Aκόμη μία τηλεοπτική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα πέρασε, προσπέρασε
και μας άφησε το απόλυτο πολιτικό κενό. Αυτή τη φορά, ο τυχερός ήταν ο
Αλέξης Παπαχελάς ο οποίο βομβαρδίστηκε από αοριστίες στα οικονομικά, τα
διεθνή και τα αμυντικά ζητήματα.
Κάνω κάποιες επισημάνσεις, επιγραμματικά:
Κάνω κάποιες επισημάνσεις, επιγραμματικά:
Επί των οικονομικών, ο Τσίπρας είπε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά δεν εξήγησε επαρκώς πού θα βρει τα χρήματα. Ο Παπαχελάς επέμεινε και τότε ο Τσίπρας είπε ότι θα τα πάρει από τους φορολογούμενους πολίτες και σαν η χώρα φτάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα, θα ισοφαρίσει το χρηματοδοτικό κενό!..
Φυσικά, για να φτάσει η χώρα σε πρωτογενές πλεόνασμα, μείωσε κατά πολύ τις δαπάνες, από τις οποίες το 70% είναι μισθοί, συντάξεις και προμήθειες υγείας, ενώ ταυτόχρονα αύξησε τους φόρους. Ο Τσίπρας, κατά τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας, κατήγγειλε κάθε μέθοδο μείωσης του ελλείμματος. Τώρα, αναφέρει πως θα αξιοποιήσει το πρωτογενές πλεόνασμα για τον οποίο προσπάθησαν τα κορόιδα. Είναι η στιγμή που θα μπορούσε να διακόψει τη συνέντευξη, να σηκώσει το ποτήρι και να πει ένα στην υγεία όσων προσπάθησαν τούτως ώστε να συζητάμε σήμερα για πρωτογενές πλεόνασμα.
Επί των διεθνών, ο Τσίπρας εξήρε το σχεδιασμό της Κύπρου στο θέμα των κοιτασμάτων. Ήταν η εποχή που ο Παπανδρέου, τη στιγμή της σύγκρουσης Τουρκίας-Ισραήλ, έκανε διπλωματικό άνοιγμα στην κυβέρνηση του Ισραήλ και απέκτησε έναν δυνατό σύμμαχο στη Μεσόγειο, με συνέπεια να υπάρξει η κοινή έρευνα με την Κύπρο για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Τότε, οι συναντήσεις ΓΑΠ-Νετανιάχου σε Ισραήλ και Ελλάδα, η περαιτέρω συμφωνία για ανάπτυξη των αμυντικών σχέσεων και η συνεργασία στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, είχαν βρει τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ από επιφυλακτικό εώς αρνητικό. Η συμμαχία με τους δυνάστες της Παλαιστίνης ήταν για την αριστερά μία πράξη προδοσίας. Τώρα, ο Τσίπρας μιλά για διπλωματική κίνηση ματ των Κυπρίων.
Επί των αμυντικών θεμάτων, ο Τσίπρας μίλησε ακόμη και για αφοπλισμό, με αναφορές στο κίνημα του '60 αλλά ακόμη και στον Γκάντι ενώ παράλληλα έκανε -ψηφοθηρική- αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψή του στο χώρο της Ελληνικής αεροπορίας, υπερθεμάτισε υπέρ των Ελλήνων αξιωματικών και του ζητήματος της εθνικής ασφάλειας της χώρας. Η πολύπλευρη τοποθέτησή του ήταν ένα μίγμα που ακούμπησε τον Ανεξάρτητο Έλληνα, τον Χρυσαυγίτη, τον οικολόγο και τον Χίπη, ταυτόχρονα.
Το ειρωνικό υπομειδίαμα του Παπαχελά δεν έλεγε να φύγει από τα χείλη του. Είμαι σίγουρος ότι σκεφτόταν την κακομοίρα την Ελλάδα στα χέρια ενός πολιτικού παιδιού που συνδυάζει την αποτελεσματικότητα του Αβραμόπουλου, την αοριστολογία του Καρατζαφέρη και την διεθνή πολιτική αντίληψη του Βασίλη Λεβέντη.
Όσο για μένα, προσωπικά, κάθε φορά που βλέπω τον Τσίπρα, μου φεύγει η *στατιστική* αμφιβολία ότι μπορεί να έχω κάνει λάθος μαζί του. Με απογοητεύει με συνέπεια.
pelasgia.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου