Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Η Κοινωνία των Πολιτών του Βελβεντού εξηγεί γιατί διέκοψε τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σερβίων

Από την συνεδρίαση του Δημοτ. Συμβουλίου στα Σέρβια, στις 24 Νοεμβρίου, παραθέτουμε απόσπασμα από την εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου για τα τέλη Φωτισμού-Καθαριότητας που πληρώνουν οι δημότες μέσω της ΔΕΗ.
Η οικονομική υπηρεσία του Δήμου διευκρινίζει ότι από το 2013 ως τον Οκτώβριο του 2017 οι δημοτικές ενότητες ως προς τα τέλη (μέσω ΔΕΗ) είχαν την εξής ταμειακή εικόνα:
1. Δημοτική Ενότητα Σερβίων (με δημ. τέλος 0,80/τ.μ.) έλλειμμα 1.380.457, 35 €
2. Δημοτική Ενότητα Καμβουνίων (με δημ. τέλος 0,75/τ.μ.) έλλειμμα 239.447,69 €
3. Δημοτική Ενότητα Λιβαδερού (με δημ. τέλος 0,35/τ.μ.) έλλειμα 130,982,94 €
4. Δημοτική Ενότητα Βελβεντού (με δημ. Τέλος 1,10/τ.μ.) ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 587.947,18 €

Αν προσθέσουμε τα 260.000 € του πλεονάσματος του Βελβεντού των ετών 2011 και το 2012, που τα παρακράτησε η ΔΕΗ για λογαριασμό του Δήμου καθώς και άλλα 20.000 € περίπου που αναλογούν στους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2017 που θα παρακρατηθούν κι αυτά, κοντεύουμε αισίως τις 900.000€ συνολικό πλεόνασμα που όλα αυτά τα χρόνια καλύπτει το τεράστιο έλλειμμα των άλλων δημοτ. ενοτήτων. Με αμέτρητες καμένες λάμπες και χωρίς τακτική καθαριότητα.
Αυτά τα χρήματα έπρεπε να επιστρέφονται στο Δήμο για να αντιμετωπίζονται τα έξοδα καθαριότητας του Βελβεντού και να γίνονται κάποια σχετικά έργα. (Ποια καθαριότητα αλήθεια;).
Όμως επειδή η ΔΕΗ ξέρει μόνο τον ενιαίο Καλλικρατικό Δήμο, παρακρατά ολόκληρο το ποσό για να μειώσει τα χρέη κατανάλωσης ρεύματος των υπόλοιπων δημ. ενοτήτων. (Για ποια ισοσκέλιση μιλούν αφού δεν επιστρέφεται ούτε σεντς πίσω στο Δήμο;) Τα έξοδα για την καθαριότητα όλων των οικισμών παρανόμως πληρώνονται από άλλα έσοδα.
Ακόμα κι έτσι τα λεφτά του Βελβεντού δεν έφταναν για να καλύψουν όλο το χρέος των άλλων προς τη ΔΕΗ. Σήμερα ο Καλλικρατικός Δήμος χρωστάει στη ΔΕΗ το ποσό του 1.283.392,00 € και αν δεν ήταν και το πλεόνασμα των 900.000 € του Βελβεντού θα χρωστούσε περίπου 2.150.000,00 €. Αυτά λέει η επίσημη κατάσταση που μοιράστηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Βεβαίως, από τον Δεκέμβριο του 2012, αν ανατρέξει κανείς στις δημοσιεύσεις της ΜΚΟ, που τόσο κατηγορήθηκε από πολλούς αυτά τα χρόνια, θα δει ότι επισημάναμε στο τότε δημοτικό συμβούλιο ότι πραγματοποιεί αφαίμαξη πόρων από το Βελβεντό, με στοιχεία και αριθμούς. Κανένας δεν συγκινήθηκε. Ούτε από την πλευρά των τότε αιρετών του Δημοτικού Συμβουλίου, ούτε από το τότε τριμελές του Βελβεντού, ούτε από τις ανώτερες ελεγκτικές υπηρεσίες, οι οποίες θα μπορούσαν μετά την δημοσίευση της διαμαρτυρίας μας να ασχοληθούν με το θέμα. Η ίδια πρακτική ακολουθήθηκε και από την παρούσα δημοτική αρχή. Εδώ αναρωτιόμαστε όλοι ποιος είναι ο ρόλος των τωρινών αιρετών του Βελβεντού που αφήνουν τρία χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους να διαιωνίζεται αυτό το χάλι. Ήταν που ζήτησαν ψήφο για να βοηθήσουν! Πάντως όχι το Βελβεντό, όπως φαίνεται από την ως τώρα εξέλιξη του θέματος αυτού και όχι μόνο αυτού βέβαια.
Η συνεδρίαση, λοιπόν, του Δημοτικού Συμβουλίου στις 24/11/2017 ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα και στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση που κράτησε ως τα μεσάνυχτα, ακούσαμε από ιστορίες για κουζίνες και πίτες μέχρι για σκόπιμη(;) παράλειψη έκδοσης από το Δήμο λογαριασμών νερού σε χρήστες μεγάλης κατανάλωσης νερού, για κάποιο λόγο που μόνο η δημοτική αρχή ξέρει. Και επιτέλους στις 12 τα μεσάνυχτα ξεκίνησαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
Συζητήθηκε πρώτο το θέμα των νέων τελών που θα επιβάλει ο Δήμος για την λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού στο Βελβεντό, στα Σέρβια και στη Νεράιδα. Το θέμα αναβλήθηκε λόγω έλλειψης στοιχείων, που ζητήθηκαν από δυο συμβούλους (Ζυγούρης, Κωνσταντόπουλος).
Ακολούθησε το θέμα της αύξησης των τελών φωτισμού και καθαριότητας σε όλο τον Καλλικρατικό Δήμο επειδή η ΔΕΗ, για να κάνει ρύθμιση των χρεών σε 100 δόσεις ζητά αύξηση των τελών ώστε να υπάρξουν τα αναγκαία έσοδα. Κανένας αιρετός δεν φιλοτιμήθηκε να θίξει την μακροπρόθεσμη συνέπεια, ότι δηλαδή οι 100 δόσεις σημαίνουν δέσμευση του Δήμου για τα επόμενα 8 και πλέον χρόνια.
Στη συνεδρίαση κάναμε εκ μέρους της ΜΚΟ & της Συντονιστικής Επιτροπής δυο παρεμβάσεις (Μπελιάς, Στεργίου) ζητώντας μείωση των τελών της Δημοτικής Ενότητας Βελβεντού σε ποσοστό 40% από το ισχύον τιμολόγιο για να αποκατασταθεί η αδικία όλων αυτών των επτά ετών απέναντι στο Βελβεντό.
Κατατέθηκαν τρεις ή τέσσερες προτάσεις –χάσαμε το λογαριασμό στις 2 το πρωί. Καμιά πρόταση δεν πλειοψήφισε και προπαντός καμιά δεν αντιμετωπίζει την αδικία του Βελβεντού. Κάποιοι σύμβουλοι ζήτησαν περισσότερη ενημέρωση. Η «ευνοϊκότερη» άποψη που ακούστηκε είναι να παραμείνουν τα τέλη στο Βελβεντό τα ίδια και να αυξηθούν (χαλαρά) τα τέλη των άλλων. Αυτό που ήταν κραυγαλέο είναι ότι όλοι το πήγαιναν γύρω-γύρω ώστε το Βελβεντό να είναι για άλλη μια φορά ο αιμοδότης για τους γείτονες. Όχι, κύριοι του Καλλικρατικού Δήμου. Ως εδώ.
Διακόψαμε τη συνεδρίαση για το λόγο αυτό. Και την Τετάρτη 29/11 στις 3 το μεσημέρι που θα ξανασυζητηθεί εκτάκτως το θέμα, θα είμαστε εκεί για να απαιτήσουμε να ληφθεί δίκαια απόφαση. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχίζουν την επτάχρονη αδικία εις βάρος μας, σε όσες συνεδριάσεις και αν χρειαστεί να παραστούμε.
Η μεγάλη κοροϊδία τέλος, κύριοι του καλλικρατικού Δήμου. Το Βελβεντό δεν σας δημιούργησε ούτε μισό ευρώ χρέος αυτά τα 7 χρόνια. Το ομολογείτε και σεις σήμερα. Η δική σας διαχείριση είναι που διέλυσε το σύμπαν. Δεν θα συνεχίσετε όμως με τον ίδιο τρόπο. Έχετε ευθύνη και είναι η ώρα του καταλογισμού σε κάθε υπεύθυνο με κάθε νόμιμο τρόπο για όλα τα 7 χρόνια. Τώρα ξεκινάμε.


7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ο Βασίλης (πρώην Δήμαρχος) δεν ήξερε τίποτα επ΄αυτού. Το ότι δηλαδή οι δημότες του Βελβεντού πλήρωναν και επι θητείας του, 40%(!!!!) περισσότερα από τους δημότες των Σερβίων τέλη, για το δημοτικό φωτισμό και την καθαριότητα, ανά τ.μ. 1,10€ οι βελβεντινοί, 0,80 οι σερβιώτες. Για τις ίδιες, δηλαδή, Υπηρεσίες! 4 χρόνια Δήμαρχος! Δεν είχε δηλαδή εικόνα για τις εισπράξεις του Δήμου απ΄τα ανταποδοτικά τέλη, ανά δημοτική Ενότητα. Και άντε για τις συνολικές εισπράξεις. Για τη διαφορά ανά τ.μ. ούτε γι΄ αυτήν ήξερε; Υπάρχει, αλήθεια, κανείς που μπορεί να πιστέψει κάτι τέτοιο; Δεν είναι ο Κοσματόπουλος, που μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν έχει σαφή εικόνα και δεν αντιλαμβάνεται και κάποια πράγματα. Μια εύλογη απάντηση θα μπορούσε να είναι ότι: ΑΦΟΥ ΕΤΣΙ ΤΑ ΒΡΗΚΕ ΓΙΑΤΙ ΝΑ Τ΄ ΑΛΛΑΞΕΙ; ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΥΞΗΝΕ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΤΩΝ ΣΕΡΒΙΩΝ κ.λ.π.; Με τέτοιες "αντιλήψεις' αξίζει να ξαναεκτεθεί για Δήμαρχος και με την εκλογή του να.....ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙ!!!

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδη οποιος δεν συμφωνει με τις αποφασεις του δημοτικου συμβουλιου το διακοπτει? Το επομενο βημα ποιο ειναι? Να εκφοβιζουμε για να βγει η αποφαση που θελουμε? Πρακτικες χουντας

Ανώνυμος είπε...

από πότε πρακτικές Χούντας 1.55 η διαμαρτυρία - μ αυτό τον τρόπο - μια κατάφωρης αδικίας;
Απ΄ το Βελβεντό, προφανώς, δεν είσαι. Δεν διάβασες τί γίνεται; Εδώ και 7 χρόνια ο κάθε δημότης του Βελβεντού πληρώνει δημοτικά τέλη καθαριότητας και δημοτικού φωτισμού 40% περισσότερα απ΄τον δημότη των Σερβίων. Γιατί να το δεχτούμε; Και πως να αντιδράσουμε διαφορετικά; Με...καθιστική διαμαρτυρία;

Ανώνυμος είπε...

2.11 εχετε δημοκρατικα εκλεξει αντιπροσωπους, αν η προταση σας αντιπροσωπευει το συνολο του πλυθυσμου του βελβεντου και οχι μονο μι αομαδα, τοτε μεσω των αντιπροσωπων σας την μεταφερετε στο ΔΣ οπου εκει αποφασιζεται αν θα γινει αποδεκτη η οχι. Αλήθεια το επισης εκλεγμενο τοπικο συμβουλιο εχει συμμετοχη στις αποφασεις?

Αρα 2,11 κανεις δεν λεει να μην διορθωθει οπου υπαρχει αδικο, ομως δημοκρατικα και με διαδικασιες, οχι με φωνες τραμπουκισμους και φασαριες

Ανώνυμος είπε...

Βελβεντινοί μην ζητάτε και τα ρέστα, εσείς οι ίδιοι το είχατε στο 1,10
Τώρα γιατί το είχατε τόσο αυξημένο εσείς ξέρετε.

Ανώνυμος είπε...

Μπελια ήσουν ωραίος. Έτσι έπρεπε να γίνει.Εξω απ'αδικο λέει το τραγούδι,κάνατε το σωστό.Όλοι και ολα στη θέση τους.Ο τρόπος τους πείραξε,η αδικία τόσα χρόνια δεν τους πειράζει.
ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ.


Ανώνυμος είπε...

Ανακοίνωσαν τα καινούργια χαράτσια για το βιολογικο καθαρισμο. Μόλις τα ανακοίνωσαν τα διαίρεσαν αμέσως με τον αριθμό των κατοίκων. Μην αδικηθούν τα καημένα τα Σέρβια. 67 ευρω στο Βελβεντο ανά σπίτι. 37 ευρω στα Σέρβια. Μπραβο ρε μπράβο.

Το Προφίλ μας