Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Γιάννης Μανιάτης: Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο δεν τα βρίσκουμε στα τηλεπαράθυρα

Συνέντευξη Γιάννη Μανιάτη, Γραμματέα Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στην εφημερίδα «ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ» και στη δημοσιογράφο Βασιλική Σιούτη
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε ο πρώτος πολιτικός που μίλησε με βεβαιότητα για την ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας δράση. Τελευταία μιλάνε όλοι για αυτό, ειδικά μετά και την έκθεση της Deutsche Bank.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Οι έρευνες είχαν ξεκινήσει πριν από 30-40  χρόνια, αλλά τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά.  Εμείς ανοίξαμε ξανά τον φάκελο «πετρέλαια», νομοθετήσαμε το αναγκαίο πλαίσιο, δρομολογήσαμε  διαγωνισμούς. Έλειπε μόνο ένα πράγμα: το πού θα πάνε τα έσοδα. Για αυτό και καταθέσαμε ως ΠΑΣΟΚ την  πρόταση για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης των Γενεών.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχατε υποστήριξη όταν ανοίξατε τον «φάκελο πετρέλαια»;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Συναντήσαμε  πολλές αντιστάσεις.  Αρχικά μας θεωρούσαν  αιθεροβάμονες . Διαμορφώσαμε  μια ομάδα δημόσιων λειτουργών  όμως, που εργάστηκαν με αυτοθυσία, ανιδιοτέλεια και πατριωτισμό, προσφέροντας πάρα πολλά σε αυτή την υπόθεση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Γιώργος Παπανδρέου σας πίστεψε;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Ναι. Με πίστεψε και μου έδωσε το πράσινο φως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από ποιους τότε συναντήσατε αντιστάσεις;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όταν έρθει η ώρα θα μιλήσουμε... Σήμερα επείγει η προώθηση των ερευνών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν πολλές εκτιμήσεις για τα πιθανά έσοδα από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. Η Deutsche Bank στην πρόσφατη έκθεσή της μιλάει για  417 δισεκατομμύρια. Πόσο ακριβείς  ή αυθαίρετες είναι αυτές οι εκτιμήσεις;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Στη δική μας εισηγητική έκθεση εκτιμούμε σε  150 δις. ευρώ τα δημόσια έσοδα για τα επόμενα 30 χρόνια, με βάση τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως γίνονται αυτές οι εκτιμήσεις; Θα αλλάξουν δηλαδή μόλις έρθουν τα νέα στοιχεία;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Είναι εκτιμήσεις από αρμόδιους επιστήμονες.  Πάντως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο δεν τα βρίσκουμε στα τηλεπαράθυρα. Χρειάζεται να γίνουν πρώτα γεωτρήσεις για να γνωρίζουμε περισσότερα με λεπτομέρειες..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε θα γίνει αυτό;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Οι Νορβηγοί θα τελειώσουν τις γεωφυσικές έρευνες σε τρεις  μήνες. Σε άλλους τέσσερις θα έχουμε την ερμηνεία τους. Το φθινόπωρο του 2013 εκτιμώ ότι θα ξέρουμε με ακρίβεια πού και πόσους υδρογονάνθρακες  έχουμε, καθώς και πόσο αξιοποιήσιμοι είναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πως ξέρουν οι πολίτες ότι τα όποια έσοδα θα πάνε προς όφελος της χώρας και δεν θα τα καρπωθούν κάποιοι λίγοι πάλι, ή δεν θα περάσουν στα χέρια των δανειστών και ξένων συμφερόντων;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Οι υδρογονάνθρακες είναι συστατικό στοιχείο του πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας και διέπονται από το ελληνικό δίκαιο. Δεν έχουν καμία σχέση με τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας. Όλα θα γίνουν με διαφάνεια. Κανένας υπουργός δεν μπορεί να αναθέσει καμία εκμετάλλευση χωρίς διεθνή διαγωνισμό και επικύρωση από τη Βουλή. Τα έχουμε διευθετήσει όλα στο νόμο 4001/2011.  Τα λεφτά δεν θα τα ακουμπήσει κανείς. Θα πάνε κατευθείαν στο Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών.  Οι σημερινές ώριμες ηλικίες, που έζησαν σε καλύτερες εποχές,  χρωστούν έτσι και αλλιώς πολλά στα παιδιά τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Ταμείο δεν έχει δημιουργηθεί όμως ακόμα.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Το καταθέσαμε ως πρόταση νόμου στη Βουλή τον Ιούλιο του 2012.  Έχουμε ζητήσει  από την κυβέρνηση άμεσα να συζητηθεί και να ψηφισθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και η Νιγηρία έχει πετρέλαια. Δεν ευτυχεί ο λαός της όμως.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Αυτό είναι το δίλλημα που έχουν όλες οι χώρες να αντιμετωπίσουν: Νιγηρία ή Νορβηγία- Ευχή ή Κατάρα; Η δική μας απάντησή  είναι ξεκάθαρη: Νορβηγία και Ευχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες και για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Συγκροτήσαμε πριν ένα χρόνο,  αρμόδια επιτροπή για τα θέματα αυτά, η οποία θα θέσει αυστηρότερες προδιαγραφές και από τη Νορβηγία. Στην Ελλάδα δεν θα παίξει κανείς με τον τουρισμό και το περιβάλλον. Άλλωστε, στα  πετρέλαια της  Καβάλας με τη Θάσο δίπλα, 30 χρόνια τώρα, δεν έγινε κανένα ατύχημα. Μία από τις προϋποθέσεις είναι οι εργαζόμενοι να προέρχονται από την τοπική κοινωνία. Αυτοί είναι οι καλύτεροι προστάτες του περιβάλλοντος γιατί ξέρουν ότι αν γίνει ένα ατύχημα, θα την πληρώσουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε στο ΠΑΣΟΚ και στα αμιγώς πολιτικά; Συμμετέχετε σε αυτόν τον διάλογο για την κεντροαριστερά μαζί με τη ΔΗΜΑΡ και άλλους , που προέρχονται κυρίως από το ΠΑΣΟΚ. Η αριστερά όμως, τι σχέση έχει με τα μνημόνια που ψηφίσατε;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Πιστεύω στο μεταρρυθμιστικό σοσιαλισμό. Στο σοσιαλισμό που αλλάζει την πραγματικότητα προς όφελος των πολλών και όχι των προνομιούχων. Η κατευθυνόμενη αγανάκτηση αφορά τουλάχιστον κατά το ήμισυ παθογένειες που  έπρεπε να είχαμε θεραπεύσει  μόνοι μας. Το να ζητάς την επιστροφή στο παρελθόν των προνομίων είναι βαθιά συντηρητική πρόταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει άκριτα οπισθοδρομικές λαϊκίστικες αντιλήψεις και προνόμια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό πως το εννοείτε;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Αριστερά είναι να ανοίγεις νέους δρόμους στο μέλλον, τις μεταρρυθμίσεις, τις ρήξεις, την καινοτομία, την δημιουργικότητα, την επιχειρηματικότητα. Όχι να υπερασπίζεσαι αδέξια και υποκριτικά το χρεωκοπημένο παρελθόν. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η σοσιαλδημοκρατία, στην οποία πιστεύετε, έχει απαντήσεις;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ:  Το μεγάλο στοίχημα της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς δεν είναι πλέον το πώς θα μοιράσει τον πλούτο που παρήγαγε ο καπιταλισμός, όπως έκανε μέχρι τώρα. Το στοίχημα είναι πως θα τον δημιουργήσει, πως  θα τον παράξει με αειφόρο και κοινωνικά αποδεκτό τρόπο και μάλιστα σε συνθήκες  πανευρωπαϊκής ύφεσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά τα έλεγε και ο Γιώργος Παπανδρέου αλλά δεν είδαμε τίποτα.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ:  Ξέρουμε πού έγιναν λάθη και πού δεν υπήρχαν  άλλες επιλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μας πείτε;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ:  Ας περάσουμε στην επόμενη ερώτηση

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε σοσιαλιστής λέτε. Πως εννοείτε τον σοσιαλισμό;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ο σοσιαλισμός στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: οικονομική αποτελεσματικότητα, κοινωνική δικαιοσύνη, οικολογική βιωσιμότητα. Οι σοσιαλιστές είναι ταυτόχρονα οραματιστές και ρεαλιστές. Υπάρχει, ωστόσο, μεγάλη αμηχανία στην ευρωπαϊκή κεντροαριστερά σήμερα.  Ο νεοφιλελευθερισμός στην κρίση έχει έτοιμη την απάντηση: λιτότητα. Η σοσιαλδημοκρατία πρέπει να ψάξει να τη βρει . 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέσα σε αυτή την Ευρωζώνη που λειτουργεί σε βάρος των χωρών του νότου;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση  έπρεπε να έχει ήδη δημιουργήσει μηχανισμό ανακατανομής των πλεονασμάτων του πλούσιου και πλεονασματικού Βορρά προς όφελος του φτωχότερου ελλειμματικού Νότου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το αντίθετο δεν συνέβαινε ως τώρα; Τα ελλείμματα του νότου δεν είναι τα πλεονάσματα του Βορρά;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ακριβώς.   Αυτή είναι η πρόκληση της σοσιαλδημοκρατίας όμως. Να δημιουργήσει το μοντέλο ξεπεράσματος της κρίσης κι έναν μηχανισμό ανακατανομής των πλεονασμάτων μαζί με μία νεοκευνσιανή αύξηση δημοσίων δαπανών. Η Ευρώπη ή θα κάνει μια μεγάλη σοσιαλδημοκρατική στροφή ή θα πάψει να υπάρχει, όπως την ξέρουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέλλον στο ΠΑΣΟΚ βλέπετε;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ:  Πιστεύω στο μέλλον της παράταξης και του ΠΑΣΟΚ.  Μέσα  από το διάλογο και τη συνένωση δυνάμεων της κεντροαριστεράς.  Ο διάλογος πρέπει να γίνει χωρίς αλαζονεία, χωρίς προαπαιτούμενα, αλλά έχοντας ταυτόχρονα και συνείδηση του τι εκπροσωπεί ο καθένας μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τι ΔΗΜΑΡ έχετε διαφορές;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ:  Θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μία ελληνική «Ελιά», όπως στην Ιταλία, όπου δεν χρειάζεται να διαλυθούν τα κόμματα, όπως επιδιώκουν κάποιοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τι καινούργιο έχει να πει;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ:  Θα είναι συνέδριο επανίδρυσης, με νέα, εκλεγμένα όργανα, με νέο καταστατικό και διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου Αναπτυξιακής  Ανασυγκρότησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Λύσεις βλέπετε;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Πέρασε η εποχή των μονοκομματικών κυβερνήσεων και των κομματικών δεινοσαύρων. Κανένα κόμμα πια δεν θα ξεπερνάει το 20-25%. Δεν θα ξαναδούμε σαραντάρια. Κομμάτια του παζλ θα είμαστε  όλοι. Η λύση είναι μία: συνεργασία και σύνθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας