Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Θύελλα διαμαρτυριών απο καθηγητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην απόφαση της Συγκλήτου για δωρεάν μεταπτυχιακά τέκνων καθηγητών

του Σπύρου Κουταβα από το vetonews.gr
Θύελλα αντιδράσεων  στην πανεπιστημιακή κοινότητα με αφορμή πρόσφατη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου δυτικής Μακεδονίας που δίδει  δυνατότητα της κατ’ εξαίρεσης συμμετοχής και χωρίς την καταβολή του προβλεπόμενου  οικονομικού τιμήματος σε τέκνα μελών ΔΕΠ
του Πανεπιστημίου να συμμετέχουν στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα (ΠΜΣ) «Επιστήμες της Αγωγής – δίγλωσσή ειδική αγωγή 2017-2018». Να σημειωθεί ότι στο εν λόγω μεταπτυχιακό πρόγραμμα οι 37 επιτυχόντες σύμφωνα με τον αξιολογικό πίνακα – εκτός από δύο που είναι τέκνα καθηγητών- θα καταβάλλουν 2.950 € ενώ υπάρχουν και 18 επιλαχόντες του προγράμματος.

Η απόφαση της Συγκλήτου πάρθηκε κατά πλειοψηφία  με 4 έναντι 2 ψήφων στις 26  Ιούλιου2017 και έγινε ευρύτερα γνωστή πριν από δύο ημέρες από την διακίνηση των εγγράφων στις γραμματείες των μεταπτυχιακών τμημάτων και τον ΕΛΚΕ. Την υπερψήφισαν ο πρύτανης Αντώνης Τουρλιδάκης, ο καθηγητής Γιώργος Μαρνέλος ως διορισμένος πρόεδρος του νεοσύστατου τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, η Βασιλική Παπαδοπούλου ως αναπληρώτρια του Χ. Λεμονίδη του τμήματος Δημοτικής εκπαίδευσης και ο Ιωάννης Ζιώγας ως πρόεδρος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών. Καταψήφισαν η πρόεδρος του τμήματος Νηπιαγωγών Ιφιγένεια Βαμβακιδου και ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής Θόδωρος Θεοδουλίδης.
Την εισήγηση  της σκανδαλώδους πρότασης να συμμετέχουν εκτός συναγωνισμού  και χωρίς χρηματική εισφορά τα τέκνα των καθηγητών του πανεπιστημίου έκανε μέσω τηλεδιάσκεψης η αντιπρύτανης  αρμόδια των φοιτητικών  θεμάτων, διευθύντρια του επίμαχου ΠΜΣ και καθηγήτρια του Παιδαγωγικού τμήματος Νηπιαγωγών (Π.Τ.Ν.) Αναστασία Αλευριάδου. Η πρόταση ετέθη προς συζήτηση από την συγκεκριμένη ακαδημαϊκό ως θέμα εκτός ημερησίας διατάξεως, γεγονός που προκάλεσε την οργή και την ισχυρή διαφωνία  ορισμένων μελών της οργάνου.
Η  Ιφιγένεια Βαμβακίδου μιλώντας στο vetonews τόνισε ότι υπήρξε ισχυρή διαμάχη και ολική διαφωνία στην συγκεκριμένη συνεδρίαση, συνέστησε να αναζητήσουμε τα πρακτικά της συνεδρίασης όπου «θα διαπιστώσετε ότι προσπαθήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις να πούμε ότι μια τέτοια πρόταση θα πρέπει να απορριφθεί χωρίς συζήτηση και ότι  είναι σκανδαλωδώς απαράδεκτο να συζητείται στα ανώτατα όργανα του ιδρύματος κάτι τέτοιο, δυστυχώς δεν εισακούσθηκα, συνάντησα την απόλυτη άρνηση της πλειοψηφίας της Συγκλήτου».
Ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής καθηγητής Θεόδωρος Θεοδουλίδης που συμμετείχε και αυτός στην επίμαχη συνεδρίαση, δήλωσε ότι η ισχυρή διαφωνία του έχει καταγραφεί στα πρακτικά και ότι μια τέτοια απόφαση υπονομεύει το Ακαδημαϊκό περιβάλλον του πανεπιστημίου. Μάλιστα σε σημείωμα του προς τα μέλη ΔΕΠ σημειώνει χωρίς περιστροφές ότι, «Η απόφαση που πάρθηκε μετά από "καλοπροαίρετη πρόταση, άκρως συναδελφική" έχει έντονο συμβολισμό, οσμή ρουσφετιού και είναι απαράδεκτη».
Το γεγονός ξέφυγε από τις πόρτες της συγκλήτου μετά από την ηλεκτρονική επιστολή προς τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Προέδρου Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και μέλους της Συγκλήτου καθηγητή Χαράλαμπου Λεμονίδη που  απουσίαζε και αυτός από την συγκεκριμένη συνεδρίαση.  Στην επιστολή του σημειώνει «έκπληξη  για την απόφαση δωρεάν φοίτησης στα μεταπτυχιακά προγράμματα  των παιδιών των καθηγητών του Πανεπιστημίου» και αφού επισημαίνει ότι οι καθηγητές πανεπιστημίου δεν είναι από τις φτωχότερες κοινωνικές ομάδες για να ευνοούνται καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η απόφαση της συγκλήτου «δείχνει στο έπακρο τον ατομικισμό και την ιδιοτέλεια». Ο Χαράλαμπος Λεμονιδης  αποσαφηνίζει ότι «το πανεπιστήμιο δεν είναι ιδιοκτησία των καθηγητών του για να κάνουν ότι θέλουν» και επιτίθεται στον πρύτανη και την νέα  ηγεσία του ιδρύματος μιλώντας για «κατήφορο».
Η επιστολή Λεμονιδη πυροδότησε εντάσεις και ένα έντονο διάλογο αναμεσά στους καθηγητές του ιδρύματος όπου η καθηγήτρια Ιστορίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Σοφία Ηλιάδου-Τάχου που φέρεται να ευνοείται ο γιος της από την απόφαση της Συγκλήτου υποστήριξε σε απαντητική επιστολή της ότι «έγινε  μια καλοπροαίρετη πρόταση, άκρως συναδελφική από την κυρία Αλευριάδου», ότι  «υπερψηφίστηκε νομιμότατα» αφού «η πλειοψηφία αποφάνθηκε  στη σύγκλητο» και ότι «οι δημοκρατίες σέβονται την αρχή της πλειοψηφίας» κατηγορώντας τον Λεμονίδη για έλλειμα σεβασμού της παραπάνω αρχής.
Την ίδια στιγμή η  πανεπιστημιακός Βασιλική Παπαδοπούλου που ως αναπληρωματικό μέλος υπερψήφισε στην Σύγκλητο την σκανδαλώδη πρόταση,  με νεότερη δήλωση της μιλά για «βιαστική επιλογή» και αναγνωρίζει μετά και την ανοικτή επιστολή Λεμονίδη ότι «η παραπάνω απόφαση για τα παιδιά των μελών ΔΕΠ, μας εκθέτει ως τριτοβάθμιο ίδρυμα στην κοινωνία, την οποία οφείλουμε να υπηρετούμε,  και στην οποία πρέπει επίσης να λογοδοτούμε για τις όποιες αποφάσεις μας»,  καταλήγοντας με το αφοπλιστικό «mea culpa».
Στις ίδιο μήκος κύματος και καθηγητής Ιωάννης Μπακούρος, πρόεδρος τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και μέλος της Συγκλήτου, που λόγω απουσίας του στο εξωτερικό δεν βρισκόταν στην συνεδρίαση. Δήλωσε στο vetonews ότι «είμαι κάθετα αντίθετος, θεωρώ απόλυτο λάθος την απόφαση της Συγκλήτου και θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί κάτι αντίστοιχο στα μεταπτυχιακά προγράμματα του Πολυτεχνικού τμήματος». Συνέστησε ψυχραιμία και  σημείωσε με νόημα ότι οι αποφάσεις μπορεί να επανεξεταστούν.
Η πρόεδρος του Συλλόγου των καθηγητών  ΕΣΔΕΠ Πόπη Παπαδοπούλου δήλωσε ότι το θέμα απασχολεί την ακαδημαϊκή κοινότητα και έχει συγκληθεί συνεδρίαση όπου θα υπάρξει αναλυτική συζήτηση. Εκφράζοντας την προσωπική της γνώμη ανέφερε ότι «πρέπει να υπάρξουν κίνητρα για επιμόρφωση και υποτροφίες του προσωπικού του πανεπιστημίου αλλά όχι αποφάσεις και κίνητρα κατά περίπτωση».
Η απόφαση σκάνδαλο της Συγκλήτου του πανεπιστημίου δυτικής Μακεδονίας  για φοίτηση χωρίς δίδακτρα και κατ’ εξαίρεση συμμετοχή στο συγκεκριμένο μεταπτυχιακό, φέρεται να συμπίπτει με την συμμετοχή  στο πρόγραμμα τέκνων δύο πρωτοβάθμιων καθηγητών του τμήματος δημοτικής εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής σχολής Φλώρινας. Ο ένας ήταν αντίπαλος του σημερινού πρύτανη Αντώνη Τουρλιδάκη στις εκλογές για την ανάδειξη πρυτανικών αρχών του πανεπιστημίου.
Με δημόσια δήλωσή στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας  η καθηγήτρια Σοφία Ηλιάδου-Τάχου εκφράζει την λύπη της για την εμπλοκή του ονόματός της στην υπόθεση  «λυπάμαι για την εμπλοκή του ονόματός μου και για τις φήμες περί ρουσφετιού» δηλώνει ότι «δεν θα αξιοποιήσω την δυνατότητα που μου δόθηκε από την Σύγκλητο» αρνείται ότι συμμετείχε στην συνδιαμόρφωση της εισήγησης της Αναστασίας Αλευριάδου  και καταλήγει  ότι από την πλευρά της οικογένειας της «η καταβολή των διδάκτρων  θα γίνει άμεσα και κανονικά»
Σημ: Εαν και τον αναζητήσαμε δεν κατέστη δυνατόν να συνομιλήσουμε με τον πρύτανη κ. Αντώνη Τουρλιδακη
ΤΕΛΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ-ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2017-2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας