Δημιουργήθηκε πριν από εξακόσια χρόνια στο περιβάλλον της ενιαίας οθωμανικής
αυτοκρατορίας, έθρεψε τρανούς εμπόρους που έφτασαν σε κάθε γωνιά της ευρωπαϊκής
ηπείρου και μεγαλούργησε με τους ανθρώπους της που κατάφεραν να κάνουν ευρύτερα
γνωστά τα προϊόντα της. Η Κοζάνη σήμερα, ενεργειακός κόμβος στην ενωμένη
Ευρώπη, αναζητά, εν μέσω οικονομικής κρίσης, τη «συνταγή» για την έξοδο από
αυτήν, μελετώντας με προσοχή τα αρχεία της Ιστορίας της.
Με μία εμπορική παράδοση αιώνων που θα ζήλευαν πολλές επιχειρήσεις σήμερα, η
πόλη αυτή της Δυτικής Μακεδονίας επιχειρεί να «αναγεννηθεί» μέσα από τις
στάχτες του λιγνίτη, προβάλλοντας στο παρόν στοιχεία που έκαναν την Κοζάνη να
ακμάσει στο παρελθόν, όπως το εμπόριο, η εξωστρέφεια, η ανταγωνιστικότητα των
τοπικών προϊόντων, η αξιοποίηση του ακαδημαϊκού της δυναμικού.
«Βλέποντας με μία δημιουργική ματιά το παρελθόν μας μπορούμε να προσεγγίσουμε και να αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον» εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας με αφορμή τη διοργάνωση επιστημονικού συνεδρίου για την γένεση και ανάπτυξη της Μακεδονικής Μητρόπολης, από τις 27 ως τις 30 Σεπτεμβρίου. 'Αλλωστε, όπως λέει, η εξωστρέφεια και η ανταγωνιστικότητα των τοπικών προϊόντων και η έντονη δραστηριότητα του εμπορικού στοιχείου αποδείχτηκε, στο παρελθόν, στην πράξη και μπορεί να δώσει πια μία θετική προσέγγιση για το μέλλον. «Με την ίδια λογική, η λειτουργία πριν από διακόσια χρόνια της σχολής της Κοζάνης που φρόντισε να διατηρηθεί ζωντανό το πνεύμα του ελληνισμού και να ανθίσει ο ελληνικός διαφωτισμός, θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα αντιμετώπισης της κρίσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» υπογραμμίζει ο δήμαρχος.
«Δεν πάμε να κάνουμε κάτι καινούριο. Επιδιώκουμε να εφαρμόσουμε όσα έκαναν οι πρόγονοί μας στο παρελθόν. Θέλουμε να ξαναδούμε την ιστορία με μια δημιουργική ματιά ώστε να δούμε το μέλλον αισιόδοξα» εξηγεί ο κ. Μαλούτας.
Τις επόμενες μέρες, στο «μικροσκόπιο» του συνεδρίου θα βρεθούν κομβικά σημεία της ιστορίας της πόλης με σκοπό να συγκεντρωθούν στοιχεία για το πώς εξελίχτηκε η πόλη σε μεγάλο οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο. Ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου Χαρίτων Καρανάσιος ελπίζει ότι με τον τρόπο αυτό θα δοθεί ώθηση στην περιοχή που, όπως τονίζει, αδρανοποιήθηκε σε διάφορους τομείς λόγω της λιγνιτικής δραστηριότητας. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο χρηματοδοτήσεις από τους δήμους, τις περιφέρειες, το κράτος. Είναι επιτακτική ανάγκη να αναπτύξουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία στον πρωτογενή τομέα, την καινοτομία, την παιδεία και την εξωστρέφεια» καταλήγει.
Πηγή: ΑΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου