Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Δηλώσεις Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών

Καλησπέρα. Έχουμε τους βασικούς άξονες για την τελική φάση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Βεβαίως οι άξονες αυτοί πρέπει να εξειδικευτούν και καθοριστικό κριτήριο για την εξειδίκευση είναι η περίοδος εφαρμογής. Άρα παράλληλα με τη συζήτηση που κάνουμε με την τρόικα πρέπει να ξεκινήσει εντατική πολιτική διαπραγμάτευση σε υψηλό επίπεδο, προκειμένου να διασφαλιστεί αυτό που από την αρχή ζητούσαμε και είχαμε συμφωνήσει με τον Πρωθυπουργό στις προηγούμενες συζητήσεις μας, η παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Έχει τεράστια σημασία τα μέτρα να εφαρμοστούν όχι μέχρι και το 2014, αλλά μέχρι και το 2016 γιατί το άπλωμα των μέτρων σε τέσσερα χρόνια θα κάνει πιο ήπια, πιο φιλικά και επιτρέπει να λειτουργήσει η ρήτρα αντικατάστασης. Δηλαδή να μην εφαρμοστούν τελικά δύσκολες περικοπές, γιατί θα έχει πάρει μπρος η οικονομία, θα έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και άρα πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τα έσοδα.
Η επιμήκυνση είναι αυτή η οποία τελικά μας επιτρέπει να έχουμε ένα φιλικό αποτέλεσμα για την ανάπτυξη, να επικρατήσει ένα άλλο κλίμα. Βεβαίως όπως έχουμε πει, ο χρόνος τρέχει σε βάρος μας. Δεν μπορούμε να καθυστερούμε. Πρέπει να κλείσουμε τη συνολική συμφωνία και η συνολική συμφωνία είναι αυτή που μπορεί να εμφανιστεί στη Βουλή και τον ελληνικό λαό.
Όχι συνολική συμφωνία για τα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά συνολική συμφωνία που να προβλέπει την πλήρη και άμεση εκταμίευση της δόσης για να πέσει χρήμα στην αγορά, που να προβλέπει το κοινωνικό πακέτο για ομάδες που βρίσκονται σε δεινή θέση, που να προβλέπει πραγματικό και ουσιαστικό αναπτυξιακό πακέτο για να αλλάξει η κατάσταση στην πραγματική οικονομία, να στηριχθούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι και άρα άνεργοι.
Και βεβαίως, πρέπει το πακέτο να περιλαμβάνει τη βιωσιμότητα του χρέους, κάτι που οδηγεί στη συζήτηση για τη μείωση του χρέους με τρόπο ασφαλή για την Ελλάδα, δηλαδή με τρόπο που δεν μας φέρνει σε αντιπαράθεση με άλλες χώρες και με τους φορολογούμενους άλλων χωρών. Kαι έχω εξηγήσει πως μπορεί να γίνει αυτό, όχι όπως προτείνει το ΔΝΤ, αλλά όπως πρέπει να το κάνει η Ευρώπη χωρίς κανένα πρόβλημα σχέσεων με άλλες χώρες.
Θέλω να στείλω σήμερα που είναι κρίσιμη ημέρα τρία πολύ καθαρά μηνύματα.
Το πρώτο μήνυμα απευθύνεται στους Έλληνες πολίτες που ψήφισαν στις εκλογές υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και υπέρ μιας κυβερνητικής συνεργασίας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.
Θέλω να ξέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο εγγυητής της σταθερής, αλλά και αποτελεσματικής εφαρμογής της γραμμής αυτής. Έχουμε αποδείξει πως δεν μας ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος, γιατί περιμένουμε να δικαιωθούμε στο τέλος μιας πολύ δύσκολης διαδρομής. Κάθε άλλη πρόταση, κάθε άλλη διαδρομή είναι ανασφαλής, τυχοδιωκτική, επικίνδυνη.
Το δεύτερό μου μήνυμα απευθύνεται προς όλους τους Έλληνες πολίτες γιατί όλοι αγωνιούν για τα μέτρα που λίγο πολύ τους αφορούν, γιατί τα μέτρα αφορούν τους πάντες. Αγωνιζόμαστε και θα αγωνιζόμαστε μέχρι το τέλος τα μέτρα να μην είναι οριζόντια, να έχουν το στοιχείο της εσωτερικής ισορροπίας και δικαιοσύνης και να πιάνουν τόπο. Δηλαδή να είναι πραγματικά τα τελευταία, να μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τους Έλληνες ότι είναι τα τελευταία και ότι μας επιτρέπουν να περάσουμε τον κάβο και να μπούμε σε μια άλλη κατάσταση.
Το τρίτο μήνυμα απευθύνεται στους Ευρωπαίους εταίρους. Μας βοηθούν αναμφίβολα, αλλά όχι τόσο και όπως πρέπει να μας βοηθούν. Δεν νομίζω ότι έχουν καταλάβει το μήνυμα των ελληνικών εκλογών, το τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία, ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό, τι γίνεται με την κοινωνική συνοχή και τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Πρέπει να αναγνωρίσουν τις μεγάλες θυσίες και τα μεγάλα επιτεύγματα του ελληνικού λαού.
Η προσαρμογή που έχει πετύχει η Ελλάδα είναι εντυπωσιακή και πολύ μεγαλύτερη από την προσαρμογή που έχει πετύχει κάθε άλλη χώρα εντεταγμένη σε πρόγραμμα και πρέπει να λένε στους πολίτες όλων των χωρών ότι δεν έχουν χάσει τίποτα από τα δάνεια στην Ελλάδα τα οποία εξυπηρετούνται, τα οποία δίνουν τόκους στις δανείστριες χώρες. Και ένας μόνο τρόπος υπάρχει να χάσουν οι χώρες που δάνεισαν την Ελλάδα τα λεφτά τους και να επιβαρύνουν το έλλειμμα και το χρέος τους και να πληρώσουν οι φορολογούμενοι άλλων χωρών. Να συνεχιστεί αυτή η ανιστόρητη και μειωτική συζήτηση για το εάν η Ελλάδα είναι μέσα ή έξω από το ευρώ.
Η φράση «θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ, αρκεί να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της» είναι θανατηφόρα για την ευρωπαϊκή ζώνη, είναι θανατηφόρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη, γιατί κρατάει ανοιχτή μια εκκρεμότητα η οποία δεν υπάρχει και δεν πρέπει να υπάρχει.
Και αν νομίζουν ότι έτσι ασκούν πίεση στην Ελλάδα, αυτό που κάνουν είναι να υπονομεύουν τις συλλογικές μας προσπάθειες για να ξεπεράσει η ευρωζώνη τη μεγάλη κρίση της μέσα στην οποία το ελληνικό πρόβλημα είναι μια πολύ μικρή πτυχή.
Ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας