Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Το ψευτοδίλημμα μνημόνιο-αντί-μνημόνιο και οι προοδευτικές πολιτικές για την τελική αντιμετώπιση της κρίσης

Του Βασίλη Μαύρου*
Διαχρονικά η χώρα μας πέρασε μέσα από πολλές περιπέτειες, εμφυλίους πολέμους, οικονομικές και κοινωνικές χρεωκοπίες κ.α. Όλες αυτές οι περιπέτειες δίχασαν τον Ελληνικό λαό ήταν  διαχωριστικές και συνάμα τραυματικές για το έθνος, τον κόσμο και την οικονομία μας.
Κοινό στοιχείο των διαχρονικών αυτών περιπετειών είναι ότι η εκάστοτε κυβερνητική εξουσία και το πολιτικό κατεστημένο-σύστημα εφεύρισκε ένα διαχωριστικό δίπολο, ανάλογα με την κατάσταση και τις τάσεις οι οποίες επικρατούσαν.  Δίπολο το οποίο μας οδήγησε σε κορυφαίες Εθνικές Καταστροφές. Συγκεκριμένα:
·               Το δίπολο Βενιζελικοί-Αντιβενιζελικοί προηγήθηκε της Μικρασιατικής Καταστροφής.
·               Το δίπολο Εθνικόφρονες-Κομμουνιστές προηγήθηκε του Εμφυλίου.
·               Το δίπολο Αριστεροί-Δεξιοί προηγήθηκε της Χούντας και της Κυπριακής Τραγωδίας.
·               Το δίπολο ΠΑΣΟΚοι-ΝεοΔημοκράτες προηγήθηκε της Οικονομικής Κατάρρευσης της Χώρας που βιώνουμε.

Σήμερα, μεσούσης της οικονομικής κρίσης διαμορφώθηκε το νέο δίπολο. Από τη μια πλευρά οι Μνημονιακοί - υποστηρικτές της Ευρώπης και του ευρώ και από την άλλη οι Αντί-μνημονιακοί - υποστηρικτές της δραχμής. Είναι όμως πράγματι αυτή η αληθινή εικόνα της Ελληνικής κοινωνίας;

Η Ελλάδα βιώνει μία από τις χειρότερες οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις της ιστορίας της. Μετά και τις τελευταίες αποφάσεις της νέας κυβέρνησης (και ενώ είχε προηγηθεί και η διακυβέρνηση της χώρας από την ΝΔ) γίνεται όλο και πιο αντιληπτό και κατανοητό ότι για να παραμείνουμε στο Ευρώ και συνάμα στην ΕΕ η λύση της συμφωνίας με τους εταίρους  το 2010 ήταν μονόδρομος.

Ήταν αυτή που μας γλίτωσε από την χρεοκοπία και όλα τα συνακόλουθα (για την ανάλυση των οποίων έχουν γίνει άπειρες κουβέντες και αναλύσεις). Όλες οι «δεύτερες και τρίτες» λύσεις αποδείχθηκαν εκτός τόπου και χρόνου και ανεφάρμοστες.

Είναι επίσης προφανές ότι εάν οι πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς και της δεξιάς, οι οποίες ανδρώθηκαν πολιτικά με το δήθεν αντί-μνημονικό τους μανδύα και δημιούργησαν το ψευτοδίλημμα Μνημονιακής-Αντιμνημονιακής πολιτικής στήριζαν τις πολιτικές αποφάσεις του 2010, τις οποίες τώρα εφαρμόζουν πιστά, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα σήμερα και θα βγαίναμε από την κρίση νωρίτερα και ευκολότερα.

Πλέον το ψευτοδίλημμα αυτό είναι παρελθόν. Τραυμάτισε, διαχώρισε και πλήγωσε την Ελληνική κοινωνία το πολιτικό σύστημα και ξεφτίλισε τους θεσμούς της χώρας. Όλες αυτές οι πληγές με τον καιρό θα επουλωθούν. Αυτό που δεν μπορεί να επουλωθεί (εφόσον δεν αλλάξουν οι καταστάσεις) είναι το μέλλον της γενιάς μας. Της γενιάς που θα περάσει πολύ πιο δύσκολα από όλες τις προηγούμενες γενιές.

Το διακύβευμα λοιπόν δεν είναι το ψευτοδίλημμα που αναλύσαμε παραπάνω.  Αποτελεί βαθιά μας πίστη ότι διαχρονικά οι απόπειρες διχασμού και φανατισμού των Ελλήνων εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα και σίγουρα αποδυναμώνουν συνολικά την Πατρίδα και τον Λαό μας οδηγώντας τον σε καταστροφικές επιλογές.
Επομένως η σωτηρία και η συμμετοχή μας στο ευρώ, ήταν και είναι μονόδρομος. Η νέα κυβέρνηση έχει την εντολή για επαναδιαπραγμάτευση εντός του Ευρώ για μεγάλες προοδευτικές αλλαγές. Για αλλαγές, που θα αλλάξουν μία και καλή τις νοοτροπίες και τις λογικές του παρελθόντος. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται να γίνουν τομές σε όλες τις πτυχές της Ελληνικές κοινωνίας και του κράτους. Το σοβαρό και οργανωμένο κράτος, το κράτος δικαίου, η ισονομία και η ισοπολιτεία, η ενίσχυση των Δημοκρατικών θεσμών και η αξιοκρατία θα είναι οι θεμέλιοι λίθοι για την μεταπελατειακή  Ελλάδα.
Η ανατροπή της υφεσιακής πολιτικής και άρα αποτροπή της περαιτέρω έξαρσης της ανεργίας, της φτώχειας και της ανέχειας, η σταθερότητα και η ασφάλεια μέσω της διατήρησης και εμβάθυνσης του Ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Χώρας, η  απονομή Δικαιοσύνης  η ασφάλεια στην καθημερινότητα και η ριζική αντιμετώπιση του ζητήματος της λαθρομετανάστευσης, η δημιουργία ενός νέου ορθολογικού και αποτελεσματικού παραγωγικού μοντέλου που οδηγεί στην ανάπτυξη και όχι στον παρασιτισμό και την κερδοσκοπία των λίγων ημετέρων αποτελούν αιτήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού. Συνιστούν αιτήματα και αναγκαιότητες που ΕΝΩΝΟΥΝ τους Έλληνες και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να τους διχάσουν ακόμα μια φορά μες στην ιστορική διαδρομή τους.

Η κρίση ήταν και είναι ευκαιρία για να αλλάξουμε. Να αλλάξουμε τις πολιτικές και τις νοοτροπίες μας στην καθημερινότητά μας. Η Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια ακολουθώντας τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας και της εξαθλίωσης, οι οποίες βόλευαν το κεφάλαιο, κατόρθωσε όχι μόνο να πάει πίσω θεσμικά και πολιτικά αλλά και να εξαντληθεί κοινωνικά. Για να ξεπεράσουμε την κρίση και να βγούμε από την επιτήρηση και τα μνημόνια, πού είναι επιθυμία όλων θα πρέπει η πολιτική που θα ακολουθηθεί να έχει προοδευτική κατεύθυνση. Η ανάπτυξη είναι αυτή που θα λύσει το πρόβλημα της ανεργίας και της οικονομίας και για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να γίνουν βαθιές τομές στο κράτος και την το πολιτικό σύστημα:

·                     Δημοψήφισμα για όλα τα οικονομικά και κοινωνικά θέματα που δημιούργησε η κρίση.
·                     Αναθεώρηση του συντάγματος η οποία θα περιλαμβάνει αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλαγή της διαδικασίας εκλογής του ΠτΔ, μείωση του αριθμού των βουλευτών και κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και την ριζική αναδιάρθρωση της «δικαιοσύνης» έτσι ώστε να ξανά ριζώσει το αίσθημα δικαίου στον Έλληνα πολίτη.
·                     Ενίσχυση του θεσμού του Καλλικράτη
·                     Αναδιοργάνωση του Δημοσίου τομέα υπηρεσιών και υπαλλήλων μέσω πλήρης αξιολόγησης με σκοπό όχι την απόλυση, αλλά την σωστή αναδιανομή τους στις υπηρεσίες και ταυτόχρονα την πλήρωση των κενών που υπάρχουν με προτεραιότητα τα νοσοκομεία και την παιδεία.
·                     Πλήρης αναδιοργάνωση όλων των εργατικών σωματείων της χώρας με διαφανείς διαδικασίες, έτσι ώστε να μπει ένα οριστικό τέλος στους αιωνίους εργατοπατέρες που ξεπούλησαν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.
·                     Επιστροφή της Γενικής συλλογικής σύμβασης, των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως ήταν προ κρίσης και του κατώτατου μισθού.
·                     Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας για την νέα γενιά.
·                     Οριστική λύση του ασφαλιστικού και φορολογικού και κατάργηση όλων των άδικων φορολογικών μέτρων που εφαρμόστηκαν το προηγούμενο διάστημα.
·                     Δίκαιη αναδιανομή του πλούτου
·                     Αποκέντρωση και πόρους στην περιφέρεια για την προσέλκυση επενδύσεων και νέων εργαζομένων στον πρωτογενή τομέα.
·                     Ενίσχυση της πράσινης ανάπτυξης και της πράσινης τεχνολογίας
·                     Ενίσχυσης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, του opengov, της διαύγειας, του ΑΣΕΠ, της Ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
·                     Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν στην χώρα μας
·                     Περιορισμό της λαθρομετανάστευσης με την ενίσχυση των κέντρων υποδοχής.
·                     Οριστική λύση στα ανοιχτά Εθνικά μας θέματα.

Η Ελλάδα μας χρειάζεται εθνική συνεννόηση και εθνική σύμπνοια για να μπορέσει να ξανά σταθεί στα πόδια της υπερήφανη και δυνατή. Απλά στο επόμενο διάστημα πρέπει να βγουν μπροστά και να εφαρμοστούν όλα αυτά, τα αυτονόητα, που μας ενώνουν και να αφήσουμε στην άκρη αυτά που μας πληγώνουν. Η αντιμετώπιση της κρίσης είναι υπόθεση όλων γιατί στο τέλος αυτοί που θα νικήσουν θα είμαστε όλοι εμείς και περισσότερο η γενιά μας.

*Βασίλης Μαύρου
Υπογράφων της ιδρυτικής διακήρυξης του
ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ-ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας