Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Η επίκαιρη, “πανηγυριώτικη”, Συνταγή της Ημέρας: Χαλβάς Φαρσάλων (Νιαημεριώτικος)

Από το kozanimedia.gr
της Αναστασίας Θεοχαροπούλου
Ο χαλβάς φαρσάλων ή πανηγυριώτικος έχει την τιμητική του στα πανηγύρια. Μιας και διανύουμε την περίοδο που άρχισαν οι εμποροπανήγυρεις στον νομό μας, ο χαλβάς είναι ο 2ος λόγος (μετα τα σουβλάκια, φυσικά) για τον οποίο πηγαίνουμε εκεί! Αν δεν μπορείτε όμως να περιμένετε πότε θα έχει κανα πανηγύρι κοντά για αν τον απολαύσετε, μπορείτε εύκολα να τον κάνετε και σπίτι. Τα υλικά είναι ίδια οπως με τον σιμιγδαλένιο χαλβά, μόνο που αντί για σιμιγδάλι βάζουμε νεσεστέ
Υλικά:
1 ποτηρι λαδι

2 ποτήρια νισεστέ (άμυλο)
3 ποτήρια ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
1 φλιτζάνι ασπρα άψητα αμύγδαλα
Εκτέλεση:
1. Σε μια κατσαρόλα καίμε 1 ποτήρι ζάχαρη με λίγο βούτυρο να γίνει καραμέλα.
2. Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε ολα τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε να διαλυθούν.
3. Προσθέτουμε την καραμέλα και ανακατεύουμε συνεχώς. ΠΡΟΣΟΧΗ: η καραμέλα καίει και θα αρχίσει να πετάει, να φοράτε μακρυμάνικη μπλούζα για να μην κάψετε τα χέρια. Οσο πιο πολυ τον αφήσουμε τόσο πιο σκούρος θα γίνει (μην το παρακάνετε ομως γιατί θα πικρίσει)
4. Αν εχουμε αμύγδαλα τα ρίχνουμε και αυτά. Μόλις γίνει σαν ζελέ, ξεκολλάει απο τα τοιχώματα τον τραβάμε απο τη φωτιά
5. Ρίχνουμε τον χαλβά σε ένα ταψί να κρυώσει.
* Για να εχει ο χαλβάς μας την καραμελένια κρούστα απο πάνω πασπαλίζουμε λίγη ζάχαρη και βάζουμε το ταψί στο γκριλ του φούρνου για 5 λεπτα μεχρι να πιασει κρούστα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Από πότε το πανήγυρη της Κοζάνης ονομάζετε και εννιάμερο ? από πότε μάθανε να κάνουνε και χαλβά Φαρσάλων? Έχετε κατακλέψει τα έθιμα και τους θεσμούς όλης της περιοχής μιας και δεν έχετε τίποτα άλλο να αναδείξετε. Τουρκόγυφτοι

Ανώνυμος είπε...

Απο τοτε κρατάει εννιά μέρες; γιατί το δικο μας πανηγυρι κρατά εννιά μέρες; και τι έννοεις έκλεψαν την συνταγή; χαλβάς Φαρσάλων λέγεται σε όλη την Ελλάδα.
Χαλβας δήμαρχος όμως είναι μονο ο δικός μας!

Το Προφίλ μας