Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Συνάντηση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στη Νέα Υόρκη

«Κρίσεις που απειλούν την παγκόσμια σταθερότητα»
το κύριο θέμα του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς
Υπό την Προεδρία του Γιώργου Α. Παπανδρέου, η Σοσιαλιστική Διεθνής πραγματοποίησε την ετήσια συνεδρίασή της στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Τα μέλη του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, όπως και αρχηγοί κρατών, κυβερνητικά στελέχη και πολιτικοί του προοδευτικού χώρου που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, συμμετείχαν χθες και σήμερα, στη συνάντηση.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ένα μήνυμα αλληλεγγύης προς τις χώρες που επλήγησαν πρόσφατα από φυσικές καταστροφές, όπως ο σεισμός το Μεξικό και ο καταστροφικός τυφώνας Μαρία.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στην εισαγωγική του ομιλία τόνισε την ανάγκη να υποστηριχθούν οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και του Γενικού Γραμματέα,... Αντόνιο Γκουτέρες, σε ό,τι αφορά την προώθηση της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, αλλά και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της παγκόσμιας ανισότητας σε μια εποχή που οι συντηρητικοί ηγέτες, από τις ΗΠΑ μέχρι τη Βρετανία, μειώνουν τη συμβολή τους και αμφισβητούν τις αποφάσεις των διεθνών οργανισμών.
Κύριο θέμα της συνεδρίασης της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ήταν οι κρίσεις που απειλούν την παγκόσμια σταθερότητα.
Η ένταση που σχετίζεται με τις πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας απασχόλησε ιδιαίτερα τους συμμετέχοντες, μετά την επιθετική τοποθέτηση του Προέδρου Τραμπ στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση. Το θέμα ανέλυσε σε βάθος ο ειδικός σε θέματα Ασίας, πρώην Πρωθυπουργός της Αυστραλίας και Πρόεδρος του Asia Society Policy Institute, Κέβιν Ραντ. Ο Ραντ περιέγραψε όλα τα πιθανά σενάρια, καθώς και τις επιπτώσεις μιας όχι πλέον εντελώς απίθανης στρατιωτικής κλιμάκωσης του θέματος, υπογραμμίζοντας τη σημασία να εξαντληθούν όλες οι προσπάθειες για να επιτευχθεί “πάγωμα” του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.
Η συνεχιζόμενη δραστηριότητα και υπόθαλψη τοπικών συγκρούσεων από τις τρομοκρατικές οργανώσεις στην Αφρική, που εκμεταλλεύονται τη συνεχιζόμενη αστάθεια στη Λιβύη, τονίστηκε από πολλούς συμμετέχοντες, όπως ο Πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης και Πρόεδρος της Γουινέας, Άλφα Κόντε, και ο Πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο, Κριστιάν Καμπορέ.
Κινητοποίηση για την αντιμετώπιση ενός ζητήματος που απειλεί τη σταθερότητα στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο, του προβλήματος της Τρανσνίστριας, ζήτησε ο Πρωθυπουργός της Μολδαβίας, Πάβελ Φίλιπ. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε την αντικατάσταση των ρωσικών στρατευμάτων που υπάρχουν στην περιοχή με μια πολυεθνική δύναμη.
Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Συρία και οι σύνθετες αντιπαραθέσεις στη Μέση Ανατολή συζητήθηκαν εκτεταμένα, ενώ ο Παλαιστίνιος Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Νάμπιλ Σαχ, ανέπτυξε την πρόοδο που σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα για το σχηματισμό παλαιστινιακής κυβέρνησης εθνικής ενότητας και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί ενάντια, στους πολλαπλασιαζόμενους Ισραηλινούς εποικισμούς που τορπιλίζουν τις προσπάθειες για μια νέα ειρηνευτική πρωτοβουλία.
Την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών για την επίλυση του Κυπριακού, αξιοποιώντας το πλαίσιο που πρότεινε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε σε παρέμβαση του ο ηγέτης της τουρκοκυπριακές κοινότητας Μουσταφά Ακιντσί. Τονίζοντας τη δέσμευση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, του Διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι, για να υπάρξει πρόοδος είναι κρίσιμο ζήτημα να ληφθεί σοβαρά υπόψη το κεφάλαιο της ασφάλειας, με έμφαση στην αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, αλλά και την αναθεώρηση του ξεπερασμένου πλαισίου των εγγυήσεων
Την ανάγκη περαιτέρω ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης της διεθνούς κοινότητας για την εθνοκάθαρση των Ροχίνγκια στη Μυανμάρ υπογράμμισαν πολλοί ηγέτες, θέμα που η Σοσιαλιστική Διεθνής έχει αναδείξει σε πολλές συνεδριάσεις.
Την ειδική προσοχή που πρέπει να δοθεί στις επιπτώσεις των βίαιων συγκρούσεων στις ευάλωτες ομάδες, τις γυναίκες και τα παιδιά τόνισε η Τάρια Χαλόνεν, πρώην Πρόεδρος της Φινλανδίας και μέλος της νεοσύστατης επιτροπής που ίδρυσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για την διαμεσολάβηση προς όφελος της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας