Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Η κρίση «γεννά» παραφροσύνη

Γράφει ο Αντώνης Δαλίπης
Και τώρα σειρά παίρνει το ευρώ.
Η απειλή αυτή τη φορά δεν προέρχεται από τους ιδεοληπτικούς ευρωσκεπτικιστές και τους βαρουφάκειους τσαρλατανισμούς, αλλά από ένα υπόγειο ρεύμα που τείνει να γίνει πλειοψηφικό και το οποίο «τρέφεται» και ενισχύεται από την κρίση.
Το «κίνημα» αυτό που στην αρχή της καθιέρωσης του νέου νομίσματος, το πλαισίωναν κάποιοι γραφικοί και ελάχιστοι κολλημένοι σε ιδεολογικούς δογματισμούς, αρχίζει τώρα να προσελκύει οπαδούς, να γίνεται υπολογίσιμη δύναμη.
κι αυτο γιατι, η παράταση της οικονομικής κρίσης έχει κουράσει και απογοητεύσει πολλούς και γεννά τώρα όλα τα τέρατα και τις δεισιδαιμονίες.
Η απόγνωση του μεγαλύτερου ποσοστού των Ελλήνων αναζητά τον αποδιοπομπαίο τράγο για να φορτώσει σ' αυτόν όλα τα δεινά.

Και αφού η πλειονότητα της κοινής γνώμης περιπλανήθηκε για χρόνια τιμωρώντας το ένα κόμμα μετά το άλλο και αναδεικνύοντας αντίστοιχα διαφορετικές κυβερνήσεις, καταλήγει σιγά-σιγά τώρα να αντιμετωπίζει το ευρώ σαν τον μεγάλο «εχθρό» και την πηγή του κακού.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που διευρύνουν τις προθέσεις και απόψεις των Ελλήνων εκπέμπουν σήμα κινδύνου.
Οι θιασώτες και νοσταλγοί της δραχμής αυξάνονται σε επικίνδυνο αριθμό και τα ποσοστά αποδοχής του ευρώ από 85% και άνω μειώνονται ραγδαία και σε ορισμένες περιπτώσεις καταγράφονται ως μειοψηφικά.
Δεν είναι τυχαίο ότι για πρώτη φορά πολλοί αναλυτές και πολιτικοί τρέμουν στην ιδέα ενός δημοψηφίσματος με κεντρικό ερώτημα το ευρώ.
Αυτό που Αγκ. Μέρκελ και Ν. Σαρκοζί τον Νοέμβριο του 2011 απειλούσαν τον Γ. Παπανδρέου να αλλάξει το σχέδιο-ερώτημα για το επιχειρούμενο δημοψήφισμα με «ναι ή όχι στο ευρώ», τώρα κατά τραγική ειρωνεία της ιστορίας θα έκαναν τα πάντα για να το αποφύγουν.
Κατά μια συγκυρία ένα τέτοιο δημοψήφισμα τώρα δεν θα επιθυμούσε -ευτυχώς- ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, γιατί το αποτέλεσμα δεν θα ήταν καθόλου ευνοϊκό γι' αυτή.
Έτσι η οκτάχρονη οικονομική κρίση κορυφώνεται προβάλλοντας άμεσα το μόνο που έμενε όρθιο έως τώρα, το ευρώ.
Αυτή η κρίση που γέννησε «σωτήρες», που έφερε στο προσκήνιο γραφικούς «πατριώτες» και σαλεμένους Ελληναράδες, αυτή που ανέδειξε άρρωστα φαινόμενα τύπου Αρτέμη Σώρρα, τα οποία ασπάζονται ακόμη και δικαστές, απειλεί και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.
Γιατί τα οξύτατα προβλήματα «τυφλώνουν» πολλούς που δεν αντιλαμβάνονται για την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό που ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ αποκάλεσε μια από τις μεγαλύτερες επαναστάσεις, ούτε υποψιάζονται ότι το ευρώ κρατάει ακόμη όρθιο ό,τι έχει απομείνει σ' αυτή τη χώρα.
Και ακομη δεν αντιλαμβάνονται ότι με τη δραχμή θα ακολουθήσει μια μακρά νύχτα, με τους περισσότερους Έλληνες καταδικασμένους στην εξαθλίωση και το περιθώριο.
imerisia.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

Το Προφίλ μας