Εν αρχή είναι η «παλαβομάρα»...
Αν ερχόταν κάποιος και σας έλεγε να εγκαταλείψετε την δουλειά σας όπου κερδίζετε 20.000 ευρώ το χρόνο για μια άλλη θέση με 7.000 το χρόνο, περισσότερη δουλειά και χειρότερη ασφαλιστική κάλυψη, δικαίως θα νομίζατε πως είτε αστειεύεται είτε του ΄χει στρίψει...
Αν σας υποσχόταν κάποιος να του δώσετε την εξουσία προκειμένου να τριπλασιάσει τους φορείς του Έιτζ και τετραπλασιάσει τη βρεφική θνησιμότητα (τον αριθμό των παιδιών που πεθαίνουν πριν κλείσουν το πρώτο έτος της ηλικίας) πάλι θα σκεφτόσασταν ανάλογα...
Πόσο μάλλον να σας φύλαγε για έκπληξη το σύνθημα ψηφίστε με για να έχετε ρεύμα τις μισές ώρες τη μέρα.
Και η Βραζιλία και η Αργεντινή είναι από τις πλέον πλούσιες χώρες σε πρώτες ύλες κι όμως το κοινωνικό μοντέλο που εφαρμόζουν σε συνδυασμό με το γενικότερο πολιτισμικό ιδίωμα κρατάει τους λαούς φτωχούς.
Για περισσότερες συγκρίσεις μεταξύ Ελλάδας και Λατινικής Αμερικής.
Παρά τη δυστυχία τους οι Λατίνοι βρήκαν μιμητές του μοντέλου από την Ελλάδα. Προσέξτε την παρακάτω ανακοίνωση:
«Ο ελληνικός λαός, ακολουθώντας το παράδειγμα των λαών της Νότιας Αμερικής που απελευθερώθηκαν από τα δεσμά του ΔΝΤ, θα λυτρωθεί από τη θανατηφόρο θηλιά του μνημονίου και η νέα ελληνική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανατροπή της επικίνδυνης Στρατηγικής της λιτότητας στον ευρωπαϊκό Νότο».
Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε από τη Βραζιλία, όπου είχε συνάντηση με την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Νότια Αμερική.»
Δεν είναι η πρώτη φορά που η εγχώρια αριστερά αναζητά μοντέλα προς μίμηση εκτός Ευρώπης και πριν την κατάρρευση της σοβιετίας θεωρούσε τη Βουλγαρία και την Ανατολική Γερμανία παραδείγματα προς μίμηση.
Ήταν δε τόσο βαθιά η ιδεολογική ύπνωση που όπως δεν αντελήφθησαν την κατάρρευση της σοβιετίας δεν αντελήφθησαν και τώρα πως τα πράγματα εδώ και ένα χρόνο έχουν αλλάξει στη Βραζιλία.
Η εγχώρια «παλαβή» αριστερά παρακολουθεί αποσπασματικά τις εξελίξεις και εντοπίζει μόνο όσα από τα λεχθέντα και πεπραχθέντα σε αυτές τις χώρες συμφωνούν με τα όσα ευαγγελίζεται. Δεν έχει προσέξει π.χ. πως το 2012 η Βραζιλία είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες αποκρατικοποιήσεις παγκοσμίως. Μόνο από την πώληση των τριών μεγάλων αεροδρομίων έχει εισπράξει 14 δισ. δολάρια.
Έτσι αποτελεί απορίας άξιο πως το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας πριν ταξιδέψουν στη Βραζιλία δεν έχουν ενημερωθεί για τις εξελίξεις εκεί.
Πόσο μάλλον να έχουν προσέξει πως η ανάπτυξη στη Βραζιλία τείνει να εκμηδενιστεί μετά από ένα ράλι που αποδίδεται στην άνοδο των τιμών των πρώτων υλών (που δεν έχει η Ελλάδα) την περασμένη δεκαετία και πως η κυβέρνηση της κ. Ντίλμα Ρούσεφ υλοποιεί εκτεταμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων σε αεροδρόμια, τραίνα, εξόρυξη υδρογοναθράκων και ευρείες αναδιαρθρώσεις με μείωση των πόρων του δημοσίου τομέα με στόχο την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Ήτοι, όλα αυτά για τα οποία κατηγορεί στην Ελλάδα τους νεοφιλελεύθερους πολιτικούς αντιπάλους. Η ανάλγητη «νεοφιλελεύθερη» Ρούσεφ παρά τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων που διεκδικούσαν αυξήσεις 50% για την τριετία, έδωσε μόνο 15% (τριετία) με ετήσιο πληθωρισμό 5%.
Διαβάστε και το παρακάτω δημοσίευμα:
« Η κ. Ρούσεφ δήλωσε ότι οι αυξήσεις μισθών πρέπει τώρα να βασίζονται στην παραγωγικότητα και ότι περισσότερα φορολογικά έσοδα θα χρησιμοποιηθούν καλύτερα για βοήθεια στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, για να αποφεύγονται οι απολύσεις. Επίσης, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας, η μείωση της φορολογίας που επιβάλλεται στο μισθολόγιο και που παραχωρήθηκε σε τέσσερις βιομηχανίες έχει τώρα επεκταθεί σε άλλες έντεκα βιομηχανίες, πράγμα που θα οδηγήσει στη μείωση του κόστους των εργοδοτών κατά $3,5 δις τον χρόνο...».
Δηλαδή, αυτά που γράφει καθημερινά η στήλη και το αρμόδιο επιτελείο της Κουμουνδούρου που έχει επιφορτιστεί την παρακολούθησή της παρεμβαίνει στο διάλογο με «φιλολαϊκές» υποδείξεις και «φιλικές» παρατηρήσεις...
Στη Βραζιλία λοιπόν τη δεκαετία που πέρασε η άνοδος των τιμών των πρώτων υλών δημιούργησε μια σχετική χαλάρωση, ανάλογη με αυτή που είχε δημιουργήσει στην Ελλάδα η ευκολία του δανεισμού. Οι αυξήσεις μισθών των δημοσίων υπαλλήλων έτρεχαν με ρυθμούς μεγαλύτερους του πληθωρισμού και της παραγωγικότητας με αποτέλεσμα να φτάσουν φέτος οι υπάλληλοι του δημοσίου για την ίδια δουλειά να πληρώνονται διπλάσια χρήματα σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Βλέπε: Βραζιλία, Ιδιωτικοποιήσεις και μείωση των φόρων...
Αν κάποιος θα μπορούσε να υποδείξει τη Βραζιλία σαν υπόδειγμα μεταρρυθμίσεων με βάση τη στρατηγική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, μείωση των φόρων ιδιωτικοποίησης θα ήταν ενδεχομένως ο κ. Στέφανος Μάνος ή ο νυν πρόεδρος της Δράσης κ. Αντύπας Καρίπογλου, σε καμιά περίπτωση ο κ. Αλέξης Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.
Κι όμως, δεν έχει πάρει χαμπάρι…... Κάποιοι του πούλησαν τη Θάτσερ για Τσε Γκεβάρα και «τσίμπησε». Εκτός αν το μοντέλο ήταν πρόφαση για χειμερινές διακοπές στο Νότιο Ημισφαίριο.
Κι όμως, δεν έχει πάρει χαμπάρι…... Κάποιοι του πούλησαν τη Θάτσερ για Τσε Γκεβάρα και «τσίμπησε». Εκτός αν το μοντέλο ήταν πρόφαση για χειμερινές διακοπές στο Νότιο Ημισφαίριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου