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την πόλη
μας η διάσωση και αξιοποίηση αυτού του χώρου.

Λείπει από την πόλη μας ένα οργανωμένο πάρκο αναψυχής και άθλησης. Ένα πάρκο πολιτισμού, διοργανώσεων και συναντήσεων.
Οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να στεγάσουν κάτι τέτοιο με λίγα έξοδα, αφού οι όποιες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να γίνουν με μέσα και προσωπικό που διαθέτει ήδη ο Δήμο μας, χωρίς να αναφέρω αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα ένταξής του σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης.


Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η κίνηση, αυτή η δραστηριοποίηση από μέρους μας θα αποδώσει πολλαπλά οφέλη στην κοινωνία μας, οφέλη που τα αξίζει και τα δικαιούται.






Συνάδελφοι,

Γνωρίζω ότι και παλαιότερα έγιναν κάποιες προσπάθειες, για παραχώρηση του στρατοπέδου στον Δήμο, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Σήμερα όμως πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ευνοϊκή συγκυρία. Πολλά παρατημένα (παροπλισμένα ή μη επανδρωμένα αν προτιμάτε) στρατόπεδα –κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα- έχουν παραχωρηθεί πρόσφατα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε Δήμους για τη δημιουργία χώρων πρασίνου, αθλητισμού, πολιτισμού και αναψυχής. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός παραβρέθηκε πριν λίγους μήνες στην παραχώρηση του στρατοπέδου Παύλου Μελά της Θεσσαλονίκης στους Δήμους Πολίχνης και Νεάπολης.

Επαναλαμβάνω ότι είναι μία ευνοϊκή συγκυρία, είναι μια ευκαιρία για μας και με σωστές και μεθοδικές κινήσεις μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Δεν πρόκειται για μακρόπνοο σχεδιασμό, αλλά για μια επιτακτική ανάγκη, που θα πρέπει να δούμε με σοβαρότητα και επιμονή.





Σας ευχαριστώ

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απο την εποχη Κοκολιου εχει να γινει κινηση για παραχωρηση του χωρου του στρατοπεδου. Αντε και παραχωρηθηκε υπαρχει πλανο απο τον δημο η απο τους εκολαπτομενους δημαρχους αξιοποιησης του χωρου, μιλαμε αοριστα ,θα μπορουσε να γινει ενα πανεμορφο παρκο στυλ Αλκαζαρ,με χωρους αθλησης με αναψυκτηρια και διαφορα αλλα.Οσοναφορα την σημερινη κατασταση Α Π Α Ρ Α Δ Ε Κ Τ Η , εστια μολυνσης στην κυριολεξια ζωα ψοφια ,ιπταμενες λαμαρινες πεταμενα κουτια και καπακια ανακυκλωσης που ειχαν αποθηκευτει απο την εποχη Κοκολιου και δεν ενδια φερθηκε κανενας δημαρχος να τα μαζεψει. Εχω την εντυπωση οτι οι δημοτικες αρχες νοιαζονται μονο για την πλατεια των Σερβιων και πιστευω τον συγκεκριμενο χωρο τον γνωριζουν μονο εξ ακοης και δεν τον εχουν επισκεφτει ουτε μια φορα.Και αφου αρχισαν νωρις να εκδηλωνουν ενδιαφερον οι νεοι υποψ δημαρχοι ας ενταξουν στο προγραμμα τους και την παραχωρηση και αξιοποιηση του χωρου του στρατοπεδου σε συνδιασμο με το χωρο της εμποροπανηγυρης με στοχο την αναβαθμιση της περιοχης . ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΘΩΜΑΣ κατοικος Καστανιας.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΑΖΙ Μ'ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΗΣΟΥΝΑ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΠΩΣ ΕΣΥ Ο ΙΔΙΟΣ ΛΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους μια σοβαρη προταση. Στην κοζανη πηραν χωρο κοντα στον σιδηροδρομο

http://kozan.gr/archives/35671

Ανώνυμος είπε...

Σωκράτη η σοβαρή πρόταση της δεκαετίας που θα έδινε προοπτική ήταν από το Βελβεντό για το αγρόκτημα, αλλά το καταδικασες μαζι με όλο το Δ.Σ. Θυμάσαι

dimitris είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
dimitris είπε...

Ωραιες οι ιδεες για να μετατραπει ο χωρος ειτε σε Αλκαζαρ ειτε σε ενα υπεροχο παρκο αλλα πιστευω οτι τα εξοδα συντηρησης θα ειναι παρα πολλα και απαγορευτικα για τον Δημο (Δεν υπαρχει επαρκες προσωπικο για να φροντισει ουτε και το προσφατα ανακαινισμενο κεντρο τβων Σερβιων). Εγω θα προτεινα στην αρχη και για να λειτουργήσει ο χωρος την δημιουργια χωματινων διαδρομων για ποδηλατο (πιστες mountain bike), με υλικα τα οποια μπορουμε να βρουμε απο την ΔΕΗ η απο αλλου, οπως μικρες σιδερενιες γεφυρες, ξυλεια κλπ υλικα. Τετοια παρκα λειτοργουν οχι μονο στο εξωτερικο αλλα και στην Ελλαδα. Παραλληλα θα μπορουσαν να φιλοξενηθουν ακομη και Πανελληνιοι αγωνες, πραγμα που συμβαινει αν το ψαξει κανεις. Με λιχα χρήματα δηλαδη αλλα και εθελοντικη εργασια θα μπορουσε ο χωρος να μετατραπεί σε εναν πολο νεολαιας εκμαθησης ποδηλατου για τη γυρω περιοχη αλλα και αθλητισμου. Γυρω απο αυτη την δραστηριοτητα θα μπορουσε να λειτοργησει ενα αναψυκτήριο καθως και επιχείριση μισθωσης αλλα και εκμαθησης ποδηλατου. Εποχες για μεγαλεπήβολα σχεδια πιστευω δεν ειναι οι σημερινες. Πρεπει να ξεκινησουμε με μικρα βηματα για να πετυχουμε κατι για την περιοχη

ΑπάντησηΔιαγραφή

Ανώνυμος είπε...

Αν θέλετε κύριοι να αξιοποιηθεί ο χώρος του στρατοπέδου αφήστε τα πάρκα και τα ποδήλατα και μοιράστε οικόπεδα σε φτωχές οικογένειες και νέα ζευγάρια που απο τη μιά δεν έχουν τίποτα για να ξεκινήσουν την ζωή τους και απο την αλλη θέλουν να ζήσουν στον τόπο τους,φυσικά με διαφάνεια και αξιοκρατεία.Επιτέλους δέστε τις ανάγκες του κόσμου και τίποτε άλλο.Ζούμε σε δύσκολες εποχές και έτσι πιστεύω οτι πρέπει να σκεφτόμαστε όλοι.

Ανώνυμος είπε...

Πάλι οικόπεδα, πάλι σπίτια, πάλι τσιμέντο. Ανάπτυξη και οικοδομή δεν πάνε πλέον μαζί. Το μοντέλο απέτυχε. Ας προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε πρώτα τον υπάρχοντα πληθυσμό της περιοχής δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης μειώνοντας την ανεργία και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και μετά ας συζητήσουμε για υποδοχή νέων κατοίκων οι οποίοι και να έρθουν δεν θα έχουν τι να κάνουν. Η περιοχή των Σερβίων και των γύρω χωριών έχει γεμίσει από άδεια διαμερίσματα και σπίτια καθώς η νεολαία φεύγει αναζητώντας κάτι καλύτερο.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ μαζί σου 12.14 όταν μιλάς για μείωση της ανεργίας και βελτίωση της ποιότητας ζωής.Η περιοχή του Στρατοπέδου όμως τι σχέση έχει με αυτά;Έχουν ερημώσει όλα τα Σέρβια π.χ στην 117 εθνομαρτύρων δεν βλέπεις άνθρωπο και θα γεμίσει με κόσμο το πάρκο ή το ποδηλατοδρόμιο όπως έγραψε κάποιος;Φίλε μου είμαστε σε κατήφορο γενικώς οπότε λέμε για να λέμε και εγώ και σύ.Αξιοποίηση του Στρατοπέδου λοιπόν ναι αλλά πώς;

dimitris είπε...

Φίλε 4.51 πιστεύω ότι δημιουργία ενός ελεύθερου χώρου για διάφορες δραστηριότητες όπως το πάρκο ποδηλάτου (bike park) ή οτιδήποτε άλλο αποφασιστεί και σχετίζεται με τον ελεύθερο δημόσιο χώρο, βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και συμβάλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής. Πόσοι άραγε γονείς δεν θα ήθελαν έναν οργανωμένο χώρο για να μπορούν να παίζουν και να αθλούνται τα παιδιά τους ή πόσοι συνδημότες μας δεν θα ήθελαν έναν χώρο περιπάτου και αναψυχής.
Όπως προανέφερα σε προηγούμενο σχόλιο τα ποδηλατικά πάρκα απαιτούν ελάχιστο κόστος κατασκευής, απαιτούν μηδενική συντήρηση και έχουν πολλαπλά οφέλη για την περιοχή, τους δημότες και τους επισκέπτες-αθλούμενους κάθε επιπέδου, για προπονητικά ή άλλα αθλητικά events. Ο ποδηλατικός σύλλογος Σερβίων μπορεί να συμβάλει με την συμμετοχή του στην όλη προσπάθεια.

Η αξιοποίηση του στρατοπέδου δεν μπορεί να γίνει μονοσήμαντα άλλα σε συνδυασμό με άλλες δράσεις και δραστηριότητες που έχουμε πραγματοποιήσει αλλά και θέλουμε να αναπτύξουμε στην περιοχή. Σαν παράδειγμα αναφέρω τον Ποδηλατικό Γύρο της Λίμνης Πολυφύτου, την ύπαρξη ποδηλατικής κουλτούρας αλλά και εμπειρίας διοργάνωσης αγώνων που έχει προσδώσει στην περιοχή η διοργάνωση αυτή. Είναι κάτι που το κάνουμε τα τελευταία χρόνια αρκετά καλά και μπορούμε να το αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο προσθέτοντας αγώνες ορεινής ποδηλασίας (ανάβαση Καστανιάς), αγώνες mountain bike σε φυσική πίστα π.χ. περιμετρικά του Κάστρου Σερβίων.

Για να πετύχουμε υψηλότερη συμμετοχή μπορούμε να εμπλέξουμε και άλλες υποδομές του Δήμου εκτός στρατοπέδου, όπως τον ημιτελή ξενώνα στον α΄ όροφο του Τούρκικου Σχολείου για φιλοξενία αποστολών και αθλητών με συμβολικό τίμημα.

Επιπλέον η λειτουργία του πρώην στρατοπέδου ως Πολυχώρου Εκδηλώσεων και παροχής κατασκηνωτικών υπηρεσιών μπορεί να πραγματωθεί από την επανάχρηση και αξιοποίηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων όπως μερικών εκ των πολλών “Tολ” και αποθηκών που υπάρχουν. Μπορούμε να θυμηθούμε τους 2500 ναυτοπροσκόπους οι οποίοι επισκέφθηκαν την περιοχή μας και διέμειναν στο Βελβεντό και την Αιανή, ακριβώς επειδή υπήρχε η κατάλληλη έκταση και υποδομή.

Από την άλλη πλευρά η δημιουργία ειδικών γεγονότων (events) μέσω της πραγματοποίησης αθλητικών & πολιτιστικών δραστηριοτήτων, είναι το σημαντικότερο κομμάτι της αξιοποίησης του στρατοπέδου και μπορεί να συμβάλλει στην δημιουργία θετικών εντυπώσεων για την περιοχή και εν τέλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας. Απαιτείται δηλαδή συνολικότερα, η ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου από γεγονότα και εκδηλώσεις όπως Αθλητικά και Πολιτιστικά δρώμενα, Μουσικά Φεστιβάλ, Φεστιβάλ φαγητού και κρασιού (μαγειρικά γεγονότα και σεμινάρια κρασιού), εορταστικές εκδηλώσεις, ανταμώματα, εκθέσεις βιβλίου εκδηλώσεις τέχνης και ψυχαγωγίας κ.λ.π.

Όσον αφορά τα οικόπεδα που ανέφερε κάποιος, θα μπορούσε να δοθεί κάποια μικρή έκταση του στρατοπέδου για να ικανοποιηθούν συνδημότες μας που έχουν πραγματική ανάγκη, άλλα σε καμία περίπτωση να μην πάμε πάλι στην λογική να κτίσουμε μια νέα Καστανιά σε έναν τόσο όμορφο χώρο.

Όλα αυτά όμως απαιτούν την σύνταξη ενός επιχειρησιακού σχεδίου και σχεδίων ανάπτυξης στρατηγικών μάρκετινγκ. Απαιτεί επιπλέον την εθελοντική συμμετοχή των κατοίκων, των φορέων, των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών της περιοχής οι οποίοι θα κληθούν να συμμετάσχουν ως χορηγοί (sponsors) των δράσεων. Απαιτεί την δραστήρια συμμετοχή της εκάστοτε δημοτικής αρχής η οποία θα πρέπει να εμπνεύσει και να υποκινήσει τους κατοίκους άλλα και να ηγηθεί της όλης προσπάθειας.

Ανώνυμος είπε...

Γιατι δεν ανεβαζεις ολα τα σχολεια?

ai-vreS είπε...

Ασήκωτα είναι τα άτιμα...

Ανώνυμος είπε...

Εχεις δικαιο..sorry!!!

Το Προφίλ μας