Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Φώφη Γεννηματά : «Δεν υπερασπιστήκαμε την προσπάθεια μας, απαλλάξαμε τη Ν.Δ. από τις ευθύνες της για την περίοδο 2004-2009»

Σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο newsbeast.gr η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλάει για όλους και για όλα. 
Η κα Φώφη Γεννηματά εξηγεί ότι η πολιτική είναι συλλογική προσπάθεια και δεν είναι θέμα μόνο ενός προσώπου, ενώ υπερασπίζετε τις προσπάθειες και τα έργα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ κάνοντας αυτοκριτική των ενεργειών και παραλείψεων που κόστισαν στη Δημοκρατική Παράταξη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η αλήθεια είναι ότι και εμείς οι ίδιοι δεν υπερασπιστήκαμε την προσπάθεια μας, απαλλάξαμε τη Ν.Δ. από τις ευθύνες της για την περίοδο 2004-2009, σηκώσαμε όλα τα βάρη τότε μόνοι μας και κριθήκαμε υπερβολικά αυστηρά και σε μεγάλο βαθμό άδικα.»
Επίσης αναφέρεται στο ρόλο της σύγχρονης γυναίκας και εκμυστηρεύεται ότι αν δεν ήταν πολιτικός θα ήταν μάλλον…αρχιτέκτονας!
Αναλυτικά η συνέντευξη της Φώφης Γεννηματά στο newsbeast.gr και τη Μαργαρίτα Τζαγκαράκη:

Κα Γεννηματά είναι γεγονός ότι είστε ένα άφθαρτο και δημοφιλές πρόσωπο σε ένα κόμμα όμως που φέρει πολλά βάρη. Αρκεί αυτό για να επιστρέψει ο κόσμος στο ΠΑΣΟΚ;
Η πολιτική είναι συλλογική προσπάθεια. Ποτέ δεν είναι θέμα ενός προσώπου. Η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη έρχεται από πολύ μακριά και είναι πάνω από όλα ο απλός κόσμος που την στήριξε και οι αξίες, οι αρχές και οι ιδέες που τον ενέπνευσαν. Έχει θετική προσφορά στον τόπο. Αυτά είναι μια δυνατή παρακαταθήκη που δεν λυγίζει από «βάρη».
Είμαστε υπερήφανοι για την ιστορία μας, αλλά όποιος επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ δεν θα έρθει για το παρελθόν αλλά για το σήμερα, για το αύριο και για το τι έχουμε να του πούμε για τη ζωή του.
Σε αυτή τη βάση κερδίζουμε ξανά τον κόσμο μας, αλλά και νέους ψηφοφόρους, κτίζοντας με στέρεα βήματα μια νέα σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας. Σε ότι με αφορά προσπαθώ να μιλάω στην καρδιά των ανθρώπων, κοιτώντας τους στα μάτια. Τους νιώθω και ελπίζω έτσι να το αισθάνονται και οι ίδιοι.
Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πληρώσει τα λάθη του και «επιστρέφει δριμύτερο»;
Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που πλήρωσε όχι μόνο για τα δικά του λάθη αλλά και για τις αμαρτίες των άλλων. Μια παράταξη προσπάθησε να σηκώσει μόνη της το σταυρό του μαρτυρίου και το βάρος αποδείχθηκε μεγάλο και δυσανάλογο. Χτυπήθηκε, λοιδορήθηκε, λεηλατήθηκε. Η αλήθεια είναι ότι και εμείς οι ίδιοι δεν υπερασπιστήκαμε την προσπάθεια μας, απαλλάξαμε τη Ν.Δ. από τις ευθύνες της για την περίοδο 2004-2009, σηκώσαμε όλα τα βάρη τότε μόνοι μας και κριθήκαμε υπερβολικά αυστηρά και σε μεγάλο βαθμό άδικα.
Δεν υπάρχουν, όμως μέσα μου σύνδρομα δικαίωσης ή «επιστροφής».
Εμείς ξέρετε τι λέμε στον κόσμο;
Τώρα που όλοι οι λαθρέμποροι ψεύτικης ελπίδας αποκαλύφθηκαν και τα αδιέξοδα για την πατρίδα και τους ανθρώπους μεγάλωσαν, ελάτε να ξανασυναντηθούμε και να το πάρουμε από την αρχή.
Τώρα είναι περισσότερο ανάγκη από ποτέ όλοι να ενώσουμε δυνάμεις για να δώσουμε τέλος στον εφιάλτη της κρίσης, αλλάζοντας τη χώρα, μακριά από πολώσεις, αδιέξοδες συγκρούσεις και προσπάθειες αποφυγής ή μετάθεσης ευθυνών.
Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που πλήρωσε όχι μόνο για τα δικά του λάθη αλλά και για τις αμαρτίες των άλλων
Όμως πώς θα απαλλαγείτε από τη «ρετσινιά» π.χ. του «λεφτά υπάρχουν» ή του «μαζί τα φάγαμε» όταν κάνετε γενικό προσκλητήριο από το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ;
Από «ρετσινιές» και σπέκουλα σε βάρος μας άλλο τίποτα. Είτε με Γκαιμπελικού ύφους και ήθους προπαγάνδα που χρησιμοποιεί επιμελώς ημιτελείς φράσεις ή εντελώς αναντίστοιχες με την πραγματικότητα αναφορές για δήθεν «προσκλητήριο παλαιμάχων».
Τώρα που όλοι οι λαθρέμποροι ψεύτικης ελπίδας αποκαλύφθηκαν και τα αδιέξοδα για την πατρίδα και τους ανθρώπους μεγάλωσαν, ελάτε να ξανασυναντηθούμε και να το πάρουμε από την αρχή
Εμείς στο ΠΑΣΟΚ, ξέρετε, δεν κάνουμε casting νέων στελεχών με όρους επικοινωνίας και lifestyle. Αντιλαμβανόμαστε την ανανέωση ιδεών και προσώπων ως μια βαθιά πολιτική διαδικασία.
Όποιος κάνει τον κόπο να ρίξει μια ματιά στα στελέχη που σήμερα έχουν ενεργό και πρωταγωνιστικό ρόλο στο ΠΑΣΟΚ θα δει εκατοντάδες 35άρηδες με δυνατά βιογραφικά παντού. Στους τομείς πολιτικής, στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, στις Ν.Ε., στην επικοινωνία. Και συνεχίζουμε. Θέλουμε φρεσκάδα, ορμή, σύγχρονη ματιά στα πράγματα. Όμως η παράταξη έχει και ένα απόθεμα πολιτικής, ένα κεφάλαιο κοινοβουλευτικής και κυβερνητικής εμπειρίας που είναι για εμάς μια πολύτιμη περιουσία που μπορεί, επίσης, να δώσει μεγάλη προστιθέμενη αξία στην προσπάθειά μας.
Κάποιοι οφείλουν μία συγγνώμη είπε με νόημα Ευάγγελος Βενιζέλος για τον Γιώργο Παπανδρέου; Πώς βλέπετε τη συνύπαρξη των δύο;
Το ΠΑΣΟΚ είναι ένας χώρος ιστορικός, με διαδρομή και διαστάσεις που μας υπερβαίνουν όλους. Τιμώ τα πρόσωπα και την ιστορία τους. Έχουμε μνήμη και κρίση και αναγνωρίζουμε την προσφορά αλλά και τα λάθη όλων. Διαφωνίες δε θα πάψουν να υπάρχουν. Όμως έχουμε την ευθύνη και την υποχρέωση να κοιτάξουμε μπροστά. Όποια συνύπαρξη έχει νόημα με τη ματιά στο αύριο.
Άλλωστε στην πολιτική όπως και στη ζωή το δύσκολο δεν είναι να συγκρούεσαι, να χωρίζεις και να αφαιρείς αλλά να συνυπάρχεις, να ενώνεις και να πολλαπλασιάζεις.
Η χώρα για τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει να λειτουργεί με βάση τις απαιτήσεις των δανειστών. Ας υποθέσουμε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη είχε σημαντικό ρόλο σε μια επόμενη κυβέρνηση: Ποιες συγκεκριμένες διαφορετικές πολιτικές θα προωθούσε;
Η χώρα έχει ανάγκη από πολιτικές επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας. Επιταχυντές και όχι κόφτες στην ανάπτυξη, στις επενδύσεις, στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, στην στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μόνο έτσι θα υπάρξει παραγωγή νέου πλούτου για αναδιανεμητικές πολιτικές και στήριξη όσων δεν άντεξαν στην κρίση με σύγχρονες, αποτελεσματικές πολιτικές κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.
Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν σχέδιο, οργάνωση, δουλειά. Πάνω από όλα όμως απατούν Εθνική Γραμμή και Εθνική Συνεννόηση και εμείς με τη στήριξη των πολιτών και την ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα το επιβάλλουμε.
Μιλάτε συνεχώς για Εθνική Γραμμή και Εθνική Συνεννόηση για έξοδο από την κρίση. Αναγκαίο ίσως αλλά πως θα ξεπερασθούν οι δεδομένες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές των κομμάτων; Ακούγεται σαν να πιστεύετε ότι οι διαφορές αυτές να είναι τελικά προσχηματικές…
Κάθε άλλο! Δεν ήρθε ούτε το τέλος της ιστορίας, ούτε το τέλος της πολιτικής, ούτε το τέλος των ιδεολογιών. Έχουμε εξηγήσει και αναλύσει τις πολύ μεγάλες ιδεολογικές διαφορές μας τόσο από τη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη όσο και από τη fake Αριστερά και τον λαϊκισμό του κ. Τσίπρα.
Διαφωνούμε και με τη λογική της άκρατης κυριαρχίας των αγορών και με τον αμετανόητο ιδεοληπτικό κρατισμό. Λέμε καθαρά ότι και οι δύο δρόμοι οδηγούν στα ίδια αδιέξοδα. Όμως η χώρα περνάει έκτακτες συνθήκες, δεν ζούμε σε μια φυσιολογική πολιτική περίοδο.
Έχουμε εξηγήσει και αναλύσει τις πολύ μεγάλες ιδεολογικές διαφορές μας τόσο από τη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη όσο και από τη fake Αριστερά και τον λαϊκισμό του κ. Τσίπρα
Με δεδομένες αυτές τις συνθήκες και με αυτούς τους περιορισμούς είναι εθνική ανάγκη να υπάρξει συνεννόηση για να σταθεί και πάλι αυτός ο τόπος στα πόδια του και να κάνει με ενότητα, ομοψυχία και σχέδιο τα απαιτούμενα βήματα για ασφαλή έξοδο από την κρίση.
Εν τέλει αν δεν γινόταν αλλιώς με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Νέα Δημοκρατία θα συνεργαζόσασταν αρμονικότερα;
Τα διλήμματα αυτά είναι τεχνητά. Αρμονικό είναι το αποτελεσματικότερο για τη χώρα. Και αποτελεσματική στην παρούσα κατάσταση μπορεί να είναι μια Εθνική Γραμμή που θα υλοποιήσει μια ισχυρή κυβέρνηση με ευρεία πολιτική, κοινοβουλευτική και κοινωνική στήριξη όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Όλα τα υπόλοιπα είναι επικοινωνιακά κόλπα των κομματικών επιτελείων του συγκυριακού τεχνητού διπόλου ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και δεν αφορούν τη χώρα και τις ανάγκες της σε αυτή τη κρίσιμη φάση.
Έστω… Όμως αν ήταν να βγείτε για ένα γεύμα με ένα εκ των κκ Τσίπρα και Μητσοτάκη ποιον θα επιλέγατε;
Προτιμώ να βγαίνω για φαγητό με φίλους, να απολαμβάνω τη συντροφιά τους μακριά από τις σκοτούρες της πολιτικής. Όσο για το γεύμα με τους αρχηγούς εάν νομίζετε ότι «μεταξύ τυριού και αχλαδιού» θα μπορούσα να τους φέρω σε συνεννόηση, θα την έκανα αυτή την εξαίρεση!
Ξεκινήσατε ως βουλευτής, συνεχίσατε στην Αυτοδιοίκηση και επιστρέψατε στη Βουλή. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκετε την κεντρική πολιτική σκηνή πιο ελκυστική;
Όχι. Αυτοδιοίκηση και Πολιτική είναι για μένα τεμνόμενοι κύκλοι πολιτικής δραστηριότητας σε διαφορετικά μετερίζια. Ο καθένας έχει την ομορφιά του. Η Αυτοδιοίκηση ήταν και θα είναι για μένα μια μεγάλη, παντοτινή αγάπη. Μια δυνατή εμπειρία με ισχυρό αποτύπωμα συλλογικής δράσης και δημιουργικού έργου. Πιστεύω βαθιά στην πραγματική αξία και την υψηλή αποστολή της Αυτοδιοίκησης για τους πολίτες αυτού του τόπου. Στους Δήμους και τις Περιφέρειες όλης της χώρας βρίσκονται συσσωρευμένες αστείρευτες δημιουργικές δυνάμεις, της εργασίας, της επιχειρηματικότητας, της επιστήμης. Και φυσικά ένας ενεργός και πανταχού παρών μηχανισμός κοινωνικής στήριξης, με δομές μέριμνας και αλληλεγγύης.
Προσωπικά πιστεύω ότι έκλεισα ένα μεγάλο κύκλο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα μπορούσα, ενδεχομένως, να επαναπαυτώ στην ασφάλειά της. Δεν το επέλεξα. Σε δύσκολους, χαλεπούς καιρούς ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα να συνεισφέρω σε μια εξαιρετικά κρίσιμη μάχη για τη πατρίδα και το μέλλον της.
Γιατί πάντα πρέπει να σε συνεγείρει το πάθος για αυτό που οφείλεις να κάνεις κι ας μην είναι το πιο εύκολο.
Ο μέσος πολίτης δεν θυμάται κάτι που να ήλθε στη Βουλή και να μην ψηφίστηκε. Τελικά είναι περισσότερο διεκπεραιωτικός ο ρόλος της Βουλής;
Προβληματισμός εύλογος κι όχι τελείως αβάσιμος. Αλλά ας μην είμαστε ισοπεδωτικοί. Τα σχέδια νόμου δεν ψηφίζονται ως εξ’ αρχής έχουν. Στην κοινοβουλευτική διαδικασία γίνονται αρκετές φορές ουσιαστικές αλλαγές και βελτιώσεις. Αναμφισβήτητα υπάρχουν πολλά περιθώρια να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Για αυτό εμείς, ως Δημοκρατική Συμπαράταξη, έχουμε καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προτάσεων για αναβάθμιση της νομοθετικής διαδικασίας και του ρόλου της βουλής. Για αποτελεσματικό έλεγχο και μηχανισμούς εξισορρόπησης έναντι των υπερεξουσιών της εκάστοτε Κυβέρνησης. Μακριά όμως από εμάς αντιλήψεις που απαξιώνουν τον ρόλο του Κοινοβουλίου και πλήττουν τους κορυφαίους θεσμούς της Δημοκρατίας μας.
Συνδυάζονται οικογένεια και πολιτική, ιδιαίτερα για μια γυναίκα που είναι αρχηγός κόμματος και έχει ένα πολύ γεμάτο πρόγραμμα;
Η σύγχρονη ζωή είναι γεμάτη προκλήσεις για όλους, ανεξαρτήτως φύλου και ενασχόλησης. Όμως παρά τα βήματα που έχουν γίνει για μια εργαζόμενη γυναίκα εξακολουθούν να υπάρχουν αυξημένες ευθύνες. Όμως τα καταφέρνουμε. Εξάλλου εμείς οι γυναίκες φημιζόμαστε για την οργάνωση και τη μεθοδικότητα σε οτιδήποτε καταπιανόμαστε.
Βέβαια το να είσαι γυναίκα αρχηγός κόμματος στην Ελλάδα, σύζυγος και μητέρα δεν το λες και «στρατηγικό πλεονέκτημα». Τα πολιτικά αλλά και κοινωνικά μας πρότυπα είναι ακόμη αρκετά «συντηρητικά».
οι γυναίκες φημιζόμαστε για την οργάνωση και τη μεθοδικότητα σε οτιδήποτε καταπιανόμαστε
Και η αλήθεια είναι ότι όπως για κάθε εργαζόμενη γυναίκα, είναι δύσκολο να τα ισορροπώ όλα. Όμως πάρα το συνεχές τρέξιμο και την πίεση, παραμένει για μένα προτεραιότητα να αφιερώνω χρόνο στην οικογένειά μου και τα παιδιά μου. Αυτό που πλήττεται είναι ο προσωπικός μου χρόνος. Δεν παραπονιέμαι, και η πολιτική και η οικογένειά μου είναι δικές μου επιλογές και τις στηρίζω.
Αν δεν ήσασταν πολιτικός τι θα είσαστε σήμερα;
Στη ζωή μου υπάρχουν κάποιες σταθερές που θεωρώ ότι δεν θα άλλαζαν. Γυναίκα, μητέρα και ενεργός πολίτης με έντονη κοινωνική και πολιτική δραστηριότητα.
Αλλά μια και το έφερε η κουβέντα η μεγάλη μου κόρη σπουδάζει αρχιτεκτονική. Λένε ότι πολλές φορές τα παιδιά πραγματοποιούν τα κρυφά όνειρα των γονιών τους. Λέτε;

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ola kalla kai orea mas ta les alla diskola tha ksanawgei to pasok proto komma stin ellada mono me tin ND tha kiwernisei esto kai me liga uporgeia sta xeria tous lipame pou mia tetia megali parataksi parakala na wgei i deksia gia na fanei krima pou kremaite apo ton Mitsotaki krima alla kai mono afta pou wlepo exoume figei apo to pasok kai oute prokitai na ksanapsifisoume lipame pou to leo alla etsi einai i pragmatikotita kai an thelei i k.Genimata na anewasi to komma theli poli doulia akomi.........

Το Προφίλ μας