Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος την Κυριακή στην Κοζάνη

από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ

Συνέντευξη του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ στον «Π»

Τι είναι ακριβώς η πρωτοβουλία «επιχειρώ αλλιώς», που παρουσιάζετε αυτή τη περίοδο;
Η προσπάθεια μας ξεκίνησε πριν ένα χρόνο, περίπου, μέσω της διαδικτυακής σελίδας που δημιουργήσαμε, το epixeiro.info. Βλέποντας την ανεργία να καλπάζει, αλλά και το έντονο ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων για νέες επαγγελματικές διεξόδους, αποφασίσαμε να αναζητήσουμε λύσεις.

Έτσι λοιπόν, ξεκινήσαμε εδώ και τρεις μήνες ανοιχτή διαβούλευση σχετικά με το επιχειρείν στην Ελλάδα, όπου μας κατέθεσαν τις απόψεις τους πολλοί φορείς, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες και άνθρωποι της αγοράς. Αυτή η προσπάθεια απέδωσε 40 ολοκληρωμένες προτάσεις που στόχο έχουν την αλλαγή της επιχειρηματικής κουλτούρας και τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για την επιχειρηματικότητα. Η εκδήλωση έγινε στην Αθήνα, παρουσία του Πρωθυπουργού. Είναι ευκαιρία άλλωστε, σήμερα που όλα αλλάζουν να βάλουμε τις βάσεις για το νέο παραγωγικό μοντέλο που έχει ανάγκη η χώρα. Να δημιουργήσουμε ένα νέο εθνικό αφήγημα προκειμένου να αποκτήσουν όραμα οι πολίτες.

Την Κυριακή παρουσιάζετε, εδώ, στην Κοζάνη το «επιχειρώ αλλιώς» στην γεωργία. Μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια γι’ αυτό ;

Πιστεύω ξεκάθαρα πως η Ελλάδα έχει πολλά πλεονεκτήματα που μπορεί να εκμεταλλευθεί ουσιαστικά, τα οποία θα τη βοηθήσουν να βγει από την κρίση. Ένα από αυτά είναι η αγροτική ανάπτυξη. Σήμερα που το «όνειρο» για μια θέση στο Δημόσιο έχει τελειώσει, είναι πολλοί οι άνθρωποι που επιστρέφουν στην ύπαιθρο και τη γεωργία. Προερχόμενος και εγώ ο ίδιος από μία επαρχιακή πόλη, τη Λάρισα, γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι αγρότες. Έτσι, εδώ, στην Κοζάνη αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας για το πως η γεωργία μπορεί να συνδυαστεί με την επιχειρηματικότητα και να συμβάλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Συνεχίζουμε όμως, και το επόμενο διάστημα, δίνοντας πραγματική βάση στην ελληνική επαρχία, όπου θα παρουσιάσουμε άμεσα τις προτάσεις μας για τον τουρισμό, την κτηνοτροφία και τον πολιτισμό. Αν αυτό γίνει οργανωμένα και με βάση όλες τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία, μπορεί να είναι πολύ προσοδοφόρο.




Συχνά αναφέρετε σε ομιλίες σας πως όλα είναι ζήτημα κουλτούρας και αλλαγής νοοτροπίας. Τι ακριβώς εννοείτε;

Όσο και να μην θέλουν μερικοί να το δουν, οι λογικές πάνω στις οποίες βασίστηκε η κοινωνία μας, χρεοκόπησαν, και μαζί τους χρεοκόπησε και η Ελλάδα. Έχουμε ανάγκη λοιπόν, από νέες αξίες. Να σταματήσουμε τον ωχαδελφισμό, το φθόνο για την επιτυχία του άλλου αλλά κυρίως τον εφησυχασμό πως το Κράτος πρέπει να μας φροντίσει ή να μας ανεχτεί ότι και αν κάνουμε. Δεν είναι έτσι, ή καλύτερα πλέον αυτό έχει τελειώσει. Μόνο αν λειτουργήσουμε ως πραγματικά ενεργοί πολίτες μέσα στη Δημοκρατία θα μπορέσουμε να γυρίσουμε σελίδα. Είναι λοιπόν, ζήτημα κουλτούρας. Ζήτημα του πως βλέπουμε τα πράγματα και το πως αναλαμβάνουμε δράση ώστε να αλλάξει το σήμερα.
Και όσο συντομότερα το αντιληφθούμε, τόσο το καλύτερο για τη γενιά μας και τη χώρα.





Συχνά ακούμε ότι η σημερινή γενιά, είναι μία χαμένη γενιά. Το πιστεύετε αυτό ;

Σε καμία περίπτωση δεν το πιστεύω. Η σημερινή γενιά, η δική μας γενιά, είναι αυτή που μπορεί και πρέπει να βγει μπροστά έχοντας πίστη στις δυνάμεις και τις δεξιότητες της. Δε πρέπει ν’ αρκούμαστε σε τίποτα λιγότερο απ’ το «γενιά της ελπίδας και της δημιουργίας». Επενδύοντας στις γνώσεις μας και στις ιδέες μας , με αυτοπεποίθηση και δυναμισμό, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά, με κυριότερο, ν’ αφήσουμε πίσω μας κάθε νοσηρό πρότυπο που μας έφτασε ως εδώ. Εμείς, ως ΟΝΝΕΔ, έχουμε αποφασίσει να συγκρουστούμε με το χθες και το αποδεικνύουμε καθημερινά. Απαιτούμε την αλλαγή του μοντέλου, του χθες, της αναξιοκρατίας και του βολέματος. Όλων αυτών των λογικών που μας οδήγησαν στην αβεβαιότητα και στη μιζέρια. Εμείς, αυτό που θέλουμε και θα το διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο, είναι να μας δοθούν οι ευκαιρίες , με τις οποίες θα μπορέσουμε να εργαστούμε σκληρά για κάτι νέο, κάτι ελπιδοφόρο για τη γενιά μας και την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας