Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οι πλημμύρες στην Αττική και η αντιπλημμυρική προστασία στα ΣέρβιαΙ

Του Νίκου Λαζαριώτη*
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση διεκδικεί και σε μεγάλο βαθμό το πέτυχε να έχει αυξημένο λόγο και ρόλο. Οι αυξημένες αρμοδιότητες όμως έχουν και τις ανάλογες ευθύνες.
Έντονα ζήσαμε όλοι μας την μεγάλη φυσική και κυρίως ανθρώπινη τραγωδία στην Αττική. Ακούσαμε πολλούς (ειδικούς), ακούσαμε πολιτικές καταγγελίες, ακούσαμε για απόδοση ευθυνών  κ.λ.π. Ακούσαμε και τη Δήμαρχο της Μάνδρας περιφερόμενη από κανάλι σε κανάλι να παριστάνει την αθώα περιστερά και να προσπαθεί να μετατοπίσει τις ευθύνες της και αναρωτήθηκαν πολλοί το αμαξοστάσιο του Δήμου Μάνδρας μέσα στο ρέμα που συνετέλεσε σε μεγάλο βαθμό στο κακό που έγινε ποιος το εγκατέστησε ; κάποιος πρωθυπουργός ; κάποιος υπουργός ; κάποιος από άλλο πλανήτη ;  Φυσικά ο Δήμος Μάνδρας. Την κύρια ευθύνη την έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί ότι δεν μπορεί να κάνει με τα μέσα που διαθέτει τα διεκδικεί οργανωμένα και με συνέπεια από την Πολιτεία.  
Τα Σέρβια είναι κτισμένα σε τέτοια θέση που με μια δυνατή μπόρα,  παλαιότερα, ολόκληρες γειτονιές πλημμύριζαν. Ούτε σκέψη βέβαια σε περίπτωση πυρκαγιάς στο βουνό. Το Τρανόβαλτο  πλημμύρισε μετά από πυρκαγιά στο δάσος που συγκρατούσε το νερό και προστάτευε το χώμα.
Υπήρξε όμως ένας δήμαρχος τη δεκαετία του 80’ που διεκδίκησε και πέτυχε να κατασκευαστεί μια αντιπλημμυρική τάφρος πάνω από τα Σέρβια η οποία συγκεντρώνει όλα τα βρόχινα νερά και εξασφάλισε την κατοικημένη περιοχή μια για πάντα. Αυτό είναι τα οχυρωματικό έργο των Σερβίων απέναντι στα ακραία φυσικά φαινόμενα.
Ο δήμαρχος αυτός ήταν ο ΜΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΑΚΟΣ. Αυτός που ζούσε  κοντά στο πρόβλημα διεκδίκησε λύση και το αντιμετώπισε. Αυτό σημαίνει ευθύνη και ιεράρχηση προτεραιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το έργο για τα δεδομένα της εποχής ήταν τεράστιο.
 Όλοι οι κάτοικοι των Σερβίων χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Μάκη.

26/11/2017
ΛΑΖΑΡΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΣ
Δημοτικός Σύμβουλος
Δήμου Σεβίων - Βελβεντού

Υ.Γ. Για να μην αδικούμε την προσφορά κανενός η αντιπλημμυρική τάφρος στην  πρώτη φάση κατέληγε πάνω και ανατολικά από το Κέντρο Υγείας . Επί δημαρχίας Αντώνη Τσιγκόιδα, που κτίστηκαν οι εργατικές κατοικίες, η τάφρος επεκτάθηκε και καταλήγει τώρα σε ρέμα κάτω από τον χώρο του Πανηγυριού.     

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ίδια τάφρο έκανε και ο Δήμαρχος Τσιουκάνης στο Βελβεντό την ίδια περιοδο που ηταν ο Μάκης Χατζηδημητράκος στα Σέρβια τη δεκαετία 1980-1990. Αλλά ήταν τόσο καλή η μελέτη για το κανάλι αυτό που δε λειτουργησε ποτες. Πως να τον πουμε μπράβο αυτον τον Δήμαρχο όταν το έργο του ηταν αστοχο; Επρεπε να το πληρωσει ο ίδιος και οι μηχανικοι που το σχεδιασαν. Φούρκα.

Ανώνυμος είπε...

Ενα μεγάλο μπράβο στον πρώην Δήμαρχο Μάκη Χατζηδημητρακο και σε όσους βοήθησαν για το έργο αυτό αλλά μπράβο και σε σένα Νίκο Λαζαριωτη,είναι σπουδαίο να αναγνωρίζει κανείς σήμερα και να καταθέτει τα γεγονότα.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Λαζαριώτη πολύ καλά τα λέτε ο Μάκης όντας Αριστερός στάθηκε άξιος για όλους του πολίτες του Δήμου Δεξιούς και Αριστερούς και όλοι έχουνε να λένε μόνο καλά λόγια, έκανε την τάφρο όπως τα λέτε αλλά από τότε που κατασκευάστηκε η τάφρος έμεινε στο έλεος του Θεού. Κανένας από όσου περάσανε δεν κατέβαλε την ελάχιστη προσπάθεια να την καθαρίσει στο εσωτερικό της μιας και έχει γεμίσει από μπάζα χόρτα και δέντρα που φυτρώσανε. Εσείς σαν αντιδήμαρχος σε ένα δήμο με αυξημένες αρμοδιότητες τι κάνατε για αυτό το έργο? Μόνο λόγια να λέμε και να χαϊδεύουμε τα αυτιά των αριστερών συναγωνιστών? Εσείς κύριες Λαζαριώτη το μόνο που κάνατε ήτανε να κόψετε τον Ιστορικό Πλάτανο της Κεντρικής Πλατειάς σε αυτό που ξεκουράστηκε ο Ελληνικός Στράτος όταν απελευθέρωσε την πόλη από τους Τούρκους την 10 Οκτωβρίου του 1912. Καταστρέψατε την Ιστορία της πόλης για χάρη την ανάπλασης η οποία δεν έχει καμία σχέση με τον τόπο μας. (αλλού μάρμαρα, αλλού πέτρες, αλλού πλάκες και αλλού πλακάκια). Σταματήστε λοιπόν να μνημονεύετε έργα και πράξεις πραγματικών πατριωτών που αγαπούνε και προσφέρανε στα Σέρβια, στην πόλη που τους τίμησε στην θέση του Δημάρχου, και αναλογιστείτε τις ευθύνες σας σαν αντιδήμαρχος που ήσασταν για τα χάλια της αναπλάσεως και τα περιττά έξοδα που βάλατε όλους τους Σερβιώτες να πληρώσουνε για να αποκαταστήσουνε τις ζημιές των σπιτιών του.

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΚΟΜΠΛΕΞ ΒΓΆΖΕΙΣ 7:41 ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΖΑΡΙΩΤΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΈΧΕΙΣ ΧΕΣΜΕΝΗ ΤΗ ΦΩΛΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΚΡΥΒΕΙΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ ΕΝΩ ΚΑΝΕΙ ΜΠΑΜ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ.
ΑΛΛΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΧΕΡΑΙΤΑ ΜΑς ΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ ΚΑΙ ΦΙΛΑ ΜΑΣ ΤΟΝ ΣΤΟΥΜΠΟ

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Νίκο
Όλα καλά με την εκθείαση του έργου του Μάκη, αλλά, ξέρεις, αυτό μου θυμίζει το "ξεθάψιμο" της προσφοράς των αρχαίων Ελλήνων στην ανθρωπότητα όταν οι νεοέλληνες δεν έχουν να επιδείξουν τίποτε απολύτως. Καλό είναι να αποδέχεσαι και να επισημαίνεις το έργο παλιών αυτοδιοικητικών και την προσφορά τους στον τόπο, αλλά όταν εσύ ο ίδιος συμμετείχες σε δημοτική αρχή και μάλιστα σαν αντιδήμαρχος καλό θά'ναι να μιλάς για τα δικά σου πεπραγμένα και που αυτά συνετέλεσαν στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της πόλης.
Δυσκολεύομαι να βρω κάποια παρέμβασή σου, εάν βέβαια αναφερθείς και πιστεύεις ότι η ¨ανάπλαση" είναι έργο αναπτυξιακό και αισθητικά θετικό, τότε, μάλλον δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτε άλλο

Ανώνυμος είπε...

28 Νοεμβρίου 2017 - 8:24 π.μ.

Ε.ΣΥ ΕΧΕΙΣ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ? ΚΑΙ ΕΓΩ ΞΕΡΩ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΣΟΥ ΛΕΩ ΤΟ ΡΗΤΟ. ΔΕΙΞΕ ΜΟΥ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΣΟΥ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ !

Το Προφίλ μας