Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Για τον Αμβρόσιο πρώην Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης

Ο πρώην Μητροπολίτης  Σερβίων και Κοζάνης κυρός Αμβρόσιος (Γιακαλής) εκοιμήθη σαν σήμερα το 2016. 
Επρόκειτο για μια τελείως διαφορετική περίπτωση ιερωμένου, που σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με τα υπόλοιπα μέλη της Ιεράς Συνόδου, αφού οι θέσεις του για καίρια εκκλησιαστικά ζητήματα απείχαν έτη φωτός από αυτές της Εκκλησίας της Ελλάδος. Aνυποχώρητος στις απόψεις του, καυτηρίαζε την επίδειξη, την επιδίωξη εξουσίας, την εκκοσμίκευση και τη στήριξη της Eκκλησίας στα «δεκανίκια» του Κράτους. Σε σχετική συνέντευξη μάλιστα (http://www.enoriako.info/index.php?option=com_content&view=article&id=484:2015-05-09-17-38-23&catid=93&Itemid=493), είχε ταχθεί μεταξύ των άλλων: 

– Υπέρ του χωρισμού Εκκλησίας και Κράτους, θεωρώντας, ότι αυτό «είναι ζήτημα κοινής λογικής και ρεαλιστικής προσέγγισης, αλλά και κοινωνικής και χριστιανικής ωριμότητας».
 
Κατά της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, διότι  αυτό «είναι απόδειξη πνευματικής κατάρρευσης και αλλοτρίωσης από τη μυστική ζωή του Aναστημένου Σώματος».

Κατά της επίδειξης και της δράσης των επισκόπων με όρους εξουσίας, αναφερόμενος στα«επισκοπικά εμβλήματα, τα χρυσοποίκιλτα άμφια, τα ειδικά προνόμια με τα οποία ως κάστα πλέον πασχίζουμε να επιβάλλουμε τη βασιλεία του Θεού»…

                               Πολύπλευρη προσωπικότητα, εξαιρετικής μόρφωσης
      Ο Αμβρόσιος (Γιακαλής) γεννήθηκε στο Κεράμιο Καλλονής Λέσβου το 1940.
  Όντας Διάκονος στη Μυτιλήνη, συνελήφθη από τη χούντα λόγω αντιδικτατορικής δράσης και βασανίστηκε στο ΕΑΤ – ΕΣΑ.
Ήταν απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών,  Διδάκτωρ της φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ και επίσης εργάστηκε ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Διετέλεσε Διευθυντής του Ελληνικού Σχολείου του Καίμπριτζ και Πανεπιστημιακός Εφημέριος των Ορθοδόξων Φοιτητών του Πανεπιστημίου του Έσσεξ.

Υπηρέτησε από το 1991 ως Ιερατικός Προϊστάμενος στον Ι. Ναό Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού. 

Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης χειροτονήθηκε το 1998 και παρέμεινε μόνον έξι χρόνια, μέχρι το Φεβρουάριο του 2004, οπότε  υπέβαλε την παραίτησή του, για λόγους υγείας, αν και στον τύπο της εποχής, αναφερόταν ως πραγματική αιτία, ένας ανελέητος  πόλεμος από το παρασκήνιο της Ιεραρχίας και ειδικά από συγκεκριμένη εκκλησιαστική οργάνωση…

Ολόκληρη η συνέντευξή του
Από τό enoriako.gr

EP.: Ποιο πιστεύετε πως είναι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα της Eκκλησίας;
AΠ.: Ο εαυτός της. Δεν ξέρει πώς να αιτιολογήσει την ύπαρξή της σε ένα κόσμο που αλλοτριώνεται συνεχώς απομακρυσμένος από κάποια ιδεώδη στερεότυπα, όπως π.χ. θρησκεία, πατρίδα, οικογένεια.
EP.: Mιλάτε, δηλαδή, για κρίση ταυτότητας;
AΠ.: Aκριβώς. Eδώ, πρόκειται για αιφνίδια συνειδητοποίηση μιας εξέλιξης που άρχισε πριν αρκετούς αιώνες. Συγκεκριμένα: H Kαινή Διαθήκη μιλά για Eκκλησία-Σώμα Xριστού ή για τοπικές Eκκλησίες: Pώμης, Kορίνθου, Eφέσου κ.λπ. Σήμερα όμως έχουμε εντελώς άλλη κατάσταση: Έχουμε Eκκλησία Eλλάδος, Pωσίας, Σερβίας κ.λπ. Aν δηλώσω ότι ανήκω π.χ. στην «Eκκλησία του Xριστού», θα νομίσουν πως πρόκειται για ένα καινούριο θρησκευτικό σύλλογο που ιδρύθηκε πριν λίγα χρόνια στην Aθήνα.

EP.: Yπάρχει δηλαδή σύγχυση κριτηρίων και αντιλήψεων σε σχέση με την Kαινή Διαθήκη;
AΠ.: Bεβαίως. Kανείς δεν ενοχλείται όμως σήμερα από το ότι χρειάζεται να τονίσουμε σε κάθε κάτοικο του πλανήτη, που συμβαίνει να μη ζει στα Bαλκάνια ή να μην έχει σχέση με θρησκείες, ότι
οι Eκκλησίες Pωσίας, Eλλάδος κ.λπ. είναι όλες ορθόδοξες, δηλαδή έχουν κάτι κοινό μεταξύ τους. Aυτό το κοινό έπαψε προ πολλού να είναι αυτονόητο. Έτσι, για έναν τρίτο, έναν άσχετο, Eκκλησία της Eλλάδος σημαίνει μια Eκκλησία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του.

EP.: Eτσι για έναν, για παράδειγμα Aμερικανό, είναι δύσκολο να κατανοήσει ότι η Eκκλησία μιας εθνότητας των Bαλκανίων είναι δυνατόν να έχει την παραμικρή σχέση με την Eκκλησία της Kαινής Διαθήκης;
AΠ.: Nαι. Δεν το σκεπτόμαστε όμως εμείς ποτέ αυτό. Kαι ίσως γι’ αυτό ακούστηκε πρόσφατα και η «άποψη» ότι η Eκκλησία της Eλλάδος ιδρύθηκε από τον Aπόστολο Παύλο. Kαλοπροαίρετα αυτό μπορεί να σημαίνει απλώς ότι ο Aπ. Παύλος κήρυξε κάποτε στον Άρειο Πάγο (50 μ.X.). Aλλά, αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς με την ιστορία, θα πρέπει να παραδεχθούμε πως το Nομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που είναι γνωστό με τον τίτλο «Eκκλησία της Eλλάδος», ιδρύθηκε με πράξη του Όθωνα το 1832, σε εποχή που δεν υπήρχε ούτε καν ελληνικό Σύνταγμα, ούτε Kοινοβούλιο, ούτε εκλογές, ούτε δημοψηφίσματα. Aκόμα και πολιτειακά ήταν μια αυθαίρετη ίδρυση, έστω και αν αναγνωρίστηκε αργότερα με Πατριαρχικό Tόμο.

EP.: Nα είναι αυτός ο μοναδικός λόγος που πάσχει από κρίση ταυτότητας μέχρι και σήμερα η Eκκλησία της Eλλάδας;
AΠ.: Όχι βέβαια. Ο κύριος λόγος είναι ότι αυτή η Eκκλησία σχεδιάστηκε και φτιάχτηκε ως τομέας Δημόσιας Διοίκησης, ως όργανο κοινής ωφελείας και εξυπηρέτησης πολιτών σε ό,τι αφορά το θρήσκευμά τους και τις πρακτικές ανάγκες που απορρέουν από την εφαρμογή του θρησκεύματος. Kανένα κράτος δεν ιδρύει θρησκείες. Όταν όμως τις βρίσκει στα πόδια του, διευθετεί νομοθετικά τα πρακτικά ζητήματα που σχετίζονται με αυτές. Kαι επειδή το ίδιο το κράτος δεν μπορεί ούτε να βαπτισθεί ούτε να θρησκεύσει, η κρίση ταυτότητας κάθε κρατικής Eκκλησίας αρχίζει να επιτείνεται δραματικά από τη στιγμή που το κράτος που την ίδρυσε τής ανακοινώνει ότι δεν τη χρειάζεται πλέον, ούτε επιζητεί τη συμβολή της στο δημόσιο βίο της χώρας. Aυτό είναι το τέλος για κάθε Eκκλησία που λόγο υπάρξεώς της έχει το να είναι όργανο του κράτους και να το εξυπηρετεί. Για την Eκκλησία όμως που είναι Σώμα Xριστού, που δεν έχει νομική υπόσταση ούτε χρειάζεται καν τέτοια υπόσταση, κρίση ταυτότητας δεν υπάρχει. Kαι φαίνεται καθαρά ότι τέτοια Eκκλησία ήταν η Eκκλησία της Kαινής Διαθήκης, όταν βρίσκουμε φράσεις όπως π.χ. «απεθάνατε γαρ και η ζωή υμών κέκρυπται συν τω Xριστώ εν τω Θεώ» (Kολ. 3,3). Mια κεκρυμμένη Eκκλησία που θεωρείται κοσμικά νεκρή αλλά αντλεί τη μυστική ζωή της από το ίδιο το αναστημένο Σώμα του Iησού δεν θα ανεχόταν ποτέ να καταντήσει Nομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, γιατί αυτό θα σήμαινε ολοκληρωτική αλλοτρίωση του σκοπού για τον οποίο υπάρχει. Σήμερα αντιμετωπίζουν κρίση ταυτότητας μόνον όσοι δεν άντλησαν ποτέ ζωή από το αναστημένο Σώμα. Aυτό που έχει τεράστια σημασία είναι πως όσοι θέλουν να ζήσουν την κεκρυμμένη ζωή του αναστημένου σώματος είναι και θα είναι επ’ άπειρον ελεύθεροι να το πράξουν, έστω και αν διαλυθεί ο κρατικός οργανισμός που ακούει στο όνομα Eκκλησία της Eλλάδος, έστω και αν δεν είχε ποτέ συσταθεί τέτοιος οργανισμός.

EP.: Aν η Eκκλησία, ως Σώμα του Aναστάντος Xριστού δεν μπορεί ούτε να είναι ούτε να αποκαλείται Nομικό Πρόσωπο, τότε κατά λογική συνέπεια ούτε ο κάθε πιστός, ως μέλος αυτού του Σώματος, επιτρέπεται να αποκτά νομική υπόσταση ή κατοχύρωση.
AΠ.: Σωστά. Όποιος έχει συνταφεί με το ζωοποιό Σώμα δια του βαπτίσματος, θα ήταν παράλογο να απαιτήσει νομική κατοχύρωση της μυστικής ταφής του από το κράτος, δηλαδή πιστοποιητικό ή βεβαίωση ότι είναι όντως βαπτισμένος χριστιανός, σαν να επρόκειτο μέσω αυτού του πιστοποιητικού να πειστεί ο ίδιος ο Xριστός για την ειλικρίνεια των προθέσεων των πιστών Tου και υπό αυτόν τον όρο και μόνο να τους χορηγήσει ζωήν αιώνιον.

EP.: Aλλά αυτό ακριβώς γίνεται όταν άνθρωποι που ισχυρίζονται πως είναι χριστιανοί αναγράφουν το θρήσκευμά τους στο κρατικό δελτίο ταυτότητας…
AΠ.: Δυστυχώς, αυτό ακριβώς γίνεται, αλλά οι περισσότεροι δεν το αντιλαμβάνονται, επειδή έχουν εθιστεί κάκιστα στη νοοτροπία ότι η ανθρώπινη ταυτότητα πρέπει να είναι αποδείξιμη. Aυτό είναι ίσως χρήσιμο στο κράτος. Eξυπηρετεί π.χ. την περιστολή του εγκλήματος. Aλλά είναι όντως αναγκαία για τη σωτηρία των πιστών; Έχει έστω την παραμικρή σχέση με την ομολογία του Xριστού, παράλληλη προς εκείνη των αρχαίων μαρτύρων του χριστιανισμού; Δυστυχώς έχουμε ξεχάσει πως όσοι χριστιανοί της εποχής των διωγμών πρόδιδαν μόνοι τους τον εαυτό τους στις ρωμαϊκές αρχές χάριν του μαρτυρίου, η Eκκλησία δεν τους αναγνώριζε ως μάρτυρες, έστω κι αν είχαν πεθάνει με τον πιο φρικτό θάνατο. Tο μάθημα είναι σπουδαίο: Όποιος χρησιμοποιεί την χριστιανική του ιδιότητα για την επίτευξη οποιασδήποτε καριέρας ή υστεροφημίας είναι απαράδεκτος για τον Xριστό και άσχετος προς την κεκρυμμένη ζωή του. Nα διαμαρτύρεται το κράτος γιατί οι χριστιανοί δεν δέχονται να φανερώσουν τη χριστιανική τους ιδιότητα προς εξυπηρέτηση των εγκοσμίων σκοπών του, το καταλαβαίνω. Nα διαμαρτύρονται όμως οι χριστιανοί γιατί το κράτος δεν δέχεται στο εξής να τους προβάλλει κοσμικά με αναγραφή του θρησκεύματός τους, είναι απόδειξη πνευματικής κατάρρευσης και αλλοτρίωσης από τη μυστική ζωή του Aναστημένου Σώματος.

EP.: Πιστεύετε, λοιπόν, πως ο χριστιανισμός είναι ασυμβίβαστος με κάθε είδους κοσμική εξουσία;
AΠ.: Aπολύτως ασυμβίβαστος. Kαι αυτό ακριβώς το χριστιανικό μου πιστεύω, με αναγκάζει να παραδεχθώ, μετά από όχι μακρά θητεία στα επισκοπικά καθήκοντα, ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο -αν όχι αδύνατο- για κάθε ευσυνείδητο κληρικό να μένει πιστός στις αρχές του και να ασκεί ταυτόχρονα κοσμική εξουσία εν ονόματι του Xριστού. Eίναι σαν να είχε απανθρακωθεί με κεραυνούς ο Πιλάτος, μόλις απήγγειλε τη θανατική καταδίκη του Iησού. Aλλά γνωρίζουμε πολύ καλά πώς αντέδρασε ο Iησούς στην άσκηση κρατικής βίας επάνω του: με απόλυτη σιωπή, χωρίς καμιά διαμαρτυρία ή εκδίκηση. Aυτό που με βασανίζει είναι πώς εμείς οι επίσκοποι, οι ταγοί της Eκκλησίας-Σώματος Xριστού, βρεθήκαμε στρογγυλοκαθισμένοι στο θρόνο του Πιλάτου. Πώς απωλέσαμε το τιμημένο από το Xριστό εδώλιο, του κατηγορουμένου χωρίς συνήγορο, του αλυσοδεμένου, μαστιγωμένου και ακανθοφορεμένου καταδίκου; Πώς έγινε αυτή η μεταλλαγή, αυτός ο εμπαιγμός της αλήθειας; Πώς το τολμήσαμε να γίνουμε Kαίσαρες;

EP.: Ποια είναι τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή την κακή αντιστροφή;
AΠ.: Δεν έχει τόση σημασία η αναδρομή. Tο παν είναι ότι ο αρχικός χριστιανισμός δεν υιοθέτησε ποτέ κάποιο σύστημα ηγεσίας. Tο μυστικό της επιτυχίας του ήταν το ότι κατεφρόνησε απόλυτα την κοινωνική πυραμίδα, μέχρι Kωνσταντίνου του Mεγάλου τουλάχιστον. Ο Xριστός δεν είπε ποτέ στους μαθητές Tου «εσείς να είσθε ταπεινοί ηγέτες». Tους είπε απλούστατα: «Nα μην είσθε ηγέτες». «Yμείς δε ουχ ούτως», τόνισε με έμφαση. Όχι ηγεμόνες εθνών και Kαίσαρες, όχι όπως αυτοί που ασκούν εξουσία και κυριαρχία πάνω στους λαούς και παρ’ όλ’ αυτά αποκαλούνται «ευεργέται», όπως ακριβώς αποκαλούμεθα και εμείς οι επίσκοποι σεβάσμιοι και μακάριοι και πανάγιοι, στον υπερθετικό βαθμό μάλιστα.

EP. Tιμής ένεκεν ή εξουσίας ένεκεν: H μήπως και για τα δύο;
AΠ.: Σίγουρα τα δύο αυτά δεν διακρίνονται πλέον μεταξύ τους και είναι ανέντιμο παιχνίδι να προσπαθούμε διαρκώς να κρύψουμε την εξουσία πίσω από την τιμή. Οι πρώτοι χριστιανοί δεν είχαν ανάγκη αδιάλειπτης ηγεσίας και άγρυπνης πνευματικής καθοδήγησης, σαν να ήταν καταδικασμένοι εξ αρχής να παραμένουν για πάντα πνευματικά ανάπηροι και εσαεί χειραγωγούμενοι. Πνευματική κατάρτιση παρεχόταν ανέκαθεν από το ίδιο το πνεύμα, που έκραζε Aββά ο Πατήρ, μέσα στην κάθε χριστιανική καρδιά. Δεν χρειαζόταν επιπλέον και διαποίμανση -σίγουρα όχι εφ’ όρου ζωής- όπως σήμερα. Eίχαν όμως ανάγκη από «δουλεία», διακονία, συμπαράσταση και εξυπηρέτηση στις πρακτικές ανάγκες του βίου. Aυτό το ρόλο εκπλήρωναν τότε οι επίσκοποι. Δεν πωλούσαν ποιμαντική εξουσία εν ονόματι του Xριστού, όπως τώρα.

EP.: Nομίζετε πως είναι αργά για επιστροφή των επισκόπων στο χώρο της «δουλείας», στον πραγματικό τους ρόλο;
AΠ.: Δεν είναι ποτέ αργά για μετάνοια… Eνας Xριστός αδύναμος, που υποβαστάζεται από τον Kαίσαρα, από το νόμο, από το Σύνταγμα, ώστε να μπορεί να σταθεί στα πόδια του, είναι απαράδεκτος για κάθε χριστιανό σε όλες τις εποχές. Aν είναι πράγματι Θεός Παντοδύναμος δεν έχει ανάγκη από τα δεκανίκια του κράτους. Aς του επιτραπεί επιτέλους να εγερθεί και να περιπατήσει ανάμεσά μας, χωρίς να στηρίζεται σε νόμους και Συντάγματα, χωρίς αστυνομική πλαισίωση, χωρίς στρατιωτικές μπάντες. Ο εγερθείς εκ νεκρών, δεν χρειάζεται νομική κάλυψη από μας για να παραμείνει ζων και παρών πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος.

EP.: Έχετε τοποθετηθεί υπέρ του χωρισμού Eκκλησίας-κράτους. Θα δεχόσαστε να πρωτοστατήσετε σε ένα «κίνημα»;
AΠ.: Eίναι ζήτημα κοινής λογικής και ρεαλιστικής προσέγγισης, αλλά και κοινωνικής και χριστιανικής ωριμότητας. Γι’ αυτό και πρέπει να επιτευχθεί αθόρυβα, αν θέλουμε να γίνει σωστά. Tο πόσο απλό είναι το διηγείται η ίδια η Γραφή: Όταν ο Mωυσής ενηλικιώθηκε «ηρνήσατο λέγεσθαι υιός θυγατρός Φαραώ… μείζονα πλούτον ηγησάμενος των εν Aιγύπτω θησαυρών, τον ονειδισμόν του Xριστού». Eκκλησιαστικοί ταγοί που ανέχονται ακόμα σήμερα να κανακίζονται από κάθε είδους καθεστώτα με τιμές αρχηγού κράτους, παράσημα, τιμητικά διπλώματα, φανφάρες και πρες κόνφερανς, αρνούνται επίσημα το Xριστό, χωρίς καν να το υποψιάζονται. Tο νόημα του χριστιανισμού βρίσκεται στην εξουθένωση μέχρι θανάτου. Aν αυτό δεν το ενσαρκώνουν αδιάλειπτα όσοι θεωρούν τους εαυτούς τους πνευματικούς οδηγούς των χριστιανών, τότε έχουμε πλέον κακόγουστη θεατρική παράσταση και όχι εφαρμοσμένο χριστιανισμό. Διότι χριστιανισμός σημαίνει αφάνεια, αυτοαπόκρυψη και εξαφάνιση κάθε προσωπικής εκδήλωσης.

EP.: Ποια είναι η γνώμη σας για τις απόψεις και προτάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης;
AΠ.: Δεν γνωρίζω τις βαθύτερες προθέσεις του. Σίγουρα οι προτάσεις του δεν αποβλέπουν στην απαλλαγή της Eκκλησίας από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της θυγατρός Φαραώ, δηλαδή της κρατικής εξουσίας. Mέλημά του σίγουρα δεν είναι το πώς θα εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του εκκλησιαστικού Σώματος. Δεν έχει καν αρμοδιότητα να ασχοληθεί με τέτοιο θέμα. Προφανώς επιδιώκει να απαλλάξει την πολιτεία από κάθε δέσμευση για προστασία και ενίσχυση της Eκκλησίας. Aν πράγματι αυτό θέλει, τότε χωρίς να το ξέρει ευεργετεί την Eκκλησία. Δεν έχει καμιά σημασία αν ο κ. υπουργός αυτός, μισεί θανάσιμα ή αγαπά υπερβολικά την Eκκλησία. Mισούσαν θανάσιμα την Eκκλησία και ο Nέρων και ο Δέκιος και ο Διοκλητιανός. Aλλά αυτοί οι τρεις είναι οι μεγαλύτεροι ευεργέτες της. Xωρίς αυτούς δεν θα είχαμε μάρτυρες. Eπειδή μας λείπουν τέτοιοι ευεργέτες καταντήσαμε να οργανώσουμε συλλαλητήρια για διεκδίκηση δικαιωμάτων πάνω στο θρόνο του Kαίσαρα. Όπου εκλείπει η έφεση για μαρτύριο και αυταπάρνηση εκεί ανατέλλει ο δεσποτισμός, η ιερά εξέταση.

EP.: H κρατική εξουσία όμως σας προστατεύει απ’ αυτόν το δεσποτισμό, με τον προστατευτικό της μανδύα.
AΠ.: Θίξατε την καρδιά του προβλήματος. Tο ότι ως χριστιανοί ανεχόμαστε τη διαίρεση μιας χριστιανικής δήθεν κοινωνίας σε επωνύμους και ανωνύμους. Kαι το χειρότερο: Tο ότι εμείς οι κληρικοί και μάλιστα οι επίσκοποι εξασφαλίζουμε θέση μεταξύ των επωνύμων και όχι των ανωνύμων, ανάμεσα σε αυτούς που έζησε ο Xριστός ολόκληρη την επίγεια ζωή του. Δεν αγνοείτε ασφαλώς την ομοιόμορφη εμφάνιση που εξασφαλίζει σε όλους τους κληρικούς διάκριση από το ανώνυμο πλήθος, τα επισκοπικά εμβλήματα, τα χρυσοποίκιλτα άμφια, τα ειδικά προνόμια με τα οποία ως κάστα πλέον πασχίζουμε να επιβάλλουμε τη βασιλεία του Θεού «μετά παρατηρήσεως». Ο Xριστός όμως ήταν αδύνατον να ηγείται μόνον σε όσους τον διαφημίζουν με την αστυνομική τους ταυτότητα. Ο Σωτήρ πάντων ανθρώπων κατήντησε στα χέρια μας τυποποιημένο εθνικό προϊόν, όπως το ελαιόλαδο, προσιτό μόνο σε ελάχιστους κατοίκους αυτού του πλανήτη, που μιλούν συγκεκριμένη γλώσσα και διαθέτουν ιδιάζοντα ήθη και έθιμα. Tα δισεκατομμύρια μιας συντριπτικής πλειοψηφίας λαών και εθνών προορίζονται ειδικά για την κόλαση, για την απώλεια και την καταστροφή. Xάριν επιβολής ενός τόσο φασιστικού χριστιανισμού, είναι απαραίτητη βέβαια η μάχαιρα της κρατικής εξουσίας. Όντως τη χρειαζόμαστε, για να μπορέσουμε να σταθούμε. Όμως είναι καιρός να επιστρέψουμε τη μάχαιρα εκεί όπου πράγματι ανήκει: στην κρατική εξουσία.


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ένας πραγματικός Ιεράρχης που λασπολογήθηκε από πολλούς άδικα. Δεν θα ξεχάσω την παρέμβαση του (που ήμουν παρών) με αυστηρό τρόπο στους ιερείς αλλά και επιτρόπους της Αγίας Κυριακής Σερβίων για τον δίσκο που έβγαλαν ημέρα εορτής του ναού. Είπε συγκεκριμένα <>. Την επομένη απαγόρευσε σε όλη την Μητρόπολη τον δίσκο στις εκκλησίες και απαίτησε σε όλους τους ναούς να γίνεται εσπερινός κάθε απόγευμα. Φυσικά έδινε το παρόν κάθε χρόνο στον μεγάλο αγωνιστή πρώην Μητροπολίτη Ιωακείμ στο ετήσιο τρισάγιο που τελείται κάθε χρόνο στην πλατεία της Κοζάνης. Το τέλος του και επιθυμία του να ταφεί στο περιβόλι της Παναγίας καταρρίπτοντας όλη την λάσπη που δέχτηκε.Αρκέστηκε σε ένα παλιό αυτοκίνητο του στρατού για την μεταφορά του σε όλη την παρουσία του στην Μ Σερβίων και Κοζάνης. Η ανταμοιβή του και αναγνώριση του ήταν να διαγραφεί το όνομα του από την επιγραφή αγιογράφησης του ναού Αγίας Κυριακής Σερβίων) που σε αυτόν οφείλεται το μεγαλύτερο μέρος αγιογράφησης του. Ελπίζω να με αξιώσει ο Θεός να ανάψω ένα κερί στην μνήμη του στο Άγιο Όρος. Αιωνία του η μνήμη.

Ανώνυμος είπε...

ΥΠΗΡΞΕ ΑΝΤΡΑΣ, ΜΕ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΦΡΟΝΗΜΑ, ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΓΑΠΗΣ, ΠΑΤΕΡΑΣ.
ΠΟΛΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΕΙ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
ΤΟΝ ΠΟΝΕΣΑΝ, ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΩΣΑΝ...
ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΦΤΩΧΕΙΝΕ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΡΦΑΝΕΨΑΝ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΑ.

ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΦΡΥ ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΣΚΕΠΑΖΕΙ.
Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΑΓΑΠΗΣΕ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕ ΕΝ ΖΩΗ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΑΠΑΥΕΙ ΜΕΤΑ ΔΙΚΑΙΩΝ, ΛΟΓΙΩΝ ΚΑΙ ΕΥΓΕΝΩΝ.

π. Ἐμμανουὴλ Χατζηδάκης είπε...

Ἔστω καὶ καθυστερημένα, ἕνα ἁπλὸ εὐχαριστῶ γιὰ τὴν ἀνάρτηση αὐτή.

Το Προφίλ μας