Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

ΤΕΕ/Tμημα Δυτικης Μακεδονιας-Το υπόμνημα θέσεων που δόθηκε στον Υπουργο ΠΑΠΕΝ κ. Λαφαζάνη για τα ενεργειακά & περιβαλλοντικα θεματα της περιοχης

Υπόμνημα παρέδωσε το ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας στον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη την Τρίτη 24/03/2015, με τις παρεμβάσεις του στις οποίες αποτυπώνονται μια σειρά προτάσεων που αφορούν τα περιβαλλοντικά και ενεργειακά ζητήματα της περιοχής:
« Κύριε Υπουργέ,
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας, στo πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου ως Τεχνικού Συμβούλου της Πολιτείας για θέματα που άπτονται του επιστημονικού αντικειμένου των μελών του, έχει εκφράσει διαχρονικά απόψεις και έχει επεξεργαστεί θέσεις αναφορικά με τις μεγάλες προκλήσεις στον τομέα της ενέργειας και πρωτίστως της ηλεκτροπαραγωγής, ως έδρα του μεγαλύτερου ενεργειακού κέντρου της χώρας.
Ειδικότερα, από εικοσαετίας το ΤΕΕ/ΤΔΜ έχει τοποθετηθεί σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων του ενεργειακού τομέα, τα οποία σήμερα γίνονται ιδιαίτερα επίκαιρα, λαμβάνοντας υπόψη την καθολική απαίτηση για ανάταξη της εθνικής οικονομίας.
Αυτών δεδομένων, σας ενημερώνουμε ενδεικτικά, για ορισμένες από τις πρόσφατες παρεμβάσεις μας που σχετίζονται με τον τομέα ευθύνης σας :  

·         Επισημάνσεις για τις μετεγκαταστάσεις των οικισμών Μαυροπηγής, Ποντοκώμης, Ακρινής & Αναργύρων (Δεκέμβριος 2014)

·         Διατύπωση προτάσεων ΤΕΕ/ΤΔΜ σχετικά με τη φορολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης και τις επιπτώσεις στη Δυτική Μακεδονία (Δεκέμβριος 2014)

·         Πρόταση για σύσταση Δομής Παρατηρητηρίου Αποκατάστασης Εδαφών (Οκτώβριος 2014)

·         Ενδεικτική αποτύπωση δεσμεύσεων – υποχρεώσεων της ΔΕΗ Α.Ε. έναντι της κοινωνίας της Δυτικής Μακεδονίας, ως απόρροια των δραστηριοτήτων της στο μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της Χώρας (Μάιος 2014)

·         Αποτύπωση και αξιολόγηση των παραγωγικών και οικονομικών κλάδων της Δυτικής Μακεδονίας αναφορικά με την εξέλιξη της λιγνιτικής παραγωγής (Ιανουάριος 2013)

·         ΤΕΕ/TΔΜ – Προσδιορισμός-Οριοθέτηση Μεταλιγνιτικής Εποχής για το ενεργειακο κεντρο Δυτ. Μακεδονιας (Οκτώβριος 2012)

·         ΤΕΕ/ΤΔΜ – Εκτίμηση κόστους μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας σε καθεστώς χαμηλής λιγνιτικής παραγωγής [Ιούλιος 2012]. Μία σημαντική μελέτη με τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις, που εκτιμούμε ότι θα φανούν  χρήσιμες για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, αλλά και για τον καθορισμό του πλαισίου μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί η Δυτική Μακεδονία προκειμένου με όσο το δυνατό πιο ομαλό τρόπο, να εξασφαλίσει την οικονομική και κοινωνική της δραστηριότητα στα κρίσιμα χρόνια της μεταλιγνιτικής περιόδου. Σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας, οι πολλαπλασιαστές απασχόλησης και εισοδήματος που δημιουργεί η λιγνιτική βιομηχανία είναι ιδιαίτερα υψηλοί. Για κάθε μία θέση μόνιμου προσωπικού στα ορυχεία και στους σταθμούς παραγωγής, δημιουργούνται και συντηρούνται 3,28 θέσεις στην τοπική αγορά εργασίας. Για κάθε ένα ευρώ που δαπανά η ΔΕΗ ΑΕ σε μισθούς και εργολαβίες, προκύπτουν επαγωγικά, περισσότερα από τρία ευρώ στον κύκλο της τοπικής οικονομίας.

·         Θέσεις ΤΕΕ/Τμήμα Δυτ. Μακεδονίας σχετικά με την εξομοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με εκείνου του πετρελαίου κίνησης και τις αναμενόμενες επιπτώσεις στη Δυτ. Μακεδονία (Φεβρουάριος 2011)


Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η πρωτοβουλία μας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με τίτλο «Προετοιμασία αξιοποίησης των μεγάλων τεχνικών έργων της ΔΕΗ στην περιοχή», που αφορά στη μεγιστοποίηση των θετικών επιπτώσεων για την τοπική κοινωνία, από την κατασκευή  της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαϊδας V.
Παράλληλα ολοκληρώθηκε η «Συγγραφή τεχνικών προδιαγραφών και τιμολογίων για τη χρήση ιπτάμενης τέφρας σε υποβάσεις, βάσεις, επιφάνειες κύλισης και προκατασκευασμένα έργα».  Tο τελικό στάδιο πολυετούς δραστηριότητας του ΤΕΕ/ΤΔΜ, που στοχεύει στην αξιοποίηση της ελληνικής ιπτάμενης τέφρας από την καύση λιγνίτη στους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ και ως συνέχεια των σχετικών Εθνικών Προδιαγραφών που έχουν εκδοθεί το 2007.

Κύριε Υπουργέ,
ευχόμενοι παραγωγική θητεία για το καλό του τόπου μας, παραμένουμε στη διάθεσή σας για μια δημιουργική και ουσιαστική συνεργασία, σεβόμενοι το ρόλο που ο καθένας μας επιτελεί και ιδιαίτερα στην παρούσα δύσκολη συγκυρία.

Για τη Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.
Ο Πρόεδρος


Δημήτρης Μαυροματίδης

Σημείωση : Οι προτάσεις που δόθηκαν και μνημονεύονται παραπάνω είναι αναρτημένες στο www.tdm.tee.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας