Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Για τη Διαχείριση των Απορριμάτων

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
Επιτροπή Περιοχής  Δυτ. Μακεδονίας
Το τεράστιο πρόβλημα της συσσώρευσης σκουπιδιών στην Πελοπόννησο και η συζήτηση για ενδεχόμενη μεταφορά τους στην περιοχή μας έφερε πάλι στο προσκήνιο  το σοβαρό θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Η δραματική και επικίνδυνη κατάσταση στην Πελοπόννησο είναι αποτέλεσμα μεθοδευμένου σχεδίου με στόχο την αποδοχή από τους κατοίκους της περιοχής της διαχείρισης των απορριμμάτων από ιδιώτες-καπιταλιστές, υπό την πίεση των σωρών σκουπιδιών.
Η παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους ιδιώτες μέσω Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), θα έχει αποτέλεσμα τον πενταπλασιασμό -τουλάχιστον- του κόστους  για να έχει εγγυημένη κερδοφορία η επιχείρηση, κόστος το οποίο θα φορτώνεται στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας μέσω των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας. 
Οι δύο περιφέρειες, Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου, είναι πρωτοπόρες στην παράδοση της διαχείρισης απορριμμάτων στους ιδιώτες. Ο συγκεκριμένος τομέας αποδεικνύεται ιδιαίτερα ελκυστικός για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Φρόντισαν για αυτό όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και οι εκπρόσωποι των κυβερνώντων κομμάτων στους δήμους και στην περιφέρεια ενώ η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖ -ΑΝΕΛ αποδέχεται το καθεστώς των ΣΔΙΤ, των ιδιωτικοποιήσεων που έγιναν ή είναι σε εξέλιξη.
Οι νεοεκλεγμένες δημοτικές αρχές, η περιφερειακή αρχή πρέπει να εκφράσουν καθαρά τη θέση τους για το έργο με ΣΔΙΤ στη Δυτική Μακεδονία και όχι με μισόλογα, υπεκφυγές και μετάθεση ευθυνών στις προηγούμενες αρχές. 

Διεκδικούμε:
Ÿ   Να ακυρωθεί το προωθούμενο έργο με Σύμπραξη Ιδιωτικού Και Δημόσιου Τομέα για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας. 
Ÿ   ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση, στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης.

Η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται μέσα από Ενιαίο Κρατικό Φορέα,χωρίς καμία ανάμειξη ιδιωτών, χωρίς καμία επιβάρυνση των δημοτών. Ο Φορέας αυτός μπορεί  με επιστημονικά κριτήρια να αναλάβει το έργο, σεβόμενος την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον.
Καλούμε το λαό της περιοχής να εναντιωθεί στους σχεδιασμούς ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης απορριμμάτων,  σε αυτούς που τους στηρίζουν ή τους ανέχονται, να διεκδικήσει την διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του και του περιβάλλοντος της περιοχής και όχι προς όφελος των κερδών των καπιταλιστών.
              
                                                                                         Κοζάνη, 26-03-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας