Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Οικονομία στη θέρμανση: 11 έξυπνοι τρόποι

Ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά, τα Χριστούγεννα απέχουν λιγότερο από ένα μήνα και αυτό σημαίνει θαλπωρή και ζεστασιά. Βέβαια με την παρούσα οικονομική κατάσταση, η ζεστασιά ίσως χαρακτηριστεί ως «πολυτέλεια», άρα αυτό που χρειάζεστε είναι 11 τρικ, προκειμένου να χρησιμοποιήσετε λιγότερη θέρμανση το φετινό χειμώνα. Μπορεί η αλλαγή στον τρόπο θέρμανσης, που έκαναν οι πιο προνοητικοί, από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο, να έχει ένα οικονομικό πλεονέκτημα αλλά αυτό δε σημαίνει ότι λύθηκε το πρόβλημα της θέρμανσης. Ωστόσο, και για όσους από εσάς χρησιμοποιείτε ακόμα παραδοσιακές μεθόδους θέρμανσης (τζάκι, πετρέλαιο κλπ) υπάρχουν κάποια «κόλπα», που μπορείτε να εφαρμόσετε και να εξοικονομήσετε χρήματα από τη θέρμανση.
  • 1. Πατάκια…θέρμανσης
Όλα τα σπίτια έχουν απώλειες στη θερμοκρασία, κυρίως από τις πόρτες και τα παράθυρα. Η αγορά όμως έχει προνοήσει και μπορείτε πλέον να βρείτε τα ειδικά πατάκια, τα οποία μοιάζουν με μικρά «σακιά» και είναι γεμάτα με άμμο συνήθως ή μικρά φασόλια, τα οποία εάν τοποθετούν στις «χαραμάδες», εγκλωβίζουν τη ζέστη μέσα στο σπίτι σας. Αν θέλετε μπορείτε μάλιστα, για περισσότερη οικονομία να τα φτιάξετε μόνοι σας.
  • 2. Αδράξτε τον ήλιο
Ευτυχώς, που ο ήλιος είναι… διαθέσιμος και τους χειμερινούς μήνες, ειδικά στην Ελλάδα και μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τη …δωρέαν παροχή θερμότητας, που προσφέρει. Ένας καλός τρόπος για να κρατήσετε ζεστό τον χώρο σας είναι να ανοίγετε τα παραθυρόφυλλα, όσο και όταν ο ήλιος λάμπει και να τα κλείνετε φυσικά το βράδυ, που πέφτει η θερμοκρασία. Έτσι θα μπορέσετε να εγκλωβίσετε αρκετή θερμότητα στο εσωτερικό του σπιτιού σας.
  • 3. Κλαδέψτε τα…δέντρα
Εάν βέβαια είστε από εκείνους, που τους αρέσουν τα φυτά εσωτερικού χώρου, θυμηθείτε ότι για να μπει ο ήλιος μέσα στο σπίτι σας, πρέπει να υπάρχει χώρος. Κλαδέψτε ή μετακινήστε τα φυτά σας, τόσο ώστε να μην εμποδίζουν τις αχτίδες του ήλιου να ζεστάνουν τον χώρο σας τις ηλιόλουστες μέρες.
  • 4. Ακόμα δε στρώσατε;
Ένα από τα πιο απογοητευτικά πράγματα του χειμώνα, είναι να ξυπνά κάποιος το πρωί και να ακουμπά τα πόδια του σε ένα κρύο πάτωμα. Τα χειμερινά χαλιά, εκτός από εικαστική παρέμβαση και διακοσμητική άποψη, διατηρούν μία αρμονική θερμοκρασία στον χώρο, παρέχοντας μία σχετική μόνωση.
  • 5. Κάτω από τα παπλώματα
Η αίσθηση του κρύου κρεβατιού είναι αναμφίβολα δυσάρεστη αλλά από την άλλη, είναι υπερβολικό να αφήνετε αναμμένα τα καλοριφέρ, για παράδειγμα, όλο το βράδυ επειδή δεν θέλετε να κρυώσετε. Χαμηλώστε τα καλοριφέρ σας (εδώ είναι χρήσιμος ο θερμοστάτης) και αν κρυώνετε, ρίξτε και μία κουβέρτα επιπλέον στο κρεβάτι. Σε περίπτωση δε, που ανησυχείτε για το κρύο πρωινό, απλά προγραμματίστε τη θέρμανσή σας να ανοίξει μισή ωρίτσα πριν σηκωθείτε.
  • 6. Κι άλλο ρούχο
Η γνωστή ατάκα της μαμάς «Βάλε ένα ακόμα ρούχο πάνω σου, για να μην κρυώσεις» έχει εκτός από συναισθηματική αξία και …οικονομική. Γιατί πρέπει να καταναλώνετε απίστευτα χρήματα για θέρμανση, όταν απλά μπορείτε να φορέσετε ένα έξτρα ρούχο στο σπίτι, ώστε να ζεσταθείτε και να ξοδεύετε παράλληλα λιγότερο πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή ξύλα;
  • 7. Μη ζεσταίνετε ένα άδειο σπίτι
Φεύγετε για δουλειά και το σπίτι σας μένει άδειο. Ποιός ο λόγος να αφήσετε τη θέρμανση ανοιχτή και να ξοδεύετε χρήματα άσκοπα; Εναλλακτικά μπορείτε να προγραμματίσετε π.χ τα καλοριφέρ σας να ανοίξουν κάποια συγκεκριμένη στιγμή, πριν γυρίσετε στο σπίτι ή πολύ απλά να δείξετε υπομονή μέχρι να ζεστάνει το σπίτι σας. Προσοχή ωστόσο, εάν έχετε κατοικίδια, φροντίστε να υπάρχει η κατάλληλη θερμοκρασία, ακόμα και όταν λείπετε. Ρωτήστε βέβαια, τον κτηνίατρο, καθώς τα ζώα έχουν διαφορετικές ανάγκες στον τομέα «θερμοκρασία».
  • 8. Βάλτε και μία μόνωση
Εάν τα οικονομικά σας το επιτρέπουν, ένας καλός τρόπος για να διατηρήσετε ιδανική θερμοκρασία είναι να έχετε την κατάλληλη μόνωση. Μπορεί να διαθέσετε κάποια χρήματα παραπάνω, αλλά θα κάνετε απόσβεση από εκείνα, που θα ξοδεύατε για θέρμανση.
  • 9. Ζεστές τροφές
Οι σούπες, τα καυτερά φαγητά και το τσάι είναι ένας καλός τρόπος να κρατήσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας σε …χειμερινά επίπεδα και να μη χρειάζεται να ανάβετε τα καλοριφέρ, το τζάκι ή τη σόμπα σας τόσο συχνά ή τουλάχιστον τόσο πολύ. Το κόκκινο κρασί είναι άλλη μία ευχάριστη εναλλακτική, που μπορείτε να απολαύσετε χωρίς να σκέφτεστε τα έξοδα.

  • 10. Κινηθείτε
Η άσκηση, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες έχει διπλό όφελος: δεν παίρνετε τα «ύπουλα» κιλά του χειμώνα και ζεσταίνετε το σώμα σας… εκ των έσω. Οι μυς βοηθούν στην παραγωγή θερμότητας, άρα η γυμναστική μπορεί να χτίσει το σώμα σας ώστε να αντέχει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.
  • 11. Party time!
Εάν κανένα από τα παραπάνω κόλπα δε σας …γεμίζουν το μάτι, απλά κάντε ένα πάρτι και οι καλεσμένοι σας θα γίνουν η «φυσική» θέρμανση του σπιτιού σας. Άλλωστε το επιτάσσουν και οι γιορτινές μέρες που πλησιάζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας