Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Συγγνώμη Φλαμπουράρη στους Πολωνούς για τις δηλώσεις περί συμμαχίας με τους Ναζί

Συγγνώμη ζητεί με δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης από τους Πολωνούς που ζουν στη χώρα μας για τις ατυχείς του δηλώσεις σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι η Πολωνία ήταν σύμμαχος της ναζιστικής Γερμανίας.
Ο υπουργός στη δήλωσή του κάνει λόγο για παρεξήγηση από αδυναμία της στιγμής και ζητεί συγγνώμη. Υπενθυμίζεται ότι τις προάλλες ο κ. Φλαμπουράρης είχε δηλώσει στον ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ για τα μαύρα χρόνια της ναζιστικής κατοχής και του πολέμου: «Όλοι υποφέραμε, εκτός των Αυστριακών και των Πολωνών που ήταν σύμμαχοι».

Στην επιστολή που έλαβε Ελληνες και Πολωνοί που ζουν στην Ελλάδα τονίζουν ότι οι δηλώσεις αυτές συνιστούν «βαριά (έστω και αθέλητη) προσβολή εις βάρος του πολωνικού λαού και της ιστορίας του, αισθανθήκαμε ντροπή όλοι, Έλληνες και Πολωνοί οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα και την έχουν σαν δεύτερη πατρίδα».
Παρατίθεται η δήλωση του Αλ. Φλαμπουράρη:
Αγαπητοί/ες κύριοι και κυρίες,
Πήρα την επιστολή σας και θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν εννοούσα αυτό που εκφράστηκε με αυτή μου τη φράση, γιατί αυτό πλήττει βάναυσα την αλήθεια εκείνης της μαύρης εποχής.
Έχω την αίσθηση ότι υπήρξε μια τρομερή παρεξήγηση που οφείλεται μάλλον στις σχέσεις και τις συμμαχίες μεταγενέστερων περιόδων.
Στο βαθμό που η παρεξήγηση αυτή οφείλεται σε εμένα από αδυναμία της στιγμής, ζητώ συγνώμη.
Παρατίθεται η επιστολή Πολωνών και Ελλήνων που εστάλη στον υπουργό την Πέμπτη:
Πρεσβεία της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα
Chargé d’ Affaires a.i. Mrs. Sandra Harmoza
Στις 12 Μαρτίου, στον Ραδιοφωνικό Σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, στην εκπομπή «Ημερολόγιο» του κ. Παύλου Τσίμα, ανείπωτα έκπληκτοι ακούσαμε τον  Έλληνα Υπουργό Επικρατείας κύριο Αλέκο Φλαμπουράρη να αναφέρεται στην πολεμική «συμμαχία» των Πολωνών με τον γερμανικό ναζισμό. Ο Έλληνας Υπουργός διακόπτοντας το σχόλιο του δημοσιογράφου για το ότι το ζήτημα των απαιτούμενων από την ελληνική πλευρά αποζημιώσεων αφορά μόνο τους Έλληνες και τους Γερμανούς, υποστήριξε πως αυτό αφορά όλους τους Ευρωπαίους, και συμπλήρωσε: «Όλοι υποφέραμε, εκτός των Αυστριακών και των Πολωνών που ήταν σύμμαχοι».
Αυτό το τόσο κατακριτέο και επονείδιστο λάθος του υψηλόβαθμου στελέχους της Ελληνικής Κυβέρνησης θα μπορούσε να διορθωθεί την ίδια στιγμή, ακόμα στον αέρα. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη, ούτε εκείνη τη στιγμή, ούτε και μέχρι σήμερα. Αναρωτιόμαστε: Γιατί;
Με αυτό το σχόλιο, που συνιστά βαριά (έστω και αθέλητη) προσβολή εις βάρος του πολωνικού λαού και της ιστορίας του, αισθανθήκαμε ντροπή όλοι, Έλληνες και Πολωνοί οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα και την έχουν σαν δεύτερη πατρίδα.    
Ζούμε στην Ενωμένη Ευρώπη, στον πυρήνα της οποίας βρίσκεται ο σεβασμός στη  διαφορετική άποψη. Αλλά δεν σεβόμαστε και δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ, με την όποια διαστρέβλωση της Ιστορίας και της ιστορικής αλήθειας.
Οι παρακάτω υπογράφοντες περιμένουμε από εσάς την επίσημη αναγνώριση του λάθους που κάνατε Κύριε Υπουργέ, καθώς και την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας