Οι ιστορικές αποφάσεις είναι αυτές που αλλάζουν τον ρουν των
γεγονότων, την ιστορία των λαών, τη ζωή των ανθρώπων, τις γεωπολιτικές
ισορροπίες περιοχών. Ιστορική απόφαση είναι και η επίτευξη ή όχι της
συμφωνίας της Ελλάδας με την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Η έξοδος της Ελλάδας απο το Ευρώ έχει τα χαρακτηριστικά ενός θρίλερ που όλος ο πλανήτης παρακολουθεί ζωντανά τα τελευταία πέντε χρόνια και ζούμε την κορύφωσή του, τους τελευταίους πέντε μήνες.
Είναι
απίστευτο το πώς μια τόσο ισχυρή οντότητα όπως η ΕΕ και μια ισχυρή
νεοεκλεγείσα Κυβέρνηση που βλέπει την οικονομία της χώρας της να
πεθαίνει..παίζουν το "chicken game", και αφήνουν το χρόνο να δημιουργεί
μη αντιστρεπτές βλάβες.
Πίσω απ΄ αυτή την ανευθυνότητα και τις συνεχείς αναβολές παίζονται ζωές ανθρώπων, η Εθνική Αξιοπρέπεια και Αξιοπιστία, και διακινδυνεύονται ολόκληρες οικονομίες! Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα καταγράψουν κυρίως την έλλειψη ηγετών με γνώση, αποφασιστικότητα και τόλμη και την περίσσια ηγετών κοντόφθαλμων και κομματικά δεσμευμένων σε όλες τις πλευρές.Αυτό που δεν πρέπει να γίνει είναι:
-Να δοθεί παράταση της αβεβαιότητας και της απόλυτης αδράνειας
-Να υπογραφεί μία συμφωνία που θα ξέρουν όλοι ότι δεν θα εφαρμοστεί!
Αν γίνει κάτι από τα δύο παραπάνω η χώρα θα οδηγηθεί από μόνη της με αργά και εξευτελιστικά βήματα στη δραχμή ενώ όλοι οι άλλοι: θεσμοί, χώρες και αγορές θα προετοιμασθούν όσο είναι δυνατόν.
Αυτό που πρέπει να γίνει είναι μία συμφωνία και ταυτόχρονα ένα σχέδιο που θα δίνουν προοπτική για προσέλκυση επενδύσεων και δουλειές, δηλαδή:
·ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης με μείωση δαπανών και κλείσιμο φορέων που δεν είναι απολύτως αναγκαίοι
·δέσμευση για άμεση μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού με το βλέμμα στις νέες γενιές
·ένα πλαίσιο γρήγορο και πολύ απλό για την υλοποίηση δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων (fast track όπως στους ΟΑ)
·ισχυρά φορολογικά κίνητρα και γη για επενδύσεις πάνω απο 1 δις ευρώ
·συμφωνία με τη Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για επιδότηση venture capital για να ενισχύσουν με δικά τους κεφάλαια καινοτόμες και νέες επενδύσεις
Μετά από τα παραπάνω συμφωνία για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους και σταθεροποίηση του χαμηλού επιτοκίου μέχρι το 2024 (Οι επεξεργασίες αυτές γίνονται ήδη από τον Ιούνιο του 2014).
Οποιαδήποτε συμφωνία θα έχει νόημα και δυνατότητα να υλοποιηθεί μόνο αν οδηγεί σχετικά άμεσα σε δημιουργία θέσεων εργασίας. Γι΄αυτό και ο Πρωθυπουργός οφείλει αντί να δίνει μάχη οπισθοφυλακής σε επιμέρους ζητήματα, να θέσει την μεγάλη εικόνα που θα κάνει τη χώρα τόπο επενδύσεων που θα παράγουν καινοτομία και θα κάνουν εξαγωγές.Θυσίες, προσφορά, αλλαγή μοντέλου ζωής και αντίληψης, ΑΛΛΑ ζωντανή η προοπτική για να δημιουργούνται δουλειές παντού. Πολίτες που δε μπορούν με αξιοπρέπεια να διεκδικήσουν δουλειά, νέοι που δε μπορούν να ονειρευτούν και να δημιουργήσουν, οργίζονται, απελπίζονται και οδηγούν στην εξουσία δημαγωγούς που τρέφονται απο το μίσος για εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς. Ο φαύλος κύκλος θα κλείσει όχι αν μας δώσουν λεφτά, αλλά μόνο αν πιστέψουμε και κάνουμε όλες τις απαιτούμενες αλλαγές ταυτόχρονα με την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
Η Ελλάδα έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και ανθρώπους που σε οργανωμένα συστήματα έχουν κάνει θαύματα. Ένας ηγέτης που κατανοεί την εποχή του με δέκα υπουργούς που θα δουλέψουν για το συμφέρον του Έθνους μακροπρόθεσμα και όχι του κόμματος και του δικού τους βραχυπρόθεσμα, μπορούν σε μικρό χρονικό διάστημα να βάλουν την Ελλάδα στη τροχιά της ανάπτυξης και της ευημερίας.
Η ιστορική απόφαση που αναμένεται ή θα δώσει προοπτική ή θα οδηγήσει τουλάχιστον την Ελλάδα σε Βαλκανικές ατραπούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου