Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

Περί Ρόδας ο λόγος

Γιώργος Καμίνης
Του Στέφανου Παραστατίδη
Θα είμαι ειλικρινής· παρά τον σάλο που δημιουργήθηκε, δεν διάβασα ούτε ένα άρθρο ή ρεπορτάζ για το συμβάν με τη Ρόδα και τον Δήμαρχο Αθηνών, Γ. Καμίνη -είναι εκτός του πεδίου ενδιαφερόντων μου.
Ό,τι κατάλαβα προήλθε από τα συμφραζόμενα του TL μου. Και πλην της σάτιρας που λατρεύω, η ρόδα συνοδεύτηκε από τη συνολική αξιολόγηση του δημάρχου -και μάλιστα με αρνητική, σκληρή και γενικευμένη κριτική.
Δεν είμαι υπέρμαχος της εύκολης κριτικής· ούτε βέβαια με ενοχλεί. Καθείς δικαιούται να την κάνει θετικά ή αρνητικά. Είμαι όμως απέναντι στην υστερόβουλη κριτική. Και πριν φτάσω σε αυτή, θα ήθελα να αναρωτηθούμε ποια είναι τα κριτήρια μίας καλής ή κακής αυτοδιοικητικής θητείας;
Σίγουρα, ο τρόπος λειτουργίας του δήμου, η δυνατότητα ανοικτής & ισότιμης πρόσβασης σε δεδομένα και υπηρεσίες, η κοινωνική πολιτική, η οικονομική διαχείριση κ οι οικονομικές ευκαιρίες, η καινοτομία, η αντιμετώπιση των έκτακτων κρίσεων (μεταναστευτικό), η συνολική πολιτική παρουσία και σίγουρα η καθημερινότητα του πολίτη.
Ας δούμε τι έχει κάνει (επιγραμματικά) ο Δήμος Αθηναίων επί αυτών:

#ανοιχτοτητα Προχωρά σε έναν ''ανοιχτό'' δήμο, ως προς την πρόσβαση σε δεδομένα και υπηρεσίες για τον πολίτη. Ο Δημος Αθηναιων ειναι ο πρωτος φορεας που εφαρμόζει πλήρως την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων (ψηφιακή υπογραφή) και διαθέτει 75 πλήρως ''ηλεκτρονικές '' υπηρεσίες. Επίσης, είναι ο πρώτος δήμος –και γενικά δημόσιος φορέας– που η εκτέλεση του προϋπολογισμού του φαίνεται online στο διαδίκτυο.
#οικονομια Έχει δημιουργήσει έναν ισχυρό οικονομικά δήμο. Το λογιστικό έλλειμμα 50 εκ. που παρέλαβε το 2010 από τον Κακλαμάνη, έχει γίνει λογιστικό πλεόνασμα 23,5 εκ. το 2015.
#κοινωνικεςΠολιτικες Παρά τη γενική άνοδο των φορολογικών συντελεστών, ο Δήμος Αθηναίων έχει μειώσει τα οικιακά δημοτικά τέλη 6% τα τελευταία 4 χρόνια και πάνω από 10% τα επαγγελματικά.
Επίσης, ενίσχυσε τις κοινωνικές δομές με καθημερινή στήριξη 26.000 δημοτών (10.000 οικογένειες εκ των οποίων 5.500 παιδιά).
Συνεργάστηκε με τον ιδιωτικό τομέα για την προώθηση της Κοινωνικής Συνοχής και Επανένταξης (Δύο Κοινωνικές Πολυκατοικίες, Κοινωνικό Πλυντήριο, Κέντρο Εξεύρεσης Εργασίας κλπ).
#τουρισμος Η Αθήνα το 2015 σημείωσε ρεκόρ αφίξεων όλων των εποχών 4,2 εκ τουρίστες. Η Αθήνα ανέβηκε 20 θέσεις παγκοσμίως στο συνεδριακό τουρισμό.
Παράλληλα, ο Καμίνης ανακοίνωσε μαζί με Aegean και Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών την ψηφιακή καμπάνια τουριστικής προώθησης της Αθήνας
#παρεμβάσεις_αναπλάσεις Παρέλαβε το κτίριο της Βίλας Αμαλίας (Αχαρνών και Χέυδεν) από την πολυετή κατάληψη και το έκανε μέσα σε 3 χρόνια σχολείο.
Πήρε τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, επίσης από κατάληψη, και τη μετατρέπει σε χώρο κοινωνικής καινοτομίας ζωντανεύοντας και πάλι τη γειτονιά της Φωκίωνος Νέγρη.
[Επίσης: Υπογράφεται η συμφωνία για τις ανακατασκευή των κινηματογράφων Απόλλων και Αττικόν.
Αρχίζει η αποκατάσταση στο Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας (Σύνταγμα – Μοναστηράκι – Ομόνοια) με πεζοδρομήσεις.
Ολοκληρώνεται το Σεράφειο Κολυμβητήριο (Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη) και εξελίσσεται σε κέντρο για τον Πολιτισμό και την Επιχειρηματικότητα) ]
#μεταναστευτικό Ένα χρόνο πριν κορυφωθεί η κρίση με το προσφυγικό παραχώρησε τον Ελαιώνα, όπου έγινε η δομή φιλοξενίας που σήμερα έχει 2.200 πρόσφυγες. Παράλληλα προχώρησε το θεσμό της προσωρινής στέγης σε συνεργασία με τον ΟΗΕ σε 280 διαμερίσματα, για 1.350 ανθρώπους. Συγκρότησε πρωτοβουλία 50 ευρωπαϊκών πόλεων για τη διαχείριση του προσφυγικού και είναι υποψήφιος για Δήμαρχος του Κόσμου 2016.

Μετά την ενδεικτική παράθεση των στοιχείων, επιστρέφω στο θέμα της κριτικής και ακριβέστερα της αναγνώρισης αυτών που την ασκούν εμπαθώς ή υστερόβουλα·
πώς μπορούμε να τη διαγνώσουμε; Πανεύκολο. Είναι αυτοί που δεν έχουν γράψει ούτε μία λέξη θετικής κριτικής σε όσα έχω παραθέσει παραπάνω ενώ αντίστοιχα έχουν ξοδεύει τόνους μελάνι για το ''φλέγον'' θέμα της ρόδας!
Δικαίωμα τού καθενός είναι να κρίνει, εύκολα ή δύσκολα, θετικά ή αρνητικά, με εμπάθεια ή χωρίς, με δόλο ή καλοπροαίρετα. Άλλωστε, υπάρχει έδαφος για κριτική καθότι υπήρξαν λανθασμένοι χειρισμοί. Εντούτοις, η υστερόβουλη κριτική δεν είναι η δίκαιη κριτική. Και αυτή θα πρέπει να γίνει διακριτή στο σύνολο των κριτικών.
Καταληκτικά, στη γενικότερη κατάπτωση αλλά και στην ειδικότερη ένδεια σε πολιτικό και αυτοδιοικητικό προσωπικό, περιπτώσεις όπως αυτή του Καμίνη συνιστούν ανάχωμα στη φθίνουσα πορεία της χώρας και δικαιούνται -όχι προστασίας- αλλά δίκαιης αποτίμησης του έργου τους.
Χρήσιμη -περισσότερο από ποτέ- είναι, σήμερα, η απόσταση από τις επικοινωνιακές μεθοδευμένες πομφόλυγες και η επικέντρωση στην πολιτική ουσία. Αν ακόμη μας ενδιαφέρει το ορθό, το δίκαιο, το λογικό.

https://www.facebook.com/stefanos.parastatidis/posts/10210604718969728

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας