Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

Η ούγια έγραφε ΠαΣοΚ

Πολύ «κομψά» (ας μου επιτραπεί η έκφραση) ο Αλέξης Τσίπρας, στην παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, αναφέρθηκε σε ορισμένες σχετικές «θετικές προσπάθειες» του παρελθόντος - «ιδίως της δεκαετίας του '80» .
Αν τις δούμε όμως πιο προσεκτικά, οι «θετικές προσπάθειες» ήταν στην πραγματικότητα σημαντικές στρατηγικές πρωτοβουλίες που διευκόλυναν τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης. Συγκεκριμένα: στη δεκαετία του '80 ιδρύθηκε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, με πρωτοβουλία Κουτσόγιωργα, το 1994 θεσπίστηκε το ΑΣΕΠ (νόμος Πεπονή). Στη συνέχεια, επί κυβερνήσεων Σημίτη, θεσπίστηκαν αυτά που ανέφερε ο Πρωθυπουργός: ο Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας (1999) και η δημιουργία των ΚΕΠ (που ξεκίνησαν από τον Αλέκο Παπαδόπουλο και ιδρύθηκαν από τον Σταύρο Μπένο).
Οι ενστάσεις που ανέφερε στη συνέχεια ο Αλ. Τσίπρας - ως προς την «αποσπασματικότητα» των έργων της πληροφορικής - διαψεύδονται από την ηλεκτρονική μνήμη της Ιστορίας, που θυμίζει ότι: το πρώτο κείμενο στρατηγικής για την Κοινωνία της Πληροφορίας εκπονήθηκε με ευθύνη Σημίτη (ως υπουργού Βιομηχανίας) στην περίοδο 1993-1995, το μεγάλο πρόγραμμα για την Κοινωνία της Πληροφορίας διαμορφώθηκε το 1999, το πρόγραμμα για τις ευρυζωνικές υποδομές (που είχε αποσπάσει τους επαίνους του επιτρόπου Λικάνεν) το 2003, ενώ η δημιουργία ενός εθνικού πλαισίου διαλειτουργικότητας για τη Δημόσια Διοίκηση διαμορφώθηκε το 2003.
Για το φρεσκάρισμα της μνήμης του Πρωθυπουργού να του υπενθυμίσω, τέλος, και το πρόγραμμα taxisnet (θεσπίστηκε το 1997), το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας (ιδρύθηκε το 1998), το πρόγραμμα της Διαύγειας (2010) και το πρόγραμμα της Εθνικής Συνταγογράφησης (το 2011). (Η ούγια έγραφε ΠαΣοΚ...)
ΒΗΜΑτοδότης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας