Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Γεωργία Ζεμπιλιάδου: «Η άγνοια είναι επικίνδυνη, αλλά η απραξία καταστροφική».

Της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου
Η χθεσινή συνέντευξη τύπου του Αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης κου Πλακεντά, δεν πρόσθεσε τίποτε στην υλοποίηση ενός από τα πιο σημαντικά έργα της επόμενης περιόδου στην ΠΕ Κοζάνης, αυτό του Αρδευτικού της Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου.

Η συνέντευξη τύπου δε μας διαφώτισε για το εάν η Περιφερειακή Αρχή πρόσθεσε ένα λιθαράκι έστω αυτούς τους δέκα μήνες στην πορεία του έργου.

Έκανε φανερά όμως  τρία  πράγματα:

Πρώτον ότι ο κος Καρυπίδης, στα δύσκολα κρύβεται
Δεύτερο ότι η Περιφερειακή Αρχή ψεύδεται και τρίτο
Ότι ο κος Καρυπίδης όχι απλά ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ αλλά και  ΔΕ ΔΟΥΛΕΥΕΙ.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά

Ως προς το πρώτο, αποδείχθηκε ότι ο κος Καρυπίδης στα δύσκολα αφήνει άλλους να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά.

Λογικά θα έπρεπε να εμφανισθεί ο ίδιος, για να υπερασπιστεί μια καταγγελία για ένα θέμα που ο ίδιος άνοιξε. Αντ’ αυτού και μετά από την απάντηση του αρμόδιου την περίοδο εκείνη Αν. Υπουργού, προτίμησε να κρυφτεί.

Ίσως να αρχίζει επιτέλους να καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί πλέον να κρύβει τη δικιά του απραξία, δείχνοντας με το δάχτυλο άλλους.

Ο κος Καρυπίδης σε δυο μήνες κλείνει ένα χρόνο στη διακυβέρνηση της Περιφέρειας. Στο διάστημα αυτό κανένα έργο του δεν είδαμε. Ούτε καν ένα γκρέμισμα.

Πρόσφατα, στριμωγμένος από αυτή την απραξία και για να πει κάτι, αφού δεν είχε τίποτε να πει,  άνοιξε …στη Φλώρινα (!) …το θέμα του αρδευτικού της Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου.

Κατηγόρησε τον πρώην Αν. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης λέγοντας, ότι το έργο δεν το βρήκε ενταγμένο πουθενά.

Αυτό που ένα δημοσιογραφικό μέσο βρήκε εύκολα ο κος Καρυπίδης, παρότι είχε και τη βοήθεια του κου Πλακεντά, δεν το βρήκε πουθενά!!!

Και για να κρύψει αυτό το ρεζιλίκι έκανε κάτι ακόμα χειρότερο. Έβαλε τον κο Πλακεντά να πει ψέματα.

Και πάμε στο δεύτερο. Τι είπε ο κος Πλακεντάς στη συνέντευξη τύπου;  

1ο ψέμα: Στην προσπάθειά του να γλυτώσει τον Περιφερειάρχη και τον ίδιο, από ένα ακόμη «δεν ήξερα», είπε ένα ψέμα: είπε αυτολεξεί δηλαδή ότι  «..από την πρώτη στιγμή της ενημέρωσής μας τον Σεπτέμβρη, η ΑΝΚΟ  μας ενημέρωσε για την ένταξη στη λίστα Γιουνκερ….»

Μόνο που το  πακέτο J Γιούνκερ ανακοινώθηκε επίσημα τον Νοέμβριο  (Ευρωπαϊκή Επιτροπή- Δελτίο Τύπου, Στρασβούργο, 26 του Νοέμβρη, 2014: EU launches Investment Offensive to boost jobs and growth) και η σχετική προετοιμασία ξεκίνησε στις 4 Νοεμβρίου.

Ενημερωτικά, μέχρι τον Ιούνιο του 2015, αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της Ευρώπης προκειμένου πλέον το Ταμείο να αποκτήσει επίσημο Νομοθετικό πλαίσιο και να ξεκινήσουν οι χρηματοδοτήσεις των έργων από τα μέσα του τρέχοντος  έτους.

2ο ψέμα: ο κος Πλακεντάς απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου είπε ότι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν υπάρχει Φάκελος του έργου. Δεν υπάρχει, είπε, τίποτε μόνο ένας τίτλος σε μια λίστα.

Δεν ξέρουμε αν αυτό οφείλεται σε άγνοια του Υφυπουργού κου Σγουρίδη, τον οποίο επικαλείται ο κος Πλακεντάς. Δεν θα μας εξέπληττε. Άλλωστε ο κος Βαρουφάκης πρόσφατα δεν μπορούσε να βρει ένα ΦΕΚ.

Όμως ο κος Πλακεντάς ήξερε, γιατί όπως είπε, τον Δεκέμβριο είχε πλήρη ενημέρωση από την ΑΝΚΟ. Ως εκ τούτου είναι σίγουρο ότι τον ενημέρωσαν:

1ο ότι ο Φάκελος που η ΑΝΚΟ ετοίμασε, στάλθηκε από την Γενική Γραμματέα κα Ευταξά σε συνεννόηση με τον Αν. Υπουργό στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (αρ.πρ. οικ.60665/2655/17.9.2014, προς Διοικητικό Τομέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών Δ/νση Τεχνικών Μελετών και Κατασκευών), όπου στα συνημμένα αναγράφεται «Φάκελος Μελέτης και Αδειοδότησης»

2ο ότι το έργο σε συνεργασία του Αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και του Υπουργού Περιβάλλοντος προστέθηκε στο Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων Δυτ. Μακεδονίας, που ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίησή του.

Άρα ο κος Πλακεντάς αφενός ψεύδεται, προκειμένου, ως άλλος Μαυρογιαλούρος να ξαναστείλει με τον κο Καρυπίδη, τον ίδιο φάκελο, στην ίδια Υπηρεσία, για να κάνει μετά μια ακόμη συνέντευξη τύπου, όπου θα πει το γνωστό ….. «κατόπιν ενεργειών μου»!

Εν τω μεταξύ ο καιρός θα περνάει ……με συνεντεύξεις.

3ο ψέμα. Αφού ο Περιφερειάρχης ήξερε ότι το έργο είναι ενταγμένο στη λίστα Γιούνκερ (από όσα είπε ο κος Πλακεντάς), γιατί στη Φλώρινα δήλωσε ότι το έργο δεν το βρήκε πουθενά ενταγμένο? Θα μπορούσε απλά να πει την αλήθεια. Ότι είναι ενταγμένο στη λίστα Γιούνκερ

Πίσω όμως από αυτόν τον τραγέλαφο ψεύδους κρύβεται μια μεγάλη αλήθεια.

Και η αλήθεια είναι ότι ο κος Καρυπίδης και οι συνεργάτες του αποδεικνύουν για άλλη μια φορά, 10 ολόκληρους μήνες μετά την εκλογή τους, ότι, και ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ, αλλά και ΔΕ ΔΟΥΛΕΟΥΝ.

Αυτό είναι το τρίτο σημείο, που δυστυχώς, έδειξε η συνέντευξη τύπου

Γιατί αν δούλευαν, θα είχαν κατ΄ ελάχιστον ενημερωθεί και δεν θα ρωτούσαν πράγματα που έπρεπε να ξέρουν από το πρώτο τρίμηνο της ανάληψης των καθηκόντων τους. Έπρεπε να ξέρουν δηλαδή:

ότι το τρέχον Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2017-2013 έχει μεγάλη υπερδέσμευση στον άξονα των αρδευτικών και γι αυτό εδώ και ένα χρόνο δεν γίνεται καμία νέα ένταξη, πολύ περισσότερο δεν θα μπορούσε και λόγο έλλειψης χρόνου να ενταχθεί έργο τέτοιου μεγέθους στο τέλος του 2014 σε ένα πρόγραμμα που λήγει το 2015.

ότι το νέο ΠΑΑ 2014-2020 δεν μπορεί ακόμη να εντάξει έργα πρώτον γιατί ακόμα δεν εγκρίθηκε από την ΕΕ και δεύτερο γιατί πρέπει πρώτα να συσταθούν τα όργανα λειτουργίας του (Επιτροπή Παρακολούθησης κλπ)

ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας  έχει τεράστιο έλλειμμα στις αρδευόμενες εκτάσεις και γι αυτό τα  μεγάλα αρδευτικά που πρέπει οπωσδήποτε να ενταχθούν την επόμενη περίοδο ξεπερνούν τα ~400 εκ. € (Βόρεια Ζώνη, αρδευτικό Κνίδης, αρδευτικό Νεστορίου, αρδευτικό Τριανταφυλλιάς και αναδασμοί στη Φλώρινα)

ότι είναι ανέφικτο να ενταχθούν όλα τα αρδευτικά μας στο νέο ΠΑΑ 2014-2020, καθώς διαθέτει για αρδευτικά 436 εκ. € εκ των οποίων τα 100 εκ. € θα πάνε για την ολοκλήρωση των έργων γέφυρα του προηγούμενου Προγράμματος και ως εκ τούτου το νέο πακέτο Γιούνκερ είναι μονόδρομος και άλλωστε γι’ αυτό δημιουργήθηκε.

Δυστυχώς ακούσαμε τον κο Πλακεντά «να αποφασίζει» ότι  το Ευρωπαϊκό  Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (πακέτο Γιούνκερ) δεν θα λειτουργήσει, ίσως γιατί πιστεύει ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποφάσισε να ….. αυτοεξευτελιστεί! Και γι’ αυτό αποφάσισαν μαζί με τον κο Καρυπίδη να μην διεκδικήσουν την χρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο αυτό!!!

Δεν ξέρω αν επειδή ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ  ή  επειδή ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ δεν υπέβαλλαν καμιά πρόταση στο νέο Ταμείο.

Όταν τον Νοέμβριο και το Δεκέμβριο π.χ ο Δήμος Πάτρας έβαλε στη λίστα Γιούνκερ τις αστικές συγκοινωνίες ( τραμ),  όταν η Περιφέρεια Ηπείρου έχει προτείνει την ολοκλήρωση της οδικής σύνδεσης με την Αλβανία και  το τραμ των Ιωαννίνων, η Περιφέρεια Αττικής την επέκταση του Μετρό, η Περιφέρεια Κρήτης τον Βόρειο Οδικό Άξονα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την παράκαμψη των Γιαννιτσών, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης την σύνδεση της Δράμας με την Αμφίπολη και πάει λέγοντας, ο κος Καρυπίδης δεν πρότεινε τίποτε.

Επειδή  δεν ήξερε; Επειδή δεν δούλεψε; Επειδή θέλει να το παρουσιάσει ως επιτυχία δική του? Επειδή πιστεύει ότι δεν χρειαζόμαστε μερίδιο από τα 300 δις € του πακέτου αυτού, που έγινε κυρίως για χώρες όπως η Ελλάδα και Περιφέρειες όπως η Δυτική Μακεδονία;

Μικρή σημασία έχει το γιατί.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ΧΑΣΑΜΕ ΕΝΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ και σήμερα ο κος Καρυπίδης αποφάσισε να αποσύρει και το μοναδικό έργο που κάποιος άλλος δούλεψε και φρόντισε να ενταχθεί.

 Έτσι απλά για να κρύψουν τη δική του απραξία  ή απλά …… «για να μας την πουν».


Γεωργία Ζεμπιλιάδου
Περιφερειακή Σύμβουλος
Επικεφαλής του συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας