Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Κάλεσμα Συμμετοχής στο Συλλαλητήριο την Τρίτη 3/10/17 στο Αμύνταιο από τους φορείς

1.Σωματείο Εργαζομένων και Εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια.(Σ.Ε.Ε.ΕΝ)
2.Αγροτικός Σύλλογος Αμυνταίου
3.Συντονιστική Επιτροπή Μετεγκατάστασης Αναργύρων.
4.Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φλώρινας.
5.Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων.
6.Λαογραφικός, Πολιτιστικός και Αθλητικός Όμιλος Περδίκκα.
7.Ομάδα Γυναικών Φιλώτα.
8.Σύλλογος Προστασίας της Βεγορίτιδας 
9.Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αετού
10.Συντονιστική Επιτροπή Επιτυχόντων διαγωνισμών ΔΕΗ 2007-8.
11.Συνδικάτο Οικοδόμων N.Κοζάνης.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Τρίτη 3 Οκτωβριου 2017, στις 7 μ.μ
Μπροστά στην είσοδο του Γυμνασίου Αμυνταίου

Πλέον είναι σαφές ότι η κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου ήταν αποτέλεσμα της ληστρικής εκμετάλλευσης του, για μεγιστοποίηση των κερδών της ΔΕΗ Α.Ε. Κάθε μέρα που περνάει αναδεικνύεται καλύτερα το μέγεθος του εγκλήματος που έγινε αλλά και του μεγαλύτερου που ετοιμάζεται.
Η κατολίσθηση έφερε μπροστά στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής τεράστια προβλήματα να αντιμετωπίσουν σε περίπτωση που κλείσει το Ορυχείο.
·         Χάνονται πάνω από 800 θέσεις εργασίας (600 μόνιμου προσωπικού που ενδεχομένως να μεταφερθούν σε άλλα ορυχεία όμως οι οργανικές τους θέσεις θα καταργηθούν, οι εργαζόμενοι στα οκτάμηνα και τις εργολαβίες περίπου 250- 300, οι εργαζόμενοι στα φορτηγά).
·         Μπαίνει σε κίνδυνο η απρόσκοπτη λειτουργία του ΑΗΣ Αμυνταίου - Φιλώτα με κίνδυνο να χαθούν και οι εκεί θέσεις εργασίας περίπου 500 (300 μόνιμοι και περίπου 200 εργολαβικοί και οκταμηνίτες).
·         Περίπου 400-500 εργαζόμενοι από την περιοχή και αρχαιολόγοι από όλη τη χώρα εργάζονταν περιστασιακά στις αρχαιολογικές ανασκαφές εξασφαλίζοντας ένα εποχικό εισόδημα
·         Πρόβλημα θα υπάρξει και με την λειτουργία της τηλεθέρμανσης που ακόμα και αν συνεχίσει με άλλη μορφή ενέργειας θα αυξήσει το κόστος για τα λαϊκά νοικοκυριά.
·         Προκύπτει ζήτημα με την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, με εισαγωγές και άλλες μορφές που θα είναι ακριβότερες με το κόστος να μετακυλύεται στους καταναλωτές.
·         Η κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου, είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης των αγροτών της περιοχής. Για παράδειγμα το έτος 2017, στην ευρύτερη περιοχή Αμυνταίου έχουν απολεσθεί χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης, από τα ορυχεία για την εξόρυξη λιγνίτη, την δημιουργία αποθέσεων, από τον Τ.Α.Π, την αύξηση των υδάτινων όγκων της λίμνης Βεγορίτιδας. Η απώλεια αγροτικής γης συνεπάγεται με μείωση της παραγωγικής δυναμικότητας των αγροτών της περιοχής, μείωση του αγροτικού εισοδήματος, των θέσεων εργασίας στον αγροτικό τομέα και βέβαια των αγροτικών επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Θα καταργηθούν συνολικά στην περιοχή περίπου 1400- 1500 θέσεις εργασίας με ότι συνέπειες θα έχει αυτό για τους εργαζόμενους άλλων κλάδων που σχετίζονται με τη δραστηριότητα της ΔΕΗ και τους αυτοαπασχολούμενους στην περιοχή.
Το κάθε πόρισμα που θα βγει το βασικό κριτήριο που θα βάζει για την λειτουργία η όχι του ορυχείου είναι κατά πόσο θα αποφέρει τα αναμενόμενα κέρδη η ΔΕΗ Α.Ε. Δηλαδή πάνε να λύσουν το πρόβλημα με το ίδιο κριτήριο με αυτό που προκάλεσε την κατολίσθηση.
ΓΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΣΤΟΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, Η ΦΘΗΝΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ,Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ.
Να μη ζήσουμε στην φτώχια και την εξαθλίωση.
Διεκδικούμε:
·         Να μην κλείσει το Ορυχείο Αμυνταίου. Να παρθούν όλα τα μέτρα για την ασφαλή επαναλειτουργία του. Να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας.
·         Να γίνει αναβάθμιση του ΑΗΣ Φιλώτα(αποθείωση) ώστε να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη λειτουργία του και η απρόσκοπτη τηλεθέρμανση του Αμυνταίου- Φιλώτα –Λακκιάς.
·         Όχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ Α.Ε. Όχι στην πώληση ΑΗΣ ορυχείων και υδροηλεκτρικών. Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα
·         Άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Δημιουργία 5ης φυλακής στα ορυχεία. Να  σταματήσει το δουλεμπόριο των εργολαβιών στη ΔΕΗ Α.Ε. Καμία μέρα καθυστέρηση στις πληρωμές των εργαζομένων.  Να προχωρήσουν άμεσα οι προσλήψεις των επιτυχόντων των διαγωνισμών 2007-8
·         Να αναλάβει εξ' ολοκλήρου τα έξοδα για την μετεγκατάσταση των Αναργύρων η ΔΕΗ Α.Ε και να μην φορτωθούν τα βάρη στον ελληνικό λαό μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Να λυθούν τα άμεσα προβλήματα των κατοίκων του οικισμού Αναργύρων, να μην πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ, να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη καταβολή των ενοικίων για το διάστημα μέχρι την μετεγκατάσταση.  Καμία επιπλέον καθυστέρηση στη μετεγκατάσταση Ακρινής, Ποντοκώμης. Να προχωρήσει ενιαία για όλο τον οικισμό   απαλλοτρίωση της  Αχλάδας και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης.
·         Οι αρχαιολογικές ανασκαφές να πραγματοποιούνται με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων που θα προσλάβει το Υπουργείο Πολιτισμού με σταθερές σχέσεις εργασίας, ώστε να αναδειχθεί ο πολιτιστικός πλούτος της περιοχής.Ένας από τους λόγους των καθυστερήσεων είναι ότι οι εργαζόμενοι στην αρχαιολογία δουλεύουν με ολιγόμηνες συμβάσεις. 
Καλούμε όλους τους φορείς της περιοχής να συντονίσουμε την δράση μας ενάντια στο έγκλημα που ετοιμάζεται.
Οποίος φορέας θέλει να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία μπορεί να επικοινωνεί με τα τηλέφωνα 6973790520,6977227595

Αμύνταιο 28/9/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας