Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Ο Αλέξης Τσίπρας απέτυχε «Τελευταία ευκαιρία του να βάλει τη χώρα πάνω από το κόμμα»

Με ένα καυστικό άρθρο στους Financial Times, ο γνωστός καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστήμιου Κολούμπια της Ν. Υόρκης και συγγραφέας, Μαρκ Μαζάουερ, σημειώνει πως ο Αλ. Τσίπρας απέτυχε στις διαπραγματεύσεις, με αποτέλεσμα η ήδη δύσκολη θέση της Ελλάδας να γίνει δυσμενέστερη.

Ωστόσο, σημειώνει ότι η αποτυχία δεν οφείλεται μόνο στον Έλληνα πρωθυπουργό. Οι προκάτοχοί του απέτυχαν επίσης, παραλείποντας ο καθένας όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση να πει στους ψηφοφόρους την αλήθεια.


Όπως γράφει, παρά τις όποιες διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και της Κομισιόν, είναι φανερό ότι η τακτική του κ. Τσίπρα ένωσε τους συνομιλητές του και τους ένωσε στην απόφαση να οδηγήσουν την Ελλάδα στον ίδιο καταστροφικό δρόμο, όπως πριν.

Η επιμονή τους να αγνοείται η υψηλή ανεργία, αποτυπώνει την σχεδόν απόλυτη κατάρρευση της εμπιστοσύνης εξαιτίας του τρόπου που τους συμπεριφέρθηκε τους προηγούμενους πέντε μήνες η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης αποτυπώνει την βαθύτερη ανυπομονησία τους (και από πλευράς των ψηφοφόρων τους) για την λήξη της ατελείωτης περιπέτειας της ελληνικής κρίσης αλλά και την κατανοητή αμφιβολία τους για το πότε κάποια συμφωνία που υπογράφεται θα εφαρμοστεί σοβαρά.

Ο Μαζάουερ συγκρίνει την ύφεση της Ελλάδας με τις τύχες της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας από την εποχή της έναρξης της κρίσης πριν πέντε χρόνια, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι είναι σταθερή η προτίμηση των Ελλήνων πολιτικών να βάζουν μπροστά το βραχυπρόθεσμο κομματικό κέρδος από το συμφέρον της χώρας.

Αλλά καθώς οι λεπτομέρειες από την προτεινόμενη συμφωνία έρχονται στην επιφάνεια, είναι φανερό ότι η αποτυχία είναι μεγαλύτερη και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Η πολιτική της λιτότητας που εφαρμόστηκε στη χώρα από τους πιστωτές της, όπως αναγνώρισε το 2013 ο Ολιβιέρ Μπλάνσαντ του ΔΝΤ, έκανε την ύφεση μακρύτερη και βαθύτερη.


Τονίζει ότι οι πιθανότητες βρίσκονται από την πλευρά του Grexit, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα και κοστοβόρο για την υπόλοιπη Ευρώπη. "Ο χρόνος κάποτε ήταν με την ελληνική πλευρά. Αλλά η κυβέρνηση τον σπατάλησε και τώρα αντιμετωπίζει μια επείγουσα κατάσταση", σημειώνει.

Προειδοποιεί ότι υπάρχει μια εναλλακτική, αλλά σχετίζεται με την πιθανότητα ο Έλληνας πρωθυπουργός να επιλέξει τις επόμενες ημέρες την πατρίδα από το κόμμα, αλλά και να μεταλλαχθεί από έναν ριζοσπάστη μαθητή σε έναν πολιτικό άνδρα.

Τα σημάδια είναι δυσοίωνα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να πραγματοποιηθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα βρίσκονται σε μια ρευστή κατάσταση.

Η αντίδραση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για το πακέτο μέτρων είναι πραγματική αλλά οι κεντρώοι ψηφοφόροι στην Ελλάδα τάσσονται υπέρ της παραμονής στο ευρώ.
nooz.gr

2 σχόλια:

Θανάσης Καλλιανιώτης είπε...

"τάσσονται υπέρ της παραμονής στο ευρώ". Έγινε δημοψήφισμα; Πώς βγήκε η άποψη;

Ανώνυμος είπε...

Ετσι ειπε με δημοσκοπηση το βεργινα

Το Προφίλ μας