Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Διεκδικώντας μια καλύτερη πόλη

Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα 2014
Θεσσαλονίκη, Γεωργία Σαδανά
 Η Θεσσαλονίκη διεκδικεί τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας για το 2014. Κι εμείς είμαστε εδώ, για να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια της ημερίδας με θέμα «Θεσσαλονίκη: Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα 2014:

 Η διαμόρφωση ενός νέου αστικού περιβάλλοντος και τα αναπτυξιακά οφέλη για την πόλη και τους πολίτες», που διοργάνωσε την Παρασκευή η δημοτική αρχή της πόλης. 


Η διεκδίκηση του παραπάνω τίτλου λίγους μήνες μετά την ανακήρυξη της Θεσσαλονίκης ως «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014» εντάσσεται στην συνολική προσπάθεια ενίσχυσης της εξωστρέφειας της συμπρωτεύουσας, υπογράμμισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Στην ίδια κατεύθυνση, τεχνογνωσία και πλούσιες εμπειρίες από το Αμβούργο, κάτοχο του τίτλου την προηγούμενη χρονιά, μετέφερε στο ακροατήριο ο Ράινερ Σέπελμαν, αντιπρόεδρος του Κέντρου Συντονισμού του υπουργείου Αστικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της γερμανικής πόλης.

«Έρχεται ο λογαριασμός»
«Η πόλη μας, όπως και τα περισσότερα αστικά κέντρα της χώρας, ακολούθησε ένα οικονομικό και οικοδομικό μοντέλο ανάπτυξης από το οποίο πολλοί μπορεί να ωφελήθηκαν, αλλά αυτό έγινε σε βάρος και της ισόρροπης αλλά και της βιώσιμης ανάπτυξης. Και ιδιαίτερα σε βάρος του περιβάλλοντος. Και σήμερα έρχεται ο λογαριασμός. Σε όλους ανεξαιρέτως, αλλά ιδιαίτερα στους οικονομικά ασθενέστερους» υποστήριξε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων Δήμου Θεσσαλονίκης, ανακοινώνοντας την ίδρυση δικτύου πράσινων πόλεων από τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλη την Ελλάδα. Στο πλευρό του δήμου Θεσσαλονίκης, στηρίζοντας τη διεκδίκηση, τάχθηκαν στις παρεμβάσεις τους οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης και των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, ο ανεξάρτητος βουλευτής Α΄ Αθήνας Σπύρος Κουβέλης και ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Μάτης, που αναφέρθηκαν στην πολιτική και αυτοδιοικητική διάσταση του τίτλου. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο διευθυντής της «Free Sunday» Γιάννης Παλαιολόγος.

Τα δώρα του ΥΠΕΚΑ στον Γ. Μπουτάρη
«Χρηματοδοτούμε εκεί που πιστεύουμε ότι τα έργα θα υλοποιηθούν» δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ανακοινώνοντας την εξασφάλιση πόρων από πλευράς υπουργείου Περιβάλλοντος για την ανάπτυξη πράσινων δράσεων στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Για την ευρύτερη περιοχή έχουν προγραμματιστεί τα εξής:
■ Μεταφορές
Έχει ενταχθεί στο ΕΠΠΕΡΑΑ η επέκταση του μετρό έως την Καλαμαριά, με χρηματοδότηση 400 εκατ. ευρώ.
■ Διαχείριση απορριμμάτων
Το ΕΠΠΕΡΑΑ έχει εγκρίνει τη διάθεση κονδυλίων ύψους 25 εκατ. ευρώ για την προμήθεια οχημάτων. Από αυτά, τα 20 εκ. ευρώ θα διατεθούν στο Δήμο Θεσσαλονίκης και τα υπόλοιπα σε δήμους της ευρύτερης περιοχής.
■ Ανακύκλωση
Υποστήριξη των δήμων της Θεσσαλονίκης σε δράσεις περαιτέρω ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.
■ Δίκτυο αποχέτευσης - Θερμαϊκός κόλπος
Έργα με χρηματοδότηση από το ΕΠΠΕΡΑΑ, ύψους 80 εκατ. ευρώ, τα οποία επιλύουν μεγάλα προβλήματα στο δίκτυο αποχέτευσης και συμβάλλουν στην ουσιαστική προστασία του Θερμαϊκού.
■ Περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης
Στα δασικά μέτρα του προγράμματος Α. Μπαλτατζής που προκήρυξε η ειδική γραμματεία Δασών, πρόκειται να ενταχθούν εντός του Μαρτίου δύο σημαντικά έργα, η αντιπυρική προστασία του περιαστικού δάσους Σέιχ Σου Θεσαλονίκης (συνολικού προϋπολογισμού 1.436.000 ευρώ) και η κατασκευή υδατοδεξαμενής για αντιπυρική προστασία.
■ Πράσινο Ταμείο
Πέντε αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί με στόχο την ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου του Επταπυργίου και του άξονα Αχειροποιήτου - Αγίας Σοφίας, την ανάδειξη της Βαλκανικής πλατείας του πρώην στρατοπέδου Στρεμπενιώτη στη Νεάπολη, με συνολικό προϋπολογισμό 1,6 εκατ. ευρώ, όπως και 5 διαγωνισμοί για τον ανασχεδιασμό του θαλασσίου μετώπου από τον Αξιό έως τον Γαλλικό ποταμό, με συνολικό προϋπολογισμό 6,6 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, το Πράσινο Ταμείο έχει εγκρίνει 8,7 εκατ. ευρώ για απαλλοτριώσεις, με στόχο τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου.
■ Πράσινες παρεμβάσεις στα κτίρια
Χαρακτηριστικό παράδειγμα μεγάλης παρέμβασης σε δημόσιο κτίριο της Θεσσαλονίκης είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων στο παράρτημα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στη Θέρμη, που έχει ενταχθεί στο ΕΠΠΕΡΑΑ, με προϋπολογισμό 5,3 εκατ. ευρώ.

kapistri.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας